Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά το έχουμε υιοθετήσει για τα καλά και πλέον δύσκολα να βρεθεί χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς το ψητό πουλερικό. Και όπως όλα τα πιάτα, έχει κι αυτό τα μυστικά του.

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε, από την προετοιμασία μέχρι το σερβίρισμα.

Φέτος θα ετοιμάσετε την τέλεια γαλοπούλα!

1. Αγοράζουμε την τελευταία στιγμή
Όταν αγοράζουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι την τελευταία μέρα για να βγούμε για ψώνια γιατί το μόνο που θα βρούμε είναι ό,τι έχει ξεμείνει. Σκεφτόμαστε, λοιπόν, κι αγοράζουμε την γαλοπούλα στα κιλά που θέλουμε 1-2 εβδομάδες πριν και απλά την βάζουμε στην κατάψυξη. Αν πάλι επιλέξουμε  νωπή γαλοπούλα, όντως δεν μπορούμε να την αγοράσουμε πολύ νωρίτερα, αλλά μπορούμε να προνοήσουμε να κάνουμε την απαραίτητη κράτηση στο κρεοπωλείο της προτίμησής μας.

galopoula

2. Βγάζουμε την γαλοπούλα αργά από την κατάψυξη
Όπως συμβαίνει με όλα τα κρέατα, έτσι και η γαλοπούλα για να «ξεπαγώσει» πρέπει να μπει στη συντήρηση. Για να είναι έτοιμη για μαγείρεμα, χρειάζονται περίπου 10 ώρες για κάθε κιλό. Οπότε αν κάνουμε τους υπολογισμούς, μια γαλοπούλα  6 κιλών θα χρειαστεί περί τις 60 ώρες για να ξεπαγώσει ή αλλιώς 2,5 μέρες.

3. Δεν αφήνουμε τη γαλοπούλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο
Για να μπει η γαλοπούλα στο φούρνο, θα πρέπει να βγει από το ψυγείο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι θα χρειαστεί να την αφήσουμε τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πριν  προχωρήσουμε στο ψήσιμο στο φούρνο.

4. Δεν κάνουμε σωστό πλύσιμο-στέγνωμα
Για να ετοιμάσουμε τη γαλοπούλα για ψήσιμο, αφαιρούμε πρώτα τα συκωτάκια και τα κρατάμε στην άκρη για τη γέμιση. Στη συνέχεια, την ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, μέσα και έξω. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να την στεγνώσουμε καλά με χαρτί κουζίνας, για να γίνει και η πέτσα της τραγανή στο ψήσιμο.

galopoula2

5. Ξεχνάμε τα καρυκεύματα στο εσωτερικό
Για να γίνει γευστική η γαλοπούλα δεν αρκούν τα αρωματικά και τα μπαχαρικά στο εξωτερικό της. Το μυστικό της γεύσης κρύβεται στο εσωτερικό της, όλα τα μπαχαρικά και τα αρωματικά πρέπει να περάσουν και μέσα στη γαλοπούλα για να γίνει νόστιμο το κρέας της.

6. Βάζουμε πολύ γέμιση
Αν θέλουμε να ψηθεί σωστά η γεμιστή γαλοπούλα, καλό είναι να μην βάζουμε μεγάλη ποσότητα γέμισης. Για να είναι όλα καλά, θα υπολογίσουμε μία με μιάμιση κούπα γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας. Για να ψηθεί σωστά, η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας, διαφορετικά θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε να ράψουμε το πτηνό που ετοιμάσαμε με τον ειδικό σπάγκο  μαγειρικής.

7. Δεν υπολογίζουμε σωστά τον χρόνο
Ο χρόνος είναι σημαντικός στη μαγειρική σε οτιδήποτε κι αν ετοιμάζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε κουζίνα και φούρνος διαθέτουν το σχετικό χρονόμετρο. Για να ψήσουμε μια ολόκληρη γαλοπούλα ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 170-180°C, προθερμαίνουμε πάντα, και υπολογίζουμε  30-40 λεπτά ανά κιλό για τη σκέτη και 45-50 λεπτά ανά κιλό για τη γαλοπούλα με γέμιση.

galopoula1

8. Δεν χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο
Στις επαγγελματικές κουζίνες, όλοι κυκλοφορούν με ένα θερμόμετρο στην τσέπη. Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο; Μπορεί να νομίζουμε ότι είμαστε αρκετά έμπειροι ώστε να καταλάβουμε «με το μάτι» πότε έχει ψηθεί η γαλοπούλα, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε πλήρη αποτυχία. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα θερμόμετρο κουζίνας.  Βάζουμε  λοιπόν το θερμόμετρο ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος και όταν δείξει 75°C είναι έτοιμη.

9. Δεν αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί πριν την κόψουμε
Αφού βγάλουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, πρέπει να την αφήσουμε να «ξεκουραστεί». Μετά από 30 λεπτά, μπορούμε να προχωρήσουμε στο κόψιμο και στο σερβίρισμα

10. Δεν κόβουμε τη γαλοπούλα προσεχτικά
Το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας είναι επίσης σημαντικό. Μετά τη γέμιση, το τέλειο ψήσιμο και της παρουσίασης στο τραπέζι (όπου κι έκλεψε τις εντυπώσεις) έρχεται η ώρα του σερβιρίσματος. Χρειάζεται προσοχή κι ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε την γαλοπούλα μας σωστά σε όμορφα κομμάτια. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να τεμαχίσετε σωστά την γαλοπούλα

galopoula3

Extra tip: Αν γνωρίζετε  από την αρχή ότι δεν πρόκειται να φάτε όλη τη γαλοπούλα εκείνη τη στιγμή, μην την κόψετε όλη, αλλά μόνο όσα κομμάτια χρειάζονται για να σερβίρετε τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να κρατήσετε την υπόλοιπη για αργότερα. Τα κομμάτια που έχουν κοπεί στεγνώνουν πιο γρήγορα και σκληραίνουν.

Δείτε επίσης:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Η σωστή επιλογή, το ψήσιμο & το τεμάχισμα της γιορτινής γαλοπούλας

Προτείνουμε 6 εξαιρετικά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι