Είναι γεγονός ότι οι ώριμες μπανάνες, που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν, δεν είναι ό,τι πιο λαχταριστό. Μια ομάδα επιστημόνων λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν λύση σε αυτό το αισθητικό πρόβλημα, που αποτρέπει πολλούς από την κατανάλωση αυτού του τόσο νόστιμου φρούτου.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα -τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Στεργιόπουλο του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις-, αποκωδικοποίησαν και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών (μυκήτων) οι οποίοι καταστρέφουν τις μπανάνες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ελπίδες ότι μελλοντικά θα υπάρχουν πιο ανθεκτικές κι ελκυστικές στον καταναλωτή μπανάνες.

mpananes

Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σιγκατόκα που πλήττουν τις μπανάνες, οφείλεται σε τρεις μύκητες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν διαδοχικά κατά τον προηγούμενο αιώνα: κίτρινη σιγκατόκα, μαύρη σιγκατόκα και «eumusae leaf spot». Η κίτρινη σιγκατόκα εμφανίσθηκε πρώτη, αλλά σήμερα πια οι άλλοι δύο μύκητες είναι πιο καταστρεπτικοί, ιδίως η μαύρη σιγκατόκα, που μεταδίδεται μέσω του αέρα και πλήττει τα φύλλα των μπανανιών σε όλο τον κόσμο. Χωρίς χημικό έλεγχο, η ασθένεια προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς, καθώς όχι μόνο καταστρέφει πολλά φυτά αλλά επίσης προκαλεί πρόωρη ωρίμανση του φρούτου, με συνέπεια η μπανάνα να μαυρίζει γρήγορα.

Η ποικιλία μπανάνας Κάβεντις -η πιο διαδεδομένη διεθνώς-, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον μύκητα της μαύρης σιγκατόκα. Μάλιστα, επειδή οι μπανάνες αυτές εμφανίζουν μεγάλη γενετική ομοιομορφία (για να παράγονται μαζικά), η νόσος μπορεί να τις εξαφανίσει επίσης μαζικά.

Οι ερευνητές πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της μπανάνας. «Τώρα, για πρώτη φορά, κατανοούμε τη γενετική βάση της εξέλιξης της μολυσματικότητας αυτών των μυκητικών νόσων, πράγμα που μας δίνει την ευκαιρία να παρέμβουμε αποτελεσματικά», ανέφερε ο Στεργιόπουλος. Παράλληλα, εκτός από την παραγωγή πιο ανθεκτικών μπανανών, η νέα ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα επιτρέψει μελλοντικά και τη μείωση της χρήσης μυκητοκτόνων, με τα οποία ψεκάζονται οι μπανάνες, καθώς εκτός του ότι επηρεάζουν την ποιότητα του φρούτου επιβαρύνουν και την υγεία των καλλιεργητών.

bananes

Σημειώστε ότι η μπανάνα είναι το κορυφαίο φρούτο στον κόσμο και το τέταρτο μεταξύ των καλλιεργούμενων τροφίμων γενικότερα. Ωστόσο, η παγκόσμια βιομηχανία μπανάνας θα μπορούσε να εξαφανισθεί μέσα σε 5 ως 10 χρόνια, εξαιτίας των ασθενειών που προκαλούν οι μύκητες. Ήδη οι τρεις παθογόνοι μικροοργανισμοί της Σιγκατόκα από κοινού μειώνουν δραματικά την παραγωγή μπανανών κατά τουλάχιστον 50%, ποσοστό που θα φθάσει στο 70%, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο.

Δείτε επίσης:
Μην πετάς τις μπανανόφλουδες! Ξέρεις πόσες χρήσεις έχουν;