Ο Μιχάλης Χάσικος είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μου μάγειρας στο νησί. Και εννοώ έναν Κρητικό μάγειρα που μένει στον τόπο του και μαγειρεύει τοπική κουζίνα.

Τον περίμενα, και τον προέτρεπα χρόνια να κάνει το δικό του μαγαζί, έναν μικρό χώρο όπου θα μπορεί να μαγειρεύει ό,τι εκείνος θέλει, με τις πρώτες ύλες που εκείνος θα επιλέγει, με το στυλ και το ύφος το δικό του, χωρίς παρεμβάσεις. Τελικά το έκανε και τα Hasika είναι πραγματικότητα. Ο δε «υπότιτλος» Η Ελλάδα σε Μπουκιές δίνει το πραγματικό στίγμα των γεύσεων που σερβίρει.

Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, σε έναν από τους πεζόδρομους, ο Μιχάλης έστησε ένα εστιατόριο -μεζεδοπωλείο στην πραγματικότητα- μινιατούρα, όπως ακριβώς το ονειρευόταν. Και έκανε το σουξέ της δεκαετίας. Τα τραπέζια του γεμίζουν και ξαναγεμίζουν, όχι από τους άπειρους τουρίστες της πόλης, αλλά και από ντόπιους που ανακάλυψαν στα πιάτα του αυτό το κάτι που αγαπάμε όσοι τον γνωρίζουμε. Γι’ αυτό ο Χάσικος είναι νόστιμος σε ό,τι κι αν μαγειρέψει. Η ανοιχτή μικροσκοπική κουζίνα του είναι φτιαγμένη μόνο για τον ίδιο, έναν μάγειρα-ορχήστρα που ψήνει, μαγειρεύει και τηγανίζει ταυτόχρονα σε ανοιχτές φωτιές και γκάζια. Ο κατάλογός του είναι μικρός, βασίζεται κυρίως στο κρέας όπως σε κάθε κρητικό μαγαζί που σέβεται το όνομά του, αλλά δεν λείπουν και κάποιοι θαλασσινοί μεζέδες, που πρέπει να ομολογήσω ότι είναι οι δικοί μου αγαπημένοι, έτσι έξυπνα συνδυασμένοι με συνοδευτικά υλικά και παρουσιασμένοι που φτάνουν στο τραπέζι. Τα τουρσιά που χρησιμοποιεί, τα αρωματισμένα ελαιόλαδα και τα αλίπαστα φτιάχνονται από τον ίδιο, ενώ ένας νέος παραγωγός τον προμηθεύει με φρέσκα μανιτάρια σε ποικιλία που δεν βρίσκεις εύκολα ούτε στην Αθήνα. Τυριά διαλεγμένα ένα-ένα, το καλύτερο απάκι από τον Βαβουράκη που του προμηθεύει και το φρέσκο χοιρινό ή τα λουκάνικα.

Σε αυτόν τον μικροσκοπικό χώρο βρέθηκε λύση και για τους συντηρητές κρασιού που φιλοξενούν ετικέτες από όλη την Ελλάδα, με το κύριο βάρος να πέφτει φυσικά στα κρητικά οινοποιεία. Κρεμασμένοι πραγματικά από το ταβάνι, για να τους φτάσουν οι σερβιτόροι πρέπει να χρησιμοποιούν τη μικρή φορητή σκάλα, χωρίς αυτό να τους ενοχλεί στο σέρβις τους, ούτε στο ελάχιστο. Οσο για το θέμα του χώρου που έμοιαζε άλυτο πρόβλημα, αναγκάστηκε να πάρει και τον απέναντι χώρο για να προσθέσει κάποια τραπέζια, ενώ εκείνα που απλώνονται στον πεζόδρομο γεμίζουν ακόμη και τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Ωστόσο, κλείστε τραπέζι πριν πάτε!

info
Αγίας Βαρβάρας 11-13, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 21014.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr