Μπορεί να έχεις περάσει απέξω και να το έχεις δει αλλά να μην έχεις δώσει σημασία. Ή να μην το έχεις προσέξει, αν και είναι μια όμορφη πινελιά στη Λ. Γαλατσίου – στο ύψος που αλλάζει και γίνεται Πρωτοπαπαδάκη. Για την ακρίβεια βρίσκεται σε έναν παράδρομο της Γαλατσίου στην οδό Σύρου. Υπάρχει λόγος, όμως, που πρέπει να το προσέξεις. Γιατί είναι ένα όμορφο και φιλικό μεζεδοπωλείο, που έχει καλό φαγητό και προσιτές τιμές. Τι άλλο παραπάνω να θέλεις για να περάσεις καλά με την παρέα σου;

Το Αρισμαρί & Αβάρσαμο λειτουργεί ήδη 4 χρόνια σε αυτή την περιοχή και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο νέων παιδιών από την Κρήτη, του Σάββα Μπάρκουλα και του Ζαχαρία Μαυρομανωλάκη. Εξού και το όνομα του μαγαζιού, που σημαίνει Δενδρολίβανο και Δυόσμος. Δύο συστατικά που χρησιμοποιούμε συχνά στη μαγειρική και που δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό. Έτσι νόστιμα ήταν και τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Η παρέα ήταν μεγάλη και μοιραστήκαμε πολλά πιάτα, ορεκτικά και κυρίως, στη μέση. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με μια μεγάλη σαλάτα που έχει το όνομα του μαγαζιού και περιέχει πράσινα σαλατικά, μπέικον, κρουτόν, flakes γραβιέρας και μια ωραία γλυκόξινη βινεγκρέτ. Παράλληλα, στο τραπέζι μας προσγειώθηκαν πεντανόστιμα Πλευρώτους σχάρας (Αμανίτες τα λένε οι Κρητικοί και ο κατάλογος) συνοδευόμενα από γραβιέρα Κρήτης και λαδολέμονο μυρωδικών, Βραστό Σταμναγκάθι με λεμόνι και ανθό αλατιού και φρεσκοψημένα, ζεστά (το σημειώνω γιατί μου έχουν έρθει πολλές φορές κρύα ή ξαναζεσταμένα) Ψητά Λαχανικά για τη vegan της παρέας. Τελευταίο άφησα το ορεκτικό που μου άρεσε περισσότερο απ΄όλα: Γραβιέρα Κρήτης κανταϊφι, δηλαδή, λαχταριστά μπαστουνάκια γραβιέρας, που μοσχομύριζαν φρέσκο βούτυρο, τυλιγμένα σε κανταϊφι και περιλουσμένα από μια σος μελιού (στον κατάλογο έλεγε και φυστίκι Αιγίνης, το οποίο ωστόσο δεν είδαμε γιατί μπορεί να είχε τελειώσει).

Όλα τα παραπάνω ταίριαξαν τόσο με κρασί όσο και με μπίρα, αφού η παρέα είχε “διχαστεί” ανάμεσα στα δύο, την επόμενη φορά όμως θα ήθελα να δοκιμάσω τη ρακή τους. Η μπίρα ήταν παγωμένη και ευκολόπιοτη, το λευκό κρασί, ωστόσο, έπρεπε να είναι πιο κρύο (αν και η ευγενέστατη σερβιτόρα μας έφερε σαμπανιέρα με πάγο). Από τα κυρίως θέλαμε να δοκιμάσουμε το χοιρινό Κότσι, που είχαμε μάθει ότι έρχεται με τραγανή κρουστά αλατιού και είναι λουκούμι, αλλά δεν υπήρχε. Δεν θα το βρείτε στον κατάλογο, γιατί ανήκει στα πιάτα ημέρας. Αντί αυτού πήραμε τα Χοιρινά μπριζολάκια, τα οποία ήταν νόστιμα αλλά λίγο σκληρά και ένα Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας από τα πιάτα ημέρας, που ήταν καλό. Υπάρχει και ένα Πλατό ψητών κρεατικών με πατάτες baby και πιτάκια (στα €24), που μάλλον βολεύει για τις μεγάλες παρέες.

Ωστόσο, δεν έμεινε τίποτα από την Σκιουφιχτή καρμπονάρα, κρητική παραλλαγή της καρμπονάρας, με απάκι, σύγκλινο και -μαντέψτε- γραβιέρα Κρήτης, η οποία συναγωνιζόταν σε νοστιμιά το Κριθαρότο μανιταριών, που εκτός από ποικιλία μανιταριών είχε μια ωραία κρέμα από λάδι λευκής τρούφας. Κρητικές αναφορές υπάρχουν τόσο στον κατάλογο όσο και στη μουσική και αυτό είναι κάτι που μας άρεσε. Κάποιες αστοχίες στη διακόσμηση (για παράδειγμα κάτι εξωτικά πουλιά πάνω από την κουζίνα) μας ξένισαν αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το μαγαζί απόπνεε συνολικά ζεστασιά και φιλοξενία.

Τέλος, μάς άρεσαν πολύ τα γλυκά, σχεδόν όλα, γεγονός που εκτιμήσαμε άπαντες, μιας και η τελευταία γεύση σε ένα μαγαζί παίζει σημαντικό ρόλο. Αν έχεις φάει καλά, δηλαδή και στο τέλος σου φέρουν ένα “άκυρο” γλυκό απογοητεύεσαι. Εδώ, λοιπόν, συμβαίνει το αντίθετο. Τα γλυκά που δοκίμασα -όλα εκτός από το banoffee- ήταν το ένα καλύτερο και πιο φρέσκο από το άλλο. Θα ξεχωρίσω, όμως, την υπέροχη τάρτα λεμονιού -που σπάνια βρίσκω να μην έχει έντονη τη γεύση του αβγού- και τη χειροποίητη μπουγάτσα (υπολογίστε αν τη θέλετε ότι παίρνει 20 λεπτά να ψηθεί) με πεντανόστιμη κρέμα βανίλιας και τραγανό φύλλο. Οι φίλοι μου βρήκαν άπαιχτο και το Cheesecake πραλίνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε.

info
Σύρου 13-15, Γαλάτσι, τηλ. 210 2923401, www.arismari-avarsamo.gr
Κόστος: €15-€25 το άτομο (χωρίς κρασί). Λειτουργεί 12.00-24.00 όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr