Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, αποκλειστικά με θαλασσινούς μεζέδες και απίστευτα προσιτές τιμές -τόσο για την περιοχή όσο και για την ποιότητα τους-, ανακαλύψαμε πρόσφατα στην πλατεία της Βούλας.

Το «Λούτσος», βαμμένο στα λευκά και στολισμένο με πολλά θαλασσινά διακοσμητικά, δίνει μία αίσθηση νησιώτικης ταβέρνας, που όμως δεν απέχει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Αν πετύχεις δηλαδή τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, το πολύ σε 25 λεπτά είσαι εκεί. Αυτό κάναμε και εμείς ένα βράδυ Σαββάτου, από αυτά τα σαββατοκύριακα του φετινού χειμώνα που ο καιρός αποφάσιζε να χαλάσει απότομα. Ήταν όμως τόσο ευχάριστη η ατμόσφαιρα, που πραγματικά είχαμε την αίσθηση ότι είμαστε καλοκαίρι στο νησί και ας έπνεαν έξω άνεμοι 6 μπροφόρ.

Στο μενού του Λούτσος βρίσκουμε όστρακα, παστά και καπνιστά ψάρια, θαλασσινά και ψάρια που ψήνονται στο τηγάνι ή τη σχάρα, θαλασσινές μακαρονάδες και ριζότο, που κάνουν καλή παρέα με κρύα και ζεστά ορεκτικά όπως ντολμαδάκια, φάβα και ταραμοσαλάτα, ενώ καθημερινά προμηθεύονται και φρέσκα ψάρια, που προστίθενται στο μενού ως πιάτα ημέρας. Με άλλα λόγια, άνετα γίνεται το αγαπημένο σου στέκι για ουζάκι στα νότια.

Μας υποδέχτηκαν με ζυμωτό προζυμένο ψωμί που συνοδεύεται από πελτέ ντομάτας και μαριναρισμένο λούτσο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, δύο νόστιμες μπουκιές που έδωσαν το σύνθημα για την «παρέλαση» μεζέδων που ακολούθησε. Λευκή ταραμοσαλάτα σαν πλούσια κρέμα, νόστιμη Φάβα Φενεού σερβιρισμένη παραδοσιακά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και καλά ξαρμυρισμένη κάππαρη και αχινός σερβιρισμένος σε μπολάκια με φέτες λεμόνι και γεύση θάλασσας σε κάθε μπουκιά! Πολύ ευχάριστη έκπληξη η δική τους εκδοχή ντάκου, που ουσιαστικά είναι κυρίως ντοματοσαλάτα με παξιμαδάκια και μπόλικη φέτα. Το μυστικό της νοστιμιάς της όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι η ντομάτα είναι καπνιστή (ναι, έχει την ίδια ευχάριστη γεύση καπνιστού όπως η μελιτζανοσαλάτα) ενώ η φέτα είναι ελαφρώς γκραντιναρισμένη, δίνοντας τον πιο ενδιαφέρον ντάκο που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζοντας με τα θαλασσινά, τα μύδια σαγανάκι με χλωρό τυρί έχουν μία πλούσια σάλτσα ντομάτας με ευχάριστα πικάντικη γεύση, ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις κρασί, ενώ πολύ μας άρεσαν και τα φρεσκότατα όστρακα που δοκιμάσαμε (γυαλιστερές και κυδώνια) σερβιρισμένα με λίγες σταγόνες λεμόνι και ταμπάσκο. Οι παναρισμένες με πάνκο γαρίδες έχουν πολύ τραγανή κρούστα αλλά διατηρούν ζουμερή τη σάρκα τους και σερβίρονται με σάλτσα ταρτάρ, που τους ταιριάζει απόλυτα. Για το τέλος, αφήσαμε το λεμονάτο ριζότο καραβίδας με κολοκυθάκι και βασιλικό. Το ρύζι κρεμώδες, χυλωμένο και al dente, είχε ευχάριστη λεμονάτη γεύση, χάρη στο ξύσμα λεμονιού που περιείχε και που εξισορροπούσε την κάπως πιο αλμυρή, για τα δικά μας δεδομένα, ψίχα καραβίδας.

Συνολικά τα πιάτα που δοκιμάσαμε μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να ζεστάνει ο καιρός για να το επισκεφθούμε ξανά, ώστε αυτή τη φορά να μπορούμε να καθίσουμε στα τραπέζια στην πλατεία.

info
Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 76, Βούλα, τηλ. 211 4112444. Κόστος: 20-25€ / άτομο.