Κάθε φορά που συναντούσα στο Mama Roux τον chef Βασίλη Σπόρο, καταλήγαμε να μιλάμε για την κουζίνα της Νέας Ορλεάνης. Για την κουζίνα που λατρεύει και για ότι θα ήθελε να βρει έναν χώρο να φτιάχνει όλα αυτά τα καλούδια του Αμερικάνικου Νότου και να «παίζει» με τα καπνιστά ψησίματα που δίνουν μια σχεδόν ελκυστική νοστιμιά στα κρέατα. Και η αλήθεια είναι ότι το πλάνο του είχε μπει σε καλό δρόμο με τα pop up που έκανε με το food truck του (βλ. Athens Food Market, Street Food Festival). Αυτή η ιδέα δεν άργησε να βρει ένα πιο «σταθερό» μέρος και να αράξει. Κάπως έτσι γεννήθηκε, λοιπόν, το Po’ Boys στου Ψυρρή, μαζί με τη βοήθεια του John Higgins, ιδιοκτήτη του Mama Roux και καλού φίλου του Βασίλη.

PO'BOYS

Με το που μπαίνει κανείς στο μαγαζί καταλαβαίνει από την αρχή την ιδέα: dinner της δεκαετίας του ’50 κάπου στην Αμερική ή μάλλον κάπου στον Αμερικάνικο Νότο. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις μουσικές που ντύνουν τον χώρο. Ένας χώρος που έχει στηθεί σωστά, με αρκετά τραπέζια, όμορφες λεπτομέρειες -σαν τη γωνία με τον καναπέ και τον καθρέπτη από πάνω- μεγάλες τζαμαρίες, που τώρα πια θα ανοίγουν και μια εξέδρα με στημένα κόκκινα ντραμς και δίπλα τους ένα μαύρο πιάνο.

PO'BOYS

PO'BOYS

Όταν βρεθεί ο κατάλογος στα χέρια σας ίσως να έχετε πολλές άγνωστες λέξεις. Δεν χρειάζεται να τρομάξετε, όμως, γιατί τα παιδιά του σέρβις ξέρουν να σας τα εξηγήσουν όλα. Από την άλλη, δεν είναι και τόσο μπερδεμένος μιας και χωρίζεται σε δύο μέρη: σε σάντουιτς και φυσικά μπέργκερ, που συνοδεύονται είτε από χρυσαφένιες τραγανές τηγανητές πατάτες είτε από πατατοσαλάτα. Αυτό που πρωταγωνιστεί, λοιπόν, εδώ στο Po’ Boys και κάνει τη διαφορά είναι το σιγοκαπνιστό BBQ. Μια διαδικασία καπνίσματος των κρεάτων που απαιτεί πολλές ώρες (τουλάχιστον 8) και σταθερή θερμοκρασία (γύρω στους 120 βαθμούς). Έτσι, τα κρέατα έρχονται ζουμερά, ελαφρώς ροζ μέσα (χρώμα που οφείλεται στο κάπνισμα) και όμορφα τραγανά απ’ έξω. Η νοστιμιά τους εντείνεται και από ένα μείγμα από 8 διαφορετικά μπαχαρικά που το χρησιμοποιούν ως rub.

PO'BOYS

Φυσικά υπάρχουν και άλλες συνταγές από τα νότια μέρη της Αμερικής που συμπληρώνουν τον κατάλογο και τον κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Εκείνη την ημέρα που το επισκέφτηκα δοκίμασα μια πολύ γευστική αλλά και καυτερή σούπα με γαρίδες, κοτόπουλο και το δικό τους λουκάνικο που όντως άνοιγε την όρεξη. Στο τραπέζι μου επίσης ήρθε και το αμαρτωλό Mac n’ Cheese με 4 διαφορετικά τυριά που αν το πιρούνι μου είχε μιλιά θα μου έλεγε να το αφήσω για πάντα εκεί στο χρυσαφί μείγμα των τυριών. Ενδιαφέρον είχαν και τα πληθωρικά Corian takos, όπως και η σαλάτα του Καίσαρα που αντί για κοτόπουλο είχε γαλοπούλα.

PO'BOYS

Κάτι ακόμα που προσέχουν εδώ και φαίνεται ότι αγαπάει ο Βασίλης είναι οι μπίρες. Η αλήθεια είναι ότι το bbq τραβάει. Έτσι, θα βρείτε μια κάβα με πάνω από 40 ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Μαθαίνω ότι θα έχουν και guest κατά καιρούς από το εξωτερικό «για να κάνουν ακόμα καλύτερη τη γευστική εμπειρία», όπως θα μου πει ο Βασίλης. Μαθαίνω, τέλος, ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και το brunch τους. Θα σερβίρεται μόνο τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί και θα είναι αποκλειστικά και μόνο με γεύσεις Νέας Ορλεάνης. Γι’ αυτό όμως θα σας πούμε περισσότερα, όταν το δοκιμάσουμε.

info
Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή τηλ. 2103234672. Τιμές: γύρω στα 15 ευρώ/άτομο. Παρ. – Κυρ. και μεσημέρι.

* Για την ιστορία η έκφραση Po’ Boys προέρχεται από το poor boys (φτωχόπαιδα) και αναφέρεται στους απεργούς του τραμ, στα λεγόμενα «φτωχόπαιδα» της Λουϊζιάνα του 1929, αλλά και στο ταπεινό σάντουιτς που τους μοίραζαν τα μαγαζιά.