Πόσα ξέρεις για το barbeque και το κάπνισμα του φαγητού; Μία βόλτα από τη Σκουφά αρκεί για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, αλλά και να τα γευτείς όπως τα ετοιμάζουν στο Τέξας.

Η ιστορία του Fine Mess Smokehouse ξεκίνησε με ένα road trip στην Αμερική το 2015, όπου μέσα σε 6 εβδομάδες οι δημιουργοί του πέρασαν από 39 Πολιτείες, δοκίμασαν πολλά, ερωτεύτηκαν το texas style bbq και πήραν την απόφαση να μεταφέρουν αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία και στην Ελλάδα. Θα μου πείτε τώρα γιατί μοναδική; Δεν κάνουμε bbq εδώ; Μόλις δοκιμάσετε τα πιάτα τους, δείτε τον χώρο όπου βρίσκεται το καπνιστήριο και μιλήσετε με τον οικοδεσπότη, Κωστή Μπαστιά, που θα σας εξηγήσει με μεγάλη προθυμία τα πάντα περί καπνίσματος, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη εμπειρία.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα, στο Fine Mess το κάπνισμα, που διαρκεί πολλές ώρες, γίνεται αποκλειστικά σε offset barbecue smokers, αποκλειστικά με αποξηραμένα ξύλα οξειάς, που επιλέγουν για τον αρωματικό καπνό τους. Τα καπνιστήρια βρίσκονται στο υπόγειο, δίπλα στην κουζίνα και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τα επισκεφθείτε και για να δείτε τη διαδικασία, αλλά και γιατί το άρωμα του χώρου θα προσθέσει πολλά και στη συνολική γευστική εμπειρία. Μάλιστα, για όσους θέλουν να βιώσουν πραγματικά την εμπειρία, έχουν σχεδιάσει και ένα ιδιαίτερο πακέτο, που διαρκεί δύο ώρες και περιλαμβάνει aperitivos και bar food για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στην κουλτούρα και την ιστορία του barbecue, και μετά κατεβαίνετε στην κουζίνα για να δείτε από πρώτο χέρι τις τεχνικές καπνίσματος, αλλά και να καπνίσετε οι ίδιοι το γεύμα σας! Το δοκιμάσαμε και έχουμε να πούμε ότι είναι μια πολύ ωραία ιδέα για την επόμενη έξοδό σας με φίλους.

Στο μενού τώρα, που επιμελείται η σεφ Έλενα Καπέρδα, θα βρείτε κυρίως κρέας, αλλά και κάποιες επιλογές σε ψάρι, θαλασσινά και ζυμαρικά, όλα τους με ένα φίνο άρωμα καπνιστού. Από τα teasers του μπαρ δοκιμάσαμε Ahi tuna με μαριναρισμένο και καπνισμένο φιλέτο τόνου, πάνω σε βάση κανταΐφι με κρέμα λεμόνι και αβοκάντο-ταραμά. Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε δροσερή σαλάτα σπανάκι baby με, πίκλα καρότο, μάνγκο, τραγανά wonton chips και καπνισμένο και καραμελωμένο φιλέτο σολομού, που είχαμε παρακολουθήσει βήμα – βήμα τη διαδικασία καπνίσματος του και μας άρεσε πολύ το πόσο ζουμερό ήταν το ψάρι. Για κυρίως επιλέξαμε wood-smoked burger με Black Angus burger καπνισμένο στο ξύλο, με cheddar ωρίμασης, μπέικον, πράσινο μήλο, herb mayo και μουστάρδα σφενδάμου σε ciabatta roll που συνοδεύεται με trick-cut τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες τρεις φορές με βοτανικό βούτυρο, ανθό αλατιού και χοντρό πιπέρι, αλλά και άψογα ψημένο κλασικό brisket από grain-fed Black Angus εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του αυθεντικού Texas barbeque, με πουρέ τοπιναμπούρ, potato hazelnuts και gravy.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι χειροποίητες σάλτσες τους, που έρχονται στο τραπέζι παρέα με ψωμάκια για να τις δοκιμάσετε όλες και να καταλήξετε ποια θα συνοδεύσει καλύτερα το φαγητό σας, καθώς και τα signature cocktails και aperitivos, που ετοιμάζονται στο μπαρ.

info
Σκουφά 73, Κολωνάκι, τηλ. 211 1155725. Κόστος: 25€-35€ / άτομο.
Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε κράτηση για το Experience στο site www.finemess.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr