Στην Πειραιώς, ανάμεσα σε σουβλατζίδικα και βιοτεχνίες, αμέσως μετά τη Χαμοστέρνας, βρίσκεται το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αφού παρκάρεις σε κάποιο από τα πίσω στενά και προσπερνώντας τις σούβλες στις καυτές βιτρίνες ανακαλύπτεις τη λευκή είσοδο. Αν δεν έχεις έρθει για κάποια από τις παραστάσεις ή τις κινηματογραφικές προβολές, κατευθύνεσαι στο ασανσέρ και ανεβαίνεις στον τρίτο όροφο. Εκεί, ένας διάδρομος με ζωγραφισμένα κλαδιά σε οδηγεί στα τραπέζια του εστιατορίου που βλέπουν την Ακροπόλη κάτω από μια οροφή με ξύλινη κατασκευή που θυμίζει κλαδιά δένδρου. Ο φωτισμός είναι ατμοσφαιρικός και το σύνολο θυμίζει θεατρικό σκηνικό.

clap3

Το εστιατόριο Clap the restaurant έχει καταφέρει, εκτός από τους ηθοποιούς, τους θεατρόφιλους και τους σινεφίλ που φτάνουν εκεί μετά την παράσταση, να κερδίσει σταθερούς πελάτες που δείχνουν να το προτιμούν ακριβώς για αυτή την ιδιωτικότητα που προσφέρει.

Φέτος, το μενού υπογράφει ο σεφ Αλεξανδρος Τσιοτίνης, προτείνοντας ένα μενού πολύ πιο οικείο και καθημερινό από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από εκείνον. Φυσικά οι ιδιαίτερες τεχνικές ή οι νέες τάσεις δεν λείπουν από τα πιάτα του, που όμως παρουσιάζονται στημένα με τρόπο απλό και σε ποσότητες που χορταίνουν μάτι και όρεξη. Το βάρος σε αυτόν τον νέο κατάλογο έχει δοθεί σε ελληνικές πρώτες ύλες αναγνωρίσιμες και σε πιάτα που έχουν ως στόχο να ξυπνήσουν γευστικές μνήμες.

clap1

Στη σαλάτα με παντζάρια, καρύδια και σάλτσα εσπεριδοειδών έλειπε οξύτητα, μια ένταση που θα ισορροπούσε τη γλυκύτητα και τη γήινη αίσθηση των υλικών. Στους λουκουμάδες μπακαλιάρου με τουρσί παντζάρι και κόκκινο κρεμμύδι η αναμενόμενη από το τουρσί –η τάση της χρονιάς– για τα ελληνικά δεδομένα οξύτητα απουσίαζε «κοιτάζοντας» προς τα βορειοευρωπαϊκά, πιο γλυκά αντίστοιχα. Ωραία ιδέα η μοσχαρίσια γλώσσα με μανιτάρια και πουρέ μήλου. Ωστόσο, τα πιάτα που ευχαριστηθήκαμε περισσότερο ήταν η πικάνια και η ελληνική σταβλίσια μπριζόλα, που ήρθαν στο τραπέζι ολόσωστα ψημένες, με σάρκα χυμώδη και νόστιμη, καθώς και οι εξαιρετικά τηγανισμένες πατάτες. Συνολικά η εμπειρία ήταν ευχάριστη, χορταστική, νόστιμη, με γεύσεις που δεν ξενίζουν και σίγουρα καλύπτουν ένα ευρύ κοινό. Θα ξαναπάω, με παρέα, για μια χαλαρή, ξεκούραστη βραδιά.

info
Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3411908. Κόστος: €25-30 / άτομο, χωρίς κρασί.

clap4

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr