Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ιωάννα Σταμούλου τρώνε μαζί και σχολιάζουν χώρια. Αυτή τη φορά έφαγαν κι έγραψαν για τον Ανθό Γεύσεων που πριν λίγο καιρό μετακόμισε στην Κηφισιά.

Αρχικά, τoν Ανθό τον γνωρίσαμε και τον πρωτογευτήκαμε πριν από μερικά χρόνια σε ένα μικρό και χαριτωμένο χώρο στην Καλλιθέα. Από πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Ανθός Γεύσεων του Γιώργου Γεράρδου «μετεμφυτεύτηκε» στην Κηφισιά, ακριβώς πλάι από το ναό του Αγίου Δημητρίου, και μέσα σε μια υπέροχη αυλή περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα. Αν καθίσεις στη σκιά τους, εκεί θα σε βρει το φεγγάρι και δεν θα θες να σηκωθείς. Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι απλά διακοσμημένο, αλλά με γούστο, και εξυπηρετεί τους θαμώνες του σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Γιώργος Γεράρδος, δεινός μάγειρας και γνώστης των ελληνικών προϊόντων, δημιουργεί μια νέα ελληνική κουζίνα που πατάει καλά στη παράδοση, με μικρές πινελιές νεωτερισμού.

anthos-anoigma

Η γνώμη του Ηλία Μαμαλάκη

Το φαγητό
Το κύριο χαρακτηριστικό της μαγειρικής του ικανότατου Γιώργου Γεράρδου είναι η νοστιμιά, πράγμα που για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σας δίνω ως παράδειγμα την εκπληκτική σαλάτα με ζεστές ρίζες της γης που τη σερβίρει ζεστή – οι γεύσεις ανακατεύονται και δημιουργούν ένα υπέροχο σύνολο. Παντζάρι, καρότο, γλυκοπατάτα, σελινόριζα, κρεμμύδι, σοτάρονται όλα απαλά και νοστιμεύουν από το dressing. Το πλέον απλό πιάτο που φάγαμε και το οποίο ήταν και το κορυφαίο του, ήταν τα παραπούλια μαζί με σπαράγγια και πάλι σοταρισμένα και ζεστά. Ανάλογα την εποχή υπάρχει πάντοτε μια σούπα, οπότε εμείς τη συγκεκριμένη μέρα απολαύσαμε μια παντζαρόσουπα με ευχάριστη βελούδινη γεύση. Το μπιφτέκι από βουβαλίσιο κιμά με την κρέμα φέτας όμως κάνει τη μεγάλη διαφορά, το κουνελάκι με λευκή σάλτσα σερβίρεται με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, ενώ οι παπαρδέλες με σιτάκα από την Κάσο και σύβραση κρεμμυδιού αποτελούν ένα κορυφαίο πιάτο του μαγαζιού. Θα κλείσετε τη βραδιά σας με μια εξαιρετική μηλόπιτα με ό,τι παγωτό θέλετε.

Το σέρβις
Θα απολαύσετε το φαγητό σας σε πολύ ήσυχη και οικογενειακή ατμόσφαιρα, με ένα γρήγορο και χαμογελαστό σέρβις. Η λίστα κρασιών περιορισμένη μεν αλλά επαρκής για να συνοδεύσει τα πιάτα.

Η ετυμηγορία
Ένα όμορφο εστιατόριο με λογικές τιμές που είναι δυνατόν κάποιος να απολαμβάνει το φαγητό του συχνά πυκνά. Από τώρα και στο εξής η αυλή θα γεμίσει με τραπεζάκια σε μια δροσερή ατμόσφαιρα μέσα στη κάψα του καλοκαιριού. Ο ΑΝΘΟΣ είναι ένα εστιατόριο που θα πάτε και θα ξαναπάτε.

Interior-anthos

Βαθμολογία
Το φαγητό: 8,5/10
Το σέρβις: 8/10
Η ατμόσφαιρα: 8,5/10
Σύνολο: 25/30

Η γνώμη της Ιωάννας Σταμούλου

Το φαγητό
Μας καλωσόρισαν με μια δροσερή κι αρκετά γευστική σουπίτσα αρακά. Ξεκινήσαμε με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που μας άρεσε αρκετά. Η σαλάτα με τα παραπούλια ήταν από τα πιάτα ημέρας και εποχής θα συμπληρώσω. Μας τη σέρβιραν μαζί σε σπαράγγια κι ομολογώ ότι είναι ό,τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει τελευταία. Με ενθουσίασε περισσότερο και από τη σαλάτα από υπόγεια λαχανικά όπως αναφέρει στον κατάλογο τις ψητές ρίζες, που ήταν μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, τόσο όμορφα δομημένες και παρουσιασμένες στο πιάτο, με τη σάλτσα ροδιού, σαν ζωγραφιά. Πεντανόστιμο το λεμονάτο κουνέλι με πουρέ μελιτζάνας και λαδοτύρι Ζακύνθου. Ιδιαίτερη μνεία στις χωριάτικες ταλιατέλες που τη συγκεκριμένη μέρα ήταν παπαρδέλες. Τις σερβίρει με τσιγαριαστά κρεμμύδια και σιτάκα, το μυθικό τυρί της Κάσου. Ένα πιάτο τόσο πλούσιο σε λιπαρά και γεύση, λιποθυμικό θα έλεγα, που πρέπει πάντα να μοιράζεσαι. Και για την εμπειρία και για τις θερμίδες, φυσικά. Τα ρέστα μου τα έδωσα στην αποδομημένη μηλόπιτα με παγωτό του Γιώργου. Τόσο απλή στη σύλληψη, τόσο τέλεια δοσμένη. Το ζεστό, το παγωμένο, το γλυκό, το ξινό, το τραγανό και το βελούδινο κάθε φορά σε μια μπουκιά. Τη λάτρεψα!

Το σέρβις
Ανεπιτήδευτο, φιλικό, χαλαρό, οικογενειακό τολμάω να πω, αφού η βραδιά που το επισκεφτήκαμε ήταν μια ήσυχη καθημερινή στο εσωτερικό του μαγαζιού κι όχι στην υπέροχη αυλή του, και μας περιποιήθηκαν όπως θα έκαναν στο σπίτι τους.

anthos-Χυλοπιτες-με-κοκκινιστο-βουβαλισιο-κιμα-και-παλαιωμενο-ανθότυροsm

Η ετυμηγορία
Το μεγάλο ατού του μαγαζιού είναι η αυλή του. Σε συνδυασμό, φυσικά, με την ειλικρινή κουζίνα του Γιώργου, που δεν πασχίζει να σε εντυπωσιάσει με αριστοτεχνικά στημένα δημιουργήματα, αλλά με νόστιμα πιάτα με έμφαση σε ελληνικά προϊόντα τα οποία τρέχει να μαζέψει από ΚΤΕΛ και λιμάνια, σε τιμές που σου επιτρέπουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 8/10
Το σέρβις: 8/10
Η ατμόσφαιρα: 8,5/10
Σύνολο: 24,5/30

Γενικό σύνολο: 49,5/60

info
Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ. 211 4087758. Κόστος: €20-25.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr