Με συγγένεια… αίματος συνδέονται ο τρίτης γενιάς Τηλέμαχος της Φραγκοπούλου στην Κηφισιά με τον συνώνυμο, νήπιο, της Αθήνας. Αυτή η σχέση που διαπερνά το DNA και του νεότερου εστιατορίου των αδελφών Τσιλιγκίρη είναι εμφανής τόσο στο μενού όσο και στον κατάλογο των κρασιών.

tilemaxos

Στον ίδιο χώρο, στο βάθος της στοάς, όπου πηγαίναμε για κεφτεδάκια, πατατοσαλάτα, αντσούγιες και ούζο επί εποχής Απότσου ή για μεσημεριανά επαγγελματικά με μπιστρό διάθεση, καλό κρασί και γαλλικό αξάν στα πιάτα επί Cellier, βρίσκεται το ενός έτους κρεατοφαγικό εστιατόριο.

Η ατμόσφαιρα διατηρεί τη σύνδεση με το παρελθόν της χωρίς να γίνεται βαριά ή γραφική, θυμίζοντας σάλα αστικού εστιατορίου. Χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού, αλλά με προσοχή στη λεπτομέρεια της ποιότητας επίπλων, σερβίτσιων, ποτηριών, εμφάνισης των σερβιτόρων και συμπεριφοράς στο σέρβις. Το οποίο σέρβις είναι ευγενέστατο, ταχύτατο και καλά καταρτισμένο.

tilemaxos tartare

Στο διά ταύτα, στο φαγητό δηλαδή, στον σχετικά μικρό και ευέλικτο κατάλογο υπάρχουν πιάτα που σίγουρα αναζητάς αν γνωρίζεις την κουζίνα του Τηλέμαχου. Βραστός συδηρόδρομος λαδολέμονο, ένα πιάτο απόλυτα χαρακτηριστικό, με βαθιά νοστιμιά, σωστά βρασμένο και αρτυμένο, η καλύτερη αρχή για ένα γεύμα. Το καρπάτσο και το ταρτάρ επίσης, με το δεύτερο στην εκδοχή χωρίς αβγό αλλά με πίκλες να παραμένει ένα από τα καλύτερα του Λεκανοπεδίου. Το φιλεταρισμένο πρόβατο με τα ρουστίκ αρώματα είναι από τα δυνατά του σημεία, ενώ η σπαλομπριζόλα από μοσχίδα ελληνικής εκτροφής ήρθε όπως ακριβώς τη ζητήσαμε, medium rare, με γευστική, σφιχτή σάρκα. Μαύρος χοίρος σε λουκάνικο και σουβλάκι, ιδιαίτερες κοπές σε μοσχάρια διαφορετικών προελεύσεων, ένα άρτια ψημένο και ζουμερό συκώτι, κοτόπουλο μαριναρισμένο και πλατό αλλαντικών και τυριών επιλεγμένων συμπληρώνουν τον κατάλογο. Στο πλατό των τυριών ειδικά θα περίμενα και κάποιες πιο ιδιαίτερες επιλογές.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Δεν θα ζητούσαμε κάτι διαφορετικό ή λιγότερο από τον Γιώργο Τσιλιγκίρη. Το γεύμα μας κύλησε ιδιαίτερα ευχάριστα, με τη ροή των πιάτων να μη δημιουργεί κάποιο κενό χρόνου και τις επιλογές των κρασιών πολλές και καλές. Θα ξαναπάμε για έναν ακόμη λόγο. Για την έλλειψη προσπάθειας εντυπωσιασμού και την ασφάλεια που δημιουργεί η γνώση των υλικών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσιλιγκίρης ήταν ο πρώτος που επένδυσε στην premium εκδοχή της ελληνικής κρεοφαγίας προτού αυτή γίνει γενικευμένη μόδα.

info
Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3613300. Κόστος: 30-60€ / το άτομο (χωρίς ποτό). Για να παραμείνετε απόλυτα εντός budget μην παρασυρθείτε από τις ομολογουμένως δελεαστικές προτάσεις που θα σας γίνουν.