Σε ένα μικρό στενό, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν δύο ευγενικοί νεαροί που με το χαμόγελό τους, αν μη τι άλλο, σε σκλαβώνουν. Δίπλα τους οι νοστιμιές που φτιάχνει η κυρία Ελένη Φεϊρούζ, η μαμά των νεαρών, που δεν γίνεται να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Τι να πρωτοπείς για το Feyrouz, που εδώ και δυο χρόνια άλλαξε την φιλοσοφία του street food στην πόλη μας;

feyrouz3

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Ελένη είναι από εκείνες τις ζηλευτές μαγείρισσες με καταγωγή από την Αντιόχεια. Τα χέρια της «πιάνουν», που λένε. Καθημερινά στο μικρό υπόγειο της οδού Καρόρη ετοιμάζει λαχματζούν και «πιντέ», κοινώς πεϊνιρλί. Τα ανεβάζει πάνω και στολίζει την όμορφη και λιλιπούτια βιτρίνα του μαγαζιού. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι δύο γιοι της: ο Ανδρέας και ο Σάββας. Ευγενείς και χαμογελαστοί σε ξεναγούν στα καλούδια που έχουν: λεπτοκαμωμένο λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, χορτοφαγικό, με λαχανικά εποχής πάνω σε ζύμη ολικής άλεσης ή ζύμη ζαατάρ, με μίγμα μπαχαρικών, μυρωδικών, ξηρών καρπών και ντομάτας. Αφού, λοιπόν, διαλέξεις το ζυμάρι σου έρχεται η ώρα των συνοδευτικών: Μαντάμ Πιπερίν (πάστα καυτερής πιπεριάς με πράσινη ελιά), που αν είσαι τολμηρός ζητάς γερή δόση, μελιτζανοσαλάτα, χούμους, γιαούρτι για να δροσίζει και λαχανικά. Και όλο αυτό τυλίγεται περίτεχνα σε ρολό για να το πάρεις στο χέρι ή να κάτσεις να το φας στον πάγκο.

feyrouz4

feyrouz5

Έκτος από τα διάσημα λαχματζούν, στο Feyrouz, θα βρεις και πεϊνιρλί. Όχι, όμως, σαν και αυτά που είναι όλο ψωμί και γέμιση καθόλου. Αντίθετα. Εδώ τα γεμίζουν όσο δεν πάει και το ζυμάρι είναι πεντανόστιμο. Σουτζούκι, παστουρμάς ή κοτόπουλο, με μπόλικο τυρί ή χορτοφαγικό με φέτα, ντομάτα, πιπεριά, ελιά ή με ανθότυρο και μπαχαρικά. Για τις κρύες μέρες που έρχονται -λέμε τώρα- έχουν και σούπες, κάθε μέρα και άλλη, που τις τρως-πίνεις ευχάριστα.

feyrouz2

Η επίσκεψη σε αυτή τη μικρή γωνία είναι κι ένα ταξίδι στην Ανατολή. Ένα ταξίδι με τους πιο καλόκαρδους ξεναγούς, που θα θέλεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στην περιοχή να επαναλαμβάνεις. Και φυσικά να φεύγεις με ένα ριζόγαλο στο χέρι, έτσι για το γλυκό αποχωρισμό…

info
Καρόρη 23 & Αιόλου, Κέντρο, τηλ. 2130318060. Τιμές: 5-10 ευρώ. Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη: 12:00-22:00, Παρασκευή & Σάββατο μέχρι τις 23:00, Κυριακή κλειστά.

Φωτογραφίες: Δανάη Ίσσαρη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr