Χαρίζει νοστιμιά και χρώμα σε όποια συνταγή -γλυκιά ή αλμυρή- μπει, ενώ γίνεται ωραιότατο ντρέσινγκ για σαλάτες. Τώρα που είναι και στα πάνω του θα το αφήσουμε να περάσει έτσι;

Πρόκειται στην ουσία για ένα αρωματικό σιρόπι καραμελένιου χρώματος, το οποίο προκύπτει ύστερα από πολύωρο βράσιμο του μούστου, μέχρι αυτός να χάσει τα 3/4 του όγκου του. Αυτό σημαίνει, ότι για να πάρουμε 1 λίτρο πετιμέζι, θα χρειαστεί να σιγοβράσουμε 4 λίτρα μούστου, τον οποίο είτε αγοράζουμε έτοιμο “κομμένο” ή καθαρισμένο από πρατήρια οίνου, κάβες, παντοπωλεία και λαϊκές αγορές, είτε τον καθαρίζουμε μόνοι μας.

Τι προσφέρει
Εκτός από την πολύ γλυκιά του γεύση, το πετιμέζι είναι πλούσιο σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και το πηχτό αυτό σιρόπι θεωρείται φάρμακο για τον βήχα, αλλά και την αναιμία. Τα θρεπτικά συστατικά του, που είναι ανάλογα του σταφυλιού από το οποίο παράγεται, μας κάνουν να παραβλέπουμε την “τσιμπημένη” θερμιδική του αξία.

shutterstock_41698480

Πώς χρησιμοποιείται
Τιμώντας τη σιροπιαστή του παράδοση, το πετιμέζι σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο ένα πιάτο τηγανίτες. Σκέφτεστε καλύτερο πρωινό για τις κρύες φθινοπωρινές ημέρες που έρχονται; Επίσης, το συναντάμε ως βασικό συστατικό σε αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές, όπως τα περίφημα μουστοκούλουρα, την μουσταλευριά, την πετιμεζόπιτα και τα ρετσέλια (φρούτα και λαχανικά που έχουν βράσει σε μούστο ή πετιμέζι). Και σε άλλα γλυκά, όμως, όπως η μηλόπιτα, το πετιμέζι αντικαθιστά επάξια το μέλι και τη ζάχαρη, δίνοντας εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα. Ακόμη και ένα μπολ με γιαούρτι απογειώνεται εάν προσθέσουμε λίγο πετιμέζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Πάντως έχει βρει τη θέση του και στις αλμυρές συνταγές, από ντρέσινγκ για σαλάτα μέχρι υπέροχο γλάσο για σάλτσες ή μαρινάδες στα ψητά κρεατικά και πουλερικά.

Ρετσέλι έχετε δοκιμάσει;
Έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες της Σμύρνης, τον περασμένο αιώνα και είναι στην ουσία φρούτα και λαχανικά που έχουν βράσει σε μούστο ή πετιμέζι. Απαραίτητη διαδικασία το ασβέστωμα των φρούτων, ή αλλιώς η παραμονή τους για τουλάχιστον 8 ώρες σε μίγμα ασβέστη-νερού, για να παραμείνουν τραγανά και να μη λιώσουν κατά την παρασκευή τους. Ρετσέλια κάνουμε με ένα είδος ή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως φλούδες καρπουζιού, σάρκα γλυκοκολοκύθας, κυδώνια, μελιτζανάκι. Σερβίρονται όπως τα γλυκά του κουταλιού, με γιαούρτι, κρέμες, τηγανίτες, ακόμα και κρέπες.

Tips:
•    Εάν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε πετιμέζι στο σπίτι, μπορείτε να το προμηθευτείτε από delicatessen, super markets ή και κάποια οινοποιεία.
•    Για να “κόψετε” τον μούστο, θα χρειαστείτε στάχτη από κάψιμο ξύλων σε τζάκι (καλό είναι να την έχετε κοσκινίσει πρώτα) ή ασπρόχωμα, τα οποία μπορείτε επίσης να βρείτε από εκεί που θα πάρετε τον μούστο.

Σημειώστε ότι για κάθε λίτρο φρέσκου μούστο θα χρειαστείτε 1 γεμάτη κουταλιά στάχτης ή ασπροχώματος. Βάζετε, λοιπόν, τη στάχτη ή το ασπρόχωμα μέσα σε ένα κομμάτι καθαρής γάζας και τη δένετε σφιχτά σαν πουγκάκι. Τη ρίχνετε μαζί με το μούστο μέσα σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Καθώς ο μούστος βράζει, θα ανεβαίνουν στην επιφάνειά του αφροί μαζί με μικροσωματίδια, τα οποία αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που δημιουργούνται. Αυτό θα γίνεται για αρκετή ώρα (πρέπει να πάρει τουλάχιστον 6-7 βράσεις ο μούστος) και κάποια στιγμή θα σταματήσει να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα στην επιφάνειά του. Στη φάση αυτή αφαιρείτε το σακουλάκι με τη στάχτη και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε τον μούστο να ηρεμήσει και να κατασταλάξει για 2 ώρες. Τον μεταγγίζετε με προσοχή σε άλλο σκεύος πετώντας τα κατακάθια που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Τώρα ο μούστος σας είναι έτοιμος για χρήση. Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη για μήνες.

Πάρτε μία γεύση από πετιμέζι:

Τραγανά μουστοκούλουρα

Μοσχαρίσια μπριζόλα με πετιμέζι, μαύρη μπίρα και σινάπι

Σπανάκι με παντζαρόφυλλα με ψητό χταπόδι, σταφύλια και σος πετιμέζι

Το κοτόπουλο του τρύγου

Ρετσέλι με κολοκύθα