Ο Σελίμ Σελτζούκ ήταν ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες του φετινού Master Chef. Την Τετάρτη, όμως, 21/2, επιλέχθηκε από τους κριτές για αποχώρηση. H Ελένη Ψυχούλη είχε επισκεφτεί το τούρκικο εστιατόριο του 39χρονου παίκτη και ιδού η εμπειρία της…

selim master chef

Στον κρυφό παράλληλο της Αλεξάνδρας και με θέα στο Πεδίο του Άρεως, εκεί που παλιά άκμαζαν οι μπυραρίες της δεκαετίας του ’80, μια παρέα Κούρδων με κοινωνικές ανησυχίες έχει φέρει τα τελευταία χρόνια ένα άρωμα πολίτικης κουζίνας, στη γειτονιά με την παλιά αίγλη από κλασικό ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Σελίμ, Κούρδος που μεγάλωσε στη Σερβία, αποσχίστηκε από την ομάδα του γειτονικού Λεϊλιμλέι και άνοιξε τη δική του, πιο ευρύχωρη, πιο αεράτη κουζίνα. Στο πατάρι, προβολές ταινιών και μαθήματα τούρκικων, κάτω η σάλα γεμίζει ασφυκτικά από το διανοούμενο κοινό του ευρύτερου αριστερού χώρου, που στήριξε και το Λεϊλιμλέι. Ο Σελίμ δεν μιλάει πολύ, ό,τι έχει να σου πει θα στο μαγειρέψει νοστιμότατο και ολόφρεσκο στην κουζίνα του, θα στο σερβίρει ο ίδιος με ένα διακριτικό χαμόγελο.

20170303_215858

Κι ενώ την αυθεντική κουζίνα της Τουρκίας την είχαμε ταυτίσει με τα νότια προάστια, τώρα ευτυχείς οι θιασώτες της του κέντρου, μπορούμε να γευτούμε την πιο φρέσκια και δροσερή εσμέ με πουλ πιμπέρ και ψιλοκομμένα τα λαχανικά της, ένα λεπτό σαν δαντέλα λαχματζούν με αρωματικό κιμά, ένα από τα νοστιμότερα ισλί κεφτέ, με λευκή σάλτσα από γιαούρτι και μια σταλιά ντομάτα ή μια υπέροχη κασίκ σαλατάσι με ψιλοκομμένα λαχανικά, μπόλικο κουκουνάρι, καρύδι και σιρόπι ροδιού.

20170303_221737

14947562_645651162262247_1412908678412786780_n

Ο τεράστιος κατάλογος, όσο τεράστια και η τούρκικη γεύση, όταν μάλιστα αγκαλιάζει και την κούρδικη παράδοση, θέλει πολλές επισκέψεις για να τον ξεκοκαλίσεις-κυριολεκτικά. Στο πρώτο βήμα να πάτε μεγάλη παρέα, για να μη χάσετε το τραγανό και ζουμερό αρναούτ συκώτι με τα καραμελώμενα κρεμμύδια, το ταλάς μπορεγί με αρνάκι και φέτα μέσα σε τραγανό φύλλο, τα εξαιρετικά, ανάλαφρα και αρωματικά κεμπάπ, το εντυπωσιακό τεστί μοσχαράκι με λαχανικά που ψήνεται για 4 ώρες σε στάμνα σφραγισμένη με ζύμη. Και, βέβαια, από το τούρκικο τραπέζι δεν σηκώνεσαι χωρίς βουτυράτο μπακλαβά, κιουνεφέ και καζάν ντιμπί.

info
Μπούσγου 2, Πεδίον του Άρεως, τηλ. 210 6431990.

Δείτε επίσης
Μάντεψε τι θα φας στο Kreas στα Πετράλωνα…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr