Η Αργεντινή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και κάθε λαός έφερε μαζί και τις γαστρονομικές του συνήθειες, που εντάχθηκαν στην κουζίνα της χώρας. Γι αυτό και δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι περιλαμβάνει μερικά πολύ διάσημα πιάτα διεθνώς. Δίπλα τους και κάποια πιο κλασικά λατινοαμερικάνικα. Σε κάθε περίπτωση, για να σας ανοίξουμε την όρεξη για ταξίδι στην Αργεντινή, συγκεντρώσαμε τα πιο κλασικά πιάτα που θα δοκιμάσετε όταν επισκεφθείτε τη χώρα.

asrgentina-food-2

Για να μπούμε στο ψητό…
Το Asado, τo BBQ των Αργεντινών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι τις καθημερινότητάς τους, κυρίως γιατί, όπως μου έχει πει και ένας Αργεντίνος φίλος, είναι ένας πολύ καλός λόγος να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι οικογένεια και φίλοι. Το αργεντίνικο BBQ λοιπόν, δεν κάνει διακρίσεις ή αλλιώς περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά κομμάτια κρέατος, εντόσθια και λαχανικά. Ωστόσο οι πιο κλασικές επιλογές περιλαμβάνουν:
* Asado de Tira (σιδηρόδρομος)
* Vacio (λάπα)
* Entraña (skirt steak ή αλλιώς λεπτό διάφραγμα)
* Matambre (λεπτή κοπή γνωστή στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη)
* Λουκάνικα chorizo
* Λουκάνικα morcilla από χοιρινό και αίμα
* Riñones (μοσχαρίσια νεφρά)
* Chinchulines (μοσχαρίσια έντερα)
* Mollejas (μοσχαρίσιες αμυγδαλές)
* Bondiola (χοιρινός λαιμός)
* Provoleta (τυρί προβολόνε ή αλλιώς η αργεντίνικη εκδοχή για σαγανάκι)

Choripán

Πολλά από αυτά τα ψητά και κυρίως το Asado de Tira και το Entraña, τρώγονται σερβιρισμένα στο πιάτο. Ωστόσο, κάποια από τα παραπάνω ψητά σερβίρονται και σε μορφή σάντουιτς και, μάλιστα, το κάθε σάντουιτς έχει και διαφορετικό όνομα, ανάλογα με το κυρίαρχο υλικό του. Για παράδειγμα ένα σάντουιτς με chorizo ονομάζεται chorizopan (όπου pan είναι το ψωμί), ένα σάντουιτς με vacio ονομάζεται vaciopan και ένα σάντουιτς με bondiola ονομάζεται bondiolapan.

argentina-food

Οι κλασικές σάλτσες που συνοδεύουν το ψητό
Το ψητό την θέλει τη σάλτσα του και γι αυτό στην Αργεντινή συνοδεύουν πάντα το κρέας με criolla sauce που φτιάχνεται με κρεμμύδια, ντομάτα, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μαϊντανό, σκόρδο, λάδι και ξίδι και chimichurri sauce με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη, μπούκοβο και λευκό ή κόκκινο ξίδι.

snitsel

Milanesas ή αλλιώς σνίτσελ
Οι Ιταλοί δεν έμαθαν στους Αργεντίνους μόνο την πίτσα και τα ζυμαρικά αλλά και το cotoletta alla milanese, που δεν είναι άλλο από παναρισμένο φιλέτο τηγανητό ή ψητό στον φούρνο. Σερβίρεται είτε σκέτο, είτε καλυμμένο με 2 τηγανητά αβγά (caballo) ή με ζαμπόν, σάλτσα ντομάτας και τυρί ή με μοτσαρέλα και τηγανητά κρεμμύδια ή με λευκή σάλτσα και μοτσαρέλα.

argentina-food1

Guiso (φαγητά κατσαρόλας)
Στην Αργεντινή έχουν και πολλές συνταγές για φαγητά κατσαρόλας, τα οποία προτιμούν κυρίως το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Μεταξύ άλλων φτιάχνουν Guiso de Lentejas με φακή, Locro με κολοκύθια, φασόλια και καλαμπόκι και Guiso de Mondongo με πατσά.

canelones-id423_1-w1200-h800-m3

Panqueques (Pancakes)
Ναι αρέσουν και στους Αργεντίνους τα pancakes, που εκτός από την γνωστή γλυκιά εκδοχή τους τα κάνουν και αλμυρά, με ανάλογη γέμιση. Για παράδειγμα, με panqueques γίνονται και τα canelones -σαν κανελόνια ή μάλλον κρέπες φούρνου τυλιχτές σε ρολό-, που γεμίζονται π.χ. με κιμά και καλαμπόκι και καλύπτονται με σάλτσα ντομάτας και τυρί.

argentina-food3

Empanadas
Οι χαρακτηριστικές κρεατόπιτες της Αργεντινής, σε σχήμα μισοφέγγαρο και με το χαρακτηριστικό δίπλωμα (repulgue), είναι από τις πιο διάσημες σπεσιαλιτέ της χώρας. Γίνονται τηγανητές ή ψήνονται στον φούρνο και σε κάθε περιοχή η γέμιση τους διαφέρει, ωστόσο συνήθως οι empanadas είναι γεμισμένες με κιμά, κοτόπουλο, καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδι ή ζαμπόν και τυρί.

aregentina-food4

Και από γλυκό;
* Dulce de Leche ή άλειμμα γάλακτος: Στην αυθεντική συνταγή της το γάλα βράζει αργά στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη και απαιτεί συνεχές ανακάτεμα. Χρειάζεται δηλαδή να εξατμιστεί το νερό του γάλακτος ώστε να μείνει το ένα έκτο του όγκου του και να καραμελώσει με τη ζάχαρη.
* Alfajor: Αυτή η υπέροχη λιχουδιά αποτελείται από 2 μπισκότα που ενώνονται μεταξύ τους με dulce de leche ή μους σοκολάτας. Συχνά τα καλύπτουν και με σοκολάτα και γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά.
* Facturas: Σφολιατοειδή και πιτάκια γεμιστά με dulce de leche, από κρουασάν και cannons (κανόνια δηλαδή, λόγω του κυλινδρικού τους σχήματος) μέχρι churros.
* Panqueques (Pancakes): Στην γλυκιά εκδοχή τους μαντέψτε με τι γεμίζονται τα αργεντίνικα pancakes. Με dulce de leche φυσικά, μιας και όπως λέει και ένας Αργεντίνος φίλος, “όταν πρόκειται για γλυκό, μπορείς να προσθέσεις dulce de leche και σίγουρα θα γίνει νοστιμότερο”.

argentina-food5

Τα πιο δημοφιλή ποτά της Αργεντινής
* Κρασί: Το αργεντίνικο κρασί αποκτά τα τελευταία χρόνια φανατικούς φίλους σε όλο τον πλανήτη. Το Malbec είναι το κρασί-σημαία της Αργεντινής, ενώ δημοφιλές στην χώρα είναι και το Cabernet Sauvignon.
* Fernet: Το διάσημο ιταλικό ποτό Fernet-Branca είναι πολύ αγαπητό και στην Αργεντινή, όπου σερβίρεται με coca cola σε ψηλό ποτήρι με παγάκια.
* Mate: Το εθνικό αφέψημα της Αργεντινής είναι το mate, που φτιάχνεται από το φυτό yerba mate και σερβίρεται σε ειδικές κούπες για mate με καλαμάκι. Για να το φτιάξεις, γεμίζεις τα 2/3 της κούπας με yerba mate, ζεσταίνεις νερό στους 75οC περίπου και το προσθέτεις σταδιακά στην κούπα.
* Tereré: Το mate στην δροσερή εκδοχή του ή αλλιώς φτιαγμένο με παγωμένο νερό, ονομάζεται tereré. Κάποιοι δε αντικαθιστούν το νερό με χυμό πορτοκάλι ή προσθέτουν φλούδα πορτοκαλιού στο δροσερό tereré για πιο ξεχωριστή γεύση.