Σε κεντρικό δρόμο του νησιού των ιπποτών συναντήσαμε ένα μαγαζί που μαγειρεύει με μαεστρία «τίμιο» φαγητό και ανέλπιστα νόστιμα φαλάφελ.

Φωτογραφίες: Ελευθερία Βασιλειάδη


Τραγανά και απίστευτα αρωματικά φαλάφελ και το περίφημο «πιάτο του Σουλτάνου» με μοσχαρίσιο κότσι, ουίσκι, κόκκινο κρασί και λιαστές ντομάτες

Στην περαντζάδα της Νικηφόρου Μανδηλαρά, έναν από τους πιο γνωστούς και τουριστικούς δρόμους του νησιού, ο Γιώργος Ζούμπερης και η Μαρία Τσακίρη έστησαν έναν χώρο με κουζίνα που υποδειγματικά αναθεωρεί την έννοια του «τουριστικού» εστιατορίου. Πρόκειται για πόστο που μετρά έξι χρόνια λειτουργίας με γωνιές που μαρτυρούν το μεράκι των ιδιοκτητών του και εκφραστική κουζίνα χωρίς κράχτες και «κρυφές» σπεσιαλιτέ. Η αρχική ιδέα ήταν ένα οικογενειακό μαγαζί που θα δούλευε τα φαλάφελ ως βασική πρόταση-εξού και η επωνυμία-ωστόσο στην πορεία το μενού εμπλουτίστηκε με μαγειρευτά και ελληνικές σταθερές που η κουζίνα τιμά και αποτελούν λόγο στάσης στην περιοχή για ντόπιους ή ταξιδιώτες.


Οι τοιχογραφίες και τα ζωγραφισμένα στο χέρι τραπέζια, ποτήρια και σκεύη δια χειρός της ταλαντούχας καλλιτέχνιδας Βάσως Δημητριάδου, δίνουν στο μαγαζί προσωπικό χαρακτήρα

Οι λεπτομέρειες στο χώρο με τις τοιχογραφίες, τα όμορφα ζωγραφισμένα στο χέρι τραπέζια, κανάτες, κρασοπότηρα και ποτηράκια σούμας δια χειρός της ταλαντούχας Βάσως Δημητριάδου, μαρτυρούν την προσοχή στη λεπτομέρεια και τον καλαίσθητο χαρακτήρα του μαγαζιού. Ο Γιώργος προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων της Αιγύπτου και δουλεύει χρόνια τη συνταγή για τα φαλάφελ για τα οποία φημίζεται, κάτι που φαίνεται στην υφή και την ισορροπημένη γεύση τους. Αρωματικά, τραγανά και σωστά τηγανισμένα, τα σερβίρει παραδοσιακά με χούμους και μια πολύ νόστιμη σάλτσα που φτιάχνει με 50 (!) μπαχαρικά. Η μαστοριά του φαίνεται και σε συνταγές μαγειρευτών όπως «το πιάτο του Σουλτάνου» που φτιάχνουν με μοσχαρίσιο κότσι, ουίσκι, κόκκινο κρασί και λιαστή ντομάτα και σε κάνει να νιώθεις πραγματικός σουλτάνος με τη βαθιά νοστιμιά του. Στις επάλξεις στην κουζίνα, η σύζυγός του, Μαρία, μαγειρεύει με τη φροντίδα της Ελληνίδας μαμάς φαγητά κατσαρόλας όπως αρνάκι, χοιρινό ή κατσικάκι λεμονάτο, αρτυμένα με πολυμορφικά κοντιμέντα που συνδυάζουν οι ίδιοι, επικό μουσακά με ψητά και όχι τηγανητά λαχανικά, που προτείνουν και σε vegetarian εκδοχή, ιμάμ αλλά και ορεκτικά όπως τα τραγανά σκορδοπιτάκια με φύλλο λαδόπιτας, χαρίσα, τυροκαυτερή και φρέσκια ντομάτα που βάζουν τον επισκέπτη κατ’ ευθείαν στο νόημα της φιλοσοφίας τους. Στα συν η άψογη σχέση ποιότητας-τιμής.

info
Νικηφόρου Μανδηλαρά 16, Ρόδος, τηλ. 22410 22282, Κόστος: €15-€20/ άτομο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr