Πριν την ανακάλυψη της μεθόδου της ψύξης και κατάψυξης των τροφίμων ως βασικοί τρόποι συντήρησης, είχαν επινοηθεί τεχνικές εξίσου αποτελεσματικές ορισμένες από τις οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό μέχρι και σήμερα. Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους συνηθέστερους τρόπους συντήρησης τροφίμων.

apoksiramena-frouta

APOKSIRAMENA

Αποξήρανση
Πρόκειται για την παλαιότερη μέθοδο συντήρησης και χρησιμοποιείται ακόμα ανά τον κόσμο ευρύτατα για μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά. Δες εδώ πώς να αποξηράνεις τα μυρωδικά σου.

ALLANTIKA3

Αλάτισμα
«Όταν μια φορά κι έναν καιρό το ηλεκτρικό ρεύμα ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας και το ψυγείο μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με την Κιβωτό του Νώε, η ανάγκη του ανθρώπου να συντηρήσει το σπάνιο κρέας των ζώων όσο περισσότερο γίνεται γέννησε τα αλλαντικά» μάς λέει ο Ηλίας Φουντούλης περιγράφοντας την εποχή που επινοήθηκε το αλάτισμα ως μέθοδος συντήρησης της τροφής εστιάζοντας στο κρέας. Εφαρμόζεται περισσότερο σε κρέας και ψάρι για να απορροφήσει την υγρασία μειώνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το τελικό προϊόν κατάλληλο για μελλοντική χρήση. Η προσθήκη αλατιού όμως σε ζωική πρωτεΐνη αλλάζει την υφή του τροφίμου, κάνοντάς το πιο σκληρό.

marmelada-syko

Κονσερβοποίηση
Η τεχνική της κονσερβοποίησης δημιουργήθηκε από ένα Γάλλο χημικό το 1795 και πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση των τροφίμων του στρατού του Ναπολέοντα. Είναι πλέον μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους συντήρησης φρούτων, λαχανικών και προϊόντων κρέατος. Με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα που αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαφυλάσσονται από μία νέα μόλυνση και από την επίδραση του αέρα. Το βασικό στη διαδικασία είναι η σχολαστική αποστείρωση του δοχείου που θα χρησιμοποιηθεί (που μπορεί να είναι γυάλινο ή μεταλλικό) σε βραστό νερό. Μετά είναι έτοιμο για χρήση. Στη συνέχεια το γεμίζετε, κλείνετε το καπάκι – όχι πολύ σφιχτά- και το βάζετε σε ένα σκεύος γεμάτο με ζεστό νερό, καλύπτετε και αφήνετε το νερό να βράζει για περίπου 10-15 λεπτά. Το βγάζετε προσεχτικά από το νερό, το κλείνετε σφιχτά και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Προσέχετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να μην αγγίξετε το εσωτερικό μέρος των βάζων με γυμνά χέρια, ή με αντικείμενα που δεν έχετε αποστειρώσει, για να μην επιμολύνετε τα τρόφιμα.

vaza-toursi_2074086491

Τουρσί
Η βασική διαφορά αυτής της κατηγορίας με την προηγούμενη είναι ότι θα χρειαστείτε αλάτι και ξίδι. Η διαδικασία προϋποθέτει απαραίτητα βύθισμα του προϊόντος σε άλμη για χρόνο (που αλλάζει ανάλογα με τη συνταγή και τις ποσότητες των υλικών) και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα βάζο γεμάτο με ξίδι. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ακολουθήσετε το τελευταίο στάδιο της κονσερβοποίησης για να κλείσει το βάζο αεροστεγώς. Κύριο ατού αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν αλλάζει πολύ την υφή των τροφίμων.

KATEPSIGMENA

Κατάψυξη
Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη από όλες τις μεθόδους αλλά αλλάζει αρκετά την υφή των τροφών. Εφαρμόζεται σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας και θαλασσινά ενώ, όσον αφορά τα φρούτα, είναι ο τέλειος τρόπος για να έχετε την πρώτη ύλη για ένα smoothie, μια γρανίτα ή κάποιο γλυκό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διαδικασία είναι απλή: Τα φρούτα και λαχανικά τα πλένετε καλά, τα χωρίζετε σε μερίδες και τα μοιράζετε σε σακουλάκια, ενώ μπορείτε να κάνετε το ίδιο και σε κρέατα και ψάρια τα οποία θα καθαρίσετε πριν τα καταψύξετε και όχι μετά. Τα όσπρια επίσης καταψύχονται μαγειρεμένα. Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχετε υπ ‘όψιν είναι η ημερομηνία που τα βάλατε στην κατάψυξη. Τα φρέσκα τρόφιμα δεν έχουν ίχνος συντηρητικών οπότε καλό θα είναι να τα καταναλώσετε 2-3 εβδομάδες το πολύ μετά από την ημερομηνία που θα τα βάλετε στην κατάψυξη.