Είχα χρόνια να πάω στο Balthazar. Πήγα πριν από 10 περίπου μέρες και πραγματικά το απόλαυσα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι άλλωστε από τους πιο όμορφους χώρους για ποτό και φαγητό την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο. Τόσο το μοναδικό νεοκλασικό κτίριο του 1897 στο οποίο στεγάζεται τον χειμώνα, όσο και ο εξωτερικός μεγαλύτερος πλέον κήπος απ ότι παλαιότερα -λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1973- προσφέρονται για νυχτερινή έξοδο όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, ο κατάφυτος κήπος μια καθημερινή και ζεστή νύχτα του Ιουλίου μου φάνηκε σαν όαση και έσπασε ευχάριστα τη ρουτίνα της εβδομάδας. Η πραγματική, όμως, έκπληξη ήρθε όταν δοκίμασα το νέο μενού του γνωστού σεφ Χριστόφορου Πέσκια, ο οποίος επιμελείται τα τελευταία χρόνια την κουζίνα του Balthazar.

Η αρχή έγινε με ένα special Gin Tonic από τα signature του καταλόγου, το Slik Panty, με Tanqueray Ten gin, Lemon Verbena, premium tonic water και grapfruit bitters. Έχει αρκετά και ενδιαφέροντα cocktails η λίστα του Βalthazar, άλλα πιο εξωτικά, άλλα γλυκόξινα, ακόμα και virgin, χωρίς αλκοόλ, οπότε είναι απίθανο να μη βρει κανείς κάτι που να του αρέσει. Σε πολύ λίγο προσγειώθηκε στο τραπέζι μας το πρώτο πιάτο, ένα τρυφερό Καρπάτσιο λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, passion fruit, ελαιόλαδο και ψημένο προζυμένιο ψωμάκι για βούτες από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Υπάρχουν κι άλλα ωραία για ξεκίνημα, όπως η Σαλάτα κινόα με γαρίδες, αβοκάντο και σάλτσα μάνγκο/λάιμ ή μια καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι, αβοκάντο και φέτα, που έχει όμως και την τσαχπινιά της με την προσθήκη jalapeno, lime και κόλιανδρου. Αυτές τις τσαχπινιές κάνει στο μενού ο αγαπητός κύριος Πέσκιας και τα καταφέρνει πολύ πολύ καλά, ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι. Από τα πιάτα που θα θυμάμαι για καιρό είναι κι η Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και ζελέ ντομάτας, αποξηραμένες ελιές Kαλαμών και sorbet ντομάτας. Νόστιμο, δροσερό, καλοκαιρινό, απλά υπέροχο! Ενδιάμεσα δοκίμασα και 2-3 σούσι, πραγματικά καλά, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η vegan εκδοχή με Μελιτζάνα-miso, καρότο πίκλα, μελιτζάνα, vegan mayo και σουσάμι!

Για κυρίως επέλεξα ένα ψάρι -έχει ωραία και ενδιαφέροντα πιάτα ο κατάλογος- ένα υπέροχο Μαγιάτικο στη σχάρα, με σάλτσα puttanesca και λάδι ρίγανης, που συνοδευόταν από τουρλού λαχανικών. Ειλικρινά, όταν ξαναπάω, θα πάρω ακριβώς το ίδιο, τόσο πολύ μου άρεσε. Τέλος, αν όταν ακούτε το όνομα “Πέσκιας” σας έρχονται στο μυαλό τα διάσημα κεφτεδάκια του, δεν θα απογοητευτείτε, αφού τα λαχταριστά All time “Balthazar” classic κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και dip γιαουρτιού-δυόσμου, που μπήκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο το 2009, έχουν τόσους φανατικούς φίλους, που δεν πρόκειται να βγουν ποτέ! Μου άρεσε πολύ που όλα γίνονται στην κουζίνα, ακόμα και το ψωμί, που ήταν ολόφρεσκο και πολύ λαχταριστό! Όπως μου άρεσε και το γλυκό φινάλε, διότι το να φύγεις από ένα μαγαζί με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα γλυκά είναι πραγματική επιτυχία. Και εδώ δεν χωράει αμφιβολία πως όλα τα γλυκά που δοκίμασα, η Σοκολάτα Snickers, η Τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλας και η Κρέμα Περγαμόντο με ζελέ φράουλας, sorbet δυόσμου και crumble λευκής σοκολάτας ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, αν και νομίζω πως αυτό που αγάπησα περισσότερο ήταν εκείνο με τις φράουλες!..

info
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106441215. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 20.00. Κόστος: €40-€50/ατομο χωρίς κρασί.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr