Κατηφορίζοντας τη λεωφόρο Αθηνών στο δικό της «σήμερα» με τα συνεργεία, τους βιομηχανικούς χώρους, τα σπάνια κακόγουστα σπίτια πάνω από μαγαζιά με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δύσκολα γυρίζει πίσω το βλέμμα σε κείνο το χθες των αρχών του περασμένου αιώνα, στις αριστοκρατικές βίλες μέσα στα καταπράσινα περιβόλια, όταν πρίγκιπες και προύχοντες της εποχής έσπευσαν να επενδύσουν εδώ γύρω σαν ακούστηκε πως τα Ανάκτορα έμελλε να χτιστούν στον Κεραμεικό.

anoigma-skalakia

Στα μετέπειτα χρόνια, το εργοστάσιο του Γκαζιού, το Μεταξουργείο, οι σταθμοί Πελοποννήσου και Λαρίσης άλλαξαν το παλιό προφίλ, η εργατιά και η φτωχολογιά υπερίσχυσε των αρχόντων, η νέα τάξη έφερε μαζί της και την ταβέρνα, που άνθησε κάπου ανάμεσα στον Κολωνό, το Βοτανικό και το Μεταξουργείο. Τα Βαρέλια, η Κοτταρού, τ’ Αποστόλη το κουτούκι, ο Μανωλιάς και ο Χαμηλός, μουσικοί, κομπανίες και προπάντων καλή, βαρελίσια ρετσίνα, όλα κάπου χάθηκαν στη δίνη ενός μοντέρνου χρόνου.

Σαν να μπαίνεις σε ταινία με τον Ορέστη Μακρή: η ψησταριά, τα βαρέλια, η πατίνα του χρόνου, η πέργκολα με τα πλαστικά σταφύλια…

skalakia

Η χωριάτικη, μια ευωδιά από φρέσκα λαχανικά και βουτυράτη φέτα, ένας στρουμπουλός λαχανοντολμάς που όμοιό του έχω φάει μόνο από τη γιαγιά μου, ζουμερό μπιφτέκι, ολόχρυση τηγανητή, αληθινή πατάτα, μαγικό, ζουμερό κοκορέτσι μόνο με εντεράκια και συκώτι, κοντοσούβλι, πολλών αστέρων, συκώτι που σερβίρεται με μια στάλα φρέσκο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Ακόμη και ο χαλβάς στο τέλος, σπιτικός, ισορροπημένος, φτιαγμένος με κέφι και μεράκι. Γύρω μου όλες οι ηλικίες, από 5 ως 85, κοινωνούν την παλιά γεύση της αλήθειας, άλλοι βουλιάζουν στο tablet κι άλλοι μερακλώνουν με ρετσίνα, η ηδονή, με 10 ευρώ το άτομο.

info
Μαραθονομάχων 57, Ακαδημία Πλάτωνα, τηλ. 210 5155367. Κόστος: € 10-15.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr