Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε όχι στις πράσινες τροφές, όπως το μπρόκολο, αλλά δύσκολα μπορούν να αντισταθούν σε μια κόκκινη τροφή (π.χ. το κρέας). Αυτό, όμως, δεν οφείλεται σε ιδιοτροπία αλλά, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, στην αντίδραση του εγκεφάλου στα χρώματα.

moura

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σχολής Ανωτέρων Μελετών της Τεργέστης, τα χρώματα καθορίζουν το τι επιλέγουμε να φάμε. Δηλαδή, το κόκκινο δίνει θετικό μήνυμα, ενώ το πράσινο αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι η όραση παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές μας ή όπως λέει ο κόσμος: “πρώτα τρώμε με τα μάτια”. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η προτίμηση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα φαγητά και όχι για την επίδραση που έχει στους ανθρώπους οτιδήποτε κόκκινο ή πράσινο.

kreas

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στα πειράματα των ερευνητών, λοιπόν, έκριναν τις τροφές κόκκινου χρώματος που τους παρουσιάστηκαν ως πιο επιβαρυμένες θερμιδικά, ενώ τις πράσινες ως light και οι περισσότεροι επέλεξαν τα κόκκινα.

ntomates

Όσο για το τι αναζητάμε, αυτά είναι θρεπτικότητα, θερμίδες και πρωτεΐνες και όπως εξηγούν οι ερευνητές, στις τροφές το χρώμα είναι ένα καλό μέσο πρόβλεψης των θερμίδων. Συγκεκριμένα, όσο πιο κόκκινο είναι ένα μη επεξεργασμένο τρόφιμο τόσο πιο πιθανό να είναι θρεπτικό, ενώ ένα πράσινο τρόφιμο έχει συνήθως λιγότερες θερμίδες και η όραση μας είναι συνηθισμένη να τα διακρίνει με αυτόν τον τρόπο.