Λέγεται κυνήγι γιατί απαιτεί χρόνο, κόπο σωματικό, βαθιά γνώση και σύνεση. Δεν είναι εύκολο πράγμα να «πιάσεις» άγρια μανιτάρια. Το διαπιστώσαμε στην πράξη στο πρώτο μας κυνήγι, στον Κόζιακα, το όμορφο βουνό των Τρικάλων, με τον Γιώργο Στραγάλη οδηγό μας.

IMG_8509

Τα άγρια μανιτάρια είναι ένας αθώος ή όχι και τόσο αθώος μύκητας, αυτοφυής, που συναντάται σε δάση και λιβάδια. Είναι επίσης μια μαγική τροφή εξαιρετικής νοστιμιάς, ένα εκλεκτό έδεσμα που απολαμβάνουν λίγοι, γιατί είναι δυσεύρετα και ακριβά, εκτός αν είσαι βαθύς γνώστης των μανιταριών και είσαι σε θέση να τα συλλέξεις μόνο σου. Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το να καταναλώσει κανείς τα μανιτάρια που αναγνώρισε από μια φωτογραφία που είδε σε ένα βιβλίο ή στο ίντερνετ μπορεί να αποβεί από επικίνδυνο έως μοιραίο και γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους, καθώς πολλά από τα μανιτάρια που συναντώνται είναι θανατηφόρα, τοξικά ή παραισθησιογόνα.

Για να βγεις στο κυνήγι τους, λοιπόν, απαιτείται τεράστια προσοχή και φυσικά η συνοδεία έμπειρου οδηγού. Σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση και η συλλογή τους μπορεί να γίνει δημιουργική και ευχάριστη. Οι ποικιλίες μανιταριών που φύονται σε όλη την Ελλάδα είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι νόστιμες συνταγές για να τα απολαύσεις, γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να τα κυνηγήσουν, με τη μανιταροσυλλογή να εξελίσσεται σε τόσο ελκυστικό σπορ. Όσο για τους οργανωμένους συλλόγους που προγραμματίζουν τέτοιες εξορμήσεις; Ξεπηδούν, πραγματικά, σαν τα μανιτάρια!

IMG_8776

Οι χρυσοί κανόνες του κυνηγιού
Πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις για κυνήγι μανιταριών, πρέπει να γνωρίζεις ότι η ικανότητα να ξεχωρίζεις τα βρώσιμα από τα επικίνδυνα είναι το Α και το Ω. Σημείωσε δε, ότι ακόμη και εάν απλά βάλεις ένα δηλητηριώδες μανιτάρι στο καλάθι σου, αρκεί για να μολυνθούν και τα υπόλοιπα. Αλλά επειδή αυτή η γνώση αποκτάται πάρα πολύ δύσκολα, η πλέον ασφαλής επιλογή είναι οι οργανωμένοι σύλλογοι μανιταρόφιλων, που οργανώνουν ανάλογες εξορμήσεις, υπό τη συνοδεία ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο.

IMG_8538

Συμμετέχοντας σε τέτοιες εξορμήσεις, θα έχεις την ευκαιρία να βρεθείς μέσα σε σπάνιας ομορφιάς φυσικά τοπία, όπου ειδικοί στη συλλογή άγριων μανιταριών θα σε μυήσουν στα μυστικά τους, βοηθώντας σε στην ταυτοποίηση και τη διαλογή τους. Μόλις τα καλαθάκια γεμίσουν, συνήθως στήνεται και τραπέζι, με τα λαχταριστά μανιτάρια που μάζεψες να γίνονται υπέροχα πιάτα. Πέρα από διάθεση για κυνήγι, φρόντισε να εξοπλιστείς με παπούτσια πεζοπορίας, καλάθι (προτίμησε ψάθινο για να αναπνέουν τα μανιτάρια), μαχαιράκι και χοντρά γάντια κηπουρικής.

IMG_8838

Οι φίλοι των μανιταριών
Μέχρι το 1999 που συγκροτήθηκε ο πρώτος σύλλογος μανιταρόφιλων στη Δυτική Μακεδονία, οι περισσότεροι δίσταζαν να μαζέψουν άγρια μανιτάρια και όχι άδικα, αφού είναι ένα επικίνδυνο σπορ. Από τότε όμως, τα μανιτάρια αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους, που τα αναζητούν μετά μανίας. Οι σύλλογοι μανιταρόφιλων σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, έχουν φτάσει πλέον τους 7 και εκτός από τις εξορμήσεις συλλογής άγριων μανιταριών, διοργανώνουν και σεμινάρια μανιταρογνωσίας, γευσιγνωσίες, αλλά και γιορτές μανιταριού. Επίσης, τα βιβλία και τα εγχειρίδια που αφορούν τα μανιτάρια που φύονται στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, ενώ το κυνήγι μανιταριών έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και ένα νέο είδος τουρισμού, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και παραδοσιακούς ξενώνες που βρίσκονται κοντά σε μανιταρότοπους, να διοργανώνουν δελεαστικά πακέτα διαμονής, που συνδυάζονται με διασκεδαστικά κυνήγια.

IMG_8671

Οι σύλλογοι:
* Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας
* Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας
* Μανιταρόφιλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
* Μανιταρόφιλοι Ηπείρου
* Μανιταρόφιλοι Λέσβου
* Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας Αττικής
* Μανιταρόφιλοι Θεσσαλονίκης

Τα μανιταρο – βιβλία
Πλούσια είναι η ελληνική βιβλιογραφία που αφορά τα άγρια μανιτάρια και μόνο από το 1990 και μετά, έχουν εκδοθεί περίπου 20 βιβλία και λευκώματα. Ας ξεφυλλίσουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα:

* Μανιτάρια, φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη, Γιώργος Κωνσταντινίδης (2009)
* Μανιτάρια, οδηγός τσέπης, Γιώργος Κωνσταντινίδης (2010)
* Μανιτάρια, ο θαυμαστός αυτός κόσμος ο μικρός ο μέγας, Θανάσης Ντινόπουλος (2010)
* Άγρια μανιτάρια, οδηγός αναγνώρισης, Ζαχαρίας Αθανασίου (2012)
* Τα θανατηφόρα και δηλητηριώδη μανιτάρια της χώρας μας, Βαγγέλης Μπούρμπος (2007)

info
Για μανιταρο-εκδηλώσεις και κυνήγια μανιταριών μπορείς να ενημερώνεσαι και μέσω facebook, από τις ομάδες Μανιταρόφιλοι Ελλάδας και Μανιταροεξορμήσεις Mushroom-Hunting.

Φωτογραφίες: Αντωνία Κατή