Εμπνευσμένο από τον ηλίανθο, το Ilios, του Ομίλου Πανά, ξυπνάει νωρίς και σερβίρει ελληνικό πρωινό και καφέ στην δροσερή -ακόμα και το καλοκαίρι- στοά Σπυρομήλιου, στο Citylink. Εκεί, σε έναν χώρο γεμάτο νοσταλγία, θα δοκιμάσετε οικεία πιάτα, βγαλμένα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, που φέρουν την υπογραφή του γνωστού σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Το σκηνικό φέρνει στο νου μνήμες κλασικού ελληνικού καφενείου ή/και ευρωπαϊκού μπιστρό, με πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από γειτονιές της πόλης στους τοίχους, πολυθρόνες ντυμένες με βιενέζικη ψάθα, μαρμάρινα τραπέζια και όμορφο φωτισμό. Οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project, υπεύθυνοι για το ντεκόρ, καταφέρνουν να μεταφέρουν στο χώρο την αίγλη της παλιάς Αθήνας και να συνδέσουν το χτες με το σήμερα με τρόπο αριστοτεχνικά κομψό χωρίς υπερβολές. Η ανοιχτή κουζίνα με το μπαρ φαγητού μπροστά της υποδέχεται με αβρότητα και ειλικρίνεια τον επισκέπτη, ενώ το μπαρ δίπλα της δίνει μια ωραία συνέχεια στο μάτι και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια πιο ζωντανή βραδιά. Για όσους θέλουν να βρίσκονται μέσα στην περατζάδα της στοάς υπάρχει φυσικά και το ξύλινο ντεκ με τα μεγάλα φυτά και τις πέργκολες, που ναι μεν σε προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, αλλά σου αφήνουν και το περιθώριο να μη χάνεις τα δρώμενα που συμβαίνουν τριγύρω.

Όσον αφορά την κουζίνα, ο Όμιλος Πανά συνεργάστηκε για το Ilios με το Δειπνοσοφιστήριον και δημιούργησαν από κοινού ένα μενού που βασίζεται σε συνταγές από την ελληνική παράδοση. Το ανανεωμένο καλοκαιρινό μενού περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα πιάτα «για τη μέση», όπως τα Τραγανά κεφτεδάκια, που είναι ζυμωμένα με chutney ντομάτας, κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας και συνοδεύονται από τραγανά πατατάκια, αλλά και ένα prix-fixe menu για ευκολία. Ξεχωρίσαμε τη Σαλάτα με μαύρη κινόα, σπανάκι, αβοκάντο, ραπανάκια, πιπεριά Φλωρίνης και σάλτσα με μοσχολέμονο και δυόσμο και τα Κασιώτικα ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά με ανθόγαλα και μέντα.

Στα κυρίως βρίσκουμε «εύκολα» και δημοφιλή πιάτα, όπως Μουσακά με αρνίσιο κιμά και πουρέ λευκής μελιτζάνας και Κριθαρότο με γαρίδες και φρέσκια μαντζουράνα. Ό,τι πρέπει για ένα διάλειμμα μετά από μια κουραστική μέρα για ψώνια ή δουλειές στο Κέντρο της Αθήνας… Ωστόσο, για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει Μαύρος χοίρος, σιγομαγειρέμενος για 24 ώρες, με τραγανές πατάτες και καραμελωμένα καρότα, όπως και Μοσχαρίσιο φιλέτο 26 ημερών ωρίμασης, που σερβίρεται με καλοκαιρινά λαχανικά γλασαρισμένα σε βινσάντο Σαντορίνης. Τέλος, ένα παγωτό γιαούρτι με σάλτσα βύσσινο πάνω σε τραγανές μαρέγκες είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσετε το γεύμα σας.

info
Στοά Σπυρομήλιου, Κέντρο, τηλ. 2103211315. Κόστος: € 35 – 50/άτομο. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr