Με πυρήνα τους ένα κράμα οικολογίας και βιωσιμότητας, τα βιολογικά μείγματα βοτάνων Rhoeco προσφέρουν απόλαυση και ευεξία, κατευθείαν από τα ελληνικά βουνά στο φλιτζάνι μας.

team-rhoeco-founders-entrepreneurship

Φίλοι από το πανεπιστήμιο, η Κατερίνα, η Βάγια και ο Χάρης, αποφοίτησαν από το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και συνέχισαν τις σπουδές τους στη Βρετανία, με μεταπτυχιακά στην Οικολογία, τη Βιολογική Καλλιέργεια και τα Συστήματα Τροφίμων. Η φύση και οι ορθοί τρόποι αξιοποίησής της μπήκαν σαν να λέμε στο αίμα τους. Φοιτητές ακόμη, αναζητούν με τι θα ασχοληθούν γυρνώντας στην Ελλάδα. Λίγο που το τσάι είναι αδυναμία τους, λίγο που οι σπουδές τους τους επέτρεπαν να έχουν άποψη για κάθε βήμα της παραγωγής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία σειρά βιολογικών μειγμάτων για τσάι. Το όνομα τους Rhoeco, όπως ροή (rhoē) γιατί στη φύση η ενέργεια ρέει και ανακυκλώνεται, συνεργασία (co) και οικολογία (eco).

FOREST-herbal-tea-blend-loose-leaf-rhoeco-herbs

Από το χωράφι στο «γλαστράκι»…
«Πρώτος μας μέλημα ήταν βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες – καλλιεργητές βοτάνων. Κριτήριο μας να παράγουν πιστοποιημένα βιολογικά βότανα, αποξηραμένα σε κλειστές αποθήκες, υπό σκιά (φυσικές συνθήκες) και όχι σε ξηραντήρια. Επιπλέον, επιλέγουμε μόνο ελληνικά βότανα, από διάφορες περιοχές της χώρας -την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία-, γιατί θεωρούμε ότι υπερέχουν ποιοτικά, ειδικά στην περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη γεύση και άρωμα στο ρόφημα. Οι σπουδές μας από την άλλη, μας δίνουν την αυτοπεποίθηση να κάνουμε οι ίδιοι ποιοτικούς ελέγχους για να επιλέξουμε τους προμηθευτές, αλλά και να τους δώσουμε συμβουλές για να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Αφού φτάσουν σε εμάς τα αποξηραμένα βότανα, κάνουμε διαλογή με το χέρι, κρατώντας μόνο τα καλύτερα κομμάτια και αποκλειστικά φύλλα και άνθη».

organic-loose-leaf-herbal-tea-forest-rhoeco

Ξεχωριστό κομμάτι της Rhoeco οι χάρτινες οικολογικές συσκευασίες σε σχήμα γλάστρας, που πάνω έχουν πληροφορίες για να παρασκευάσετε σωστά το αφέψημα σας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, βέβαια, είναι πως όταν το μείγμα τελειώσει, μετατρέπονται όντως σε γλάστρα, για να φυτέψετε το στικ με σπόρους που βρίσκετε στο καπάκι της συσκευασίας. Με συχνό πότισμα, έχετε σε λίγο καιρό τη δική σας μικρή παραγωγή βοτάνων. Σαν να λέμε πλήρης ανακύκλωση! Η ανταπόκριση του κοινού δε, ιδιαίτερα θετική με καταναλωτές να τους στέλνουν ακόμη και φωτογραφίες από τα ανθισμένα γλαστράκια τους.

MOUNTAIN_herbs

Μείγματα όπως οικοσυστήματα
Πέντε μείγματα, σε δικές τους συνταγές, περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στη γκάμα της Rhoeco, με καθένα από αυτά να δανείζεται το όνομα του από ένα οικοσύστημα (Mountain, Forest, Sea, Agros, Urban) και με τα βότανα που το αποτελούν να έχουν χαρακτηριστικά που συνειρμικά συνδέονται μαζί του. Το μείγμα της «θάλασσας» για παράδειγμα, ακριβώς επειδή τη συνδέουν με γαλήνη και ηρεμία, αποτελείται από φλαμούρι, μελισσόχορτο, χαμομήλι και λεβάντα, που προάγουν τη χαλάρωση. Του «βουνού» από την άλλη, περιλαμβάνει τσάι του βουνού, αλλά από τρεις διαφορετικές ποικιλίες Σιδερίτη (μαλοτήρα Κρήτης, τσάι Ολύμπου και τσάι Παρνασσού), με τον συνδυασμό να δίνει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα από ό,τι το καθένα ξεχωριστά, αποτυπώνοντας την ελληνική παράδοση και τα αρώματα της χώρας μας. Παράλληλα, δίνουν βάση ακόμη και στο χρωματικό συνδυασμό των βοτάνων, για μείγματα ταιριαστά και οπτικά.

rhoeco-second use-no waste-packaging-plant it

Επιτυχία χωρίς σύνορα
Στόχος τους ήταν εξαρχής να παράγουν προϊόντα κυρίως εξαγώγιμα, οπότε λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 90% της παραγωγής διατίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το δίκτυο συνεχώς να μεγαλώνει, μάλλον τα έχουν καταφέρει. Δεν λείπει βέβαια η παρουσία από την ελληνική αγορά, με τα μίγματα να πωλούνται σε ντέλι και concept stores. Σειρά τώρα έχουν τα νέα μίγματα που θα κυκλοφορήσουν το 2018, αλλά και η δική τους παραγωγή βοτάνων, που έχει ξεκινήσει για πειραματικούς προς το παρόν σκοπούς.

info
Rhoeco, Λεωφ. Παπανικολάου 150, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 673087, www.rhoeco.com

herbal-tea-loose-leaf-herbs-rhoeco

Ξέρατε ότι;
Στην Ελλάδα, λόγω της δραματικής μείωσης των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και με λάθος τρόπους εκμετάλλευσης, έχει απαγορευθεί η συλλογή τους σε προστατευμένες περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ρυθμίζεται με δασικές διατάξεις, ανά περίοδο και είδος.