Το Omega3 της Σίφνου, με τη χαλαρή ατμόσφαιρα που τόσο ταιριάζει σε νησιώτικο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς του νησιού. Ο λόγος; Τα μοναδικής νοστιμιάς αλλά και αισθητικής πιάτα του Γιώργου Σαμοΐλη.

Αρχές Σεπτεμβρίου, μεσημέρι και ζέστη που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι ακόμα στα μέσα του καλοκαιριού. Έχουμε έρθει στη Σίφνο με αφορμή το 12ο πλέον Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που για μία ακόμη χρονιά μας μυεί στον γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων. Και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εστιατόριο Omega3, για το οποίο μόνο θετικά σχόλια έχουμε ακούσει, τόσο από συναδέλφους όσο και από φίλους που έκαναν νωρίτερα τις διακοπές τους στη Σίφνο. Βάζουμε πλώρη για Πλατύ Γιαλό, λοιπόν.

Η πρώτη εντύπωση από το χώρο; Μικρός ή καλύτερα μαζεμένος και ανεπιτήδευτος με ψηλούς ξύλινους πάγκους και ψηλά σκαμπό, όλα στον εξωτερικό χώρο ακριβώς δίπλα στην παραλία. Μοναδικό του «στολίδι», που αποκλείεται να μην τραβήξει το μάτι, τα ιδιαίτερα φωτιστικά σε σχήμα ψαριού. Σαν να λέμε ένα χαλαρό στέκι, στο οποίο μπορείς να έρθεις και αμέσως μετά το μπάνιο σου στη θάλασσα -ιδανικά έχοντας κάνει κράτηση- και στο οποίο ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το φαγητό.

Περνώντας στο μενού, ο Γιώργος Σαμοΐλης προτείνει αποκλειστικά θαλασσινά πιάτα, τα περισσότερα εκ των οποίων σερβίρονται σε μικρές μερίδες, ακολουθώντας τη λογική της μοιρασιάς, με τις κλασικές ελληνικές γεύσεις να συνυπάρχουν με μεξικάνικες και περουβιανές τεχνικές. Καθόλου τυχαία η επιλογή των λατινοαμερικάνικων τεχνικών, μιας και ο σεφ τις έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι, καθώς το χειμώνα, όταν το εστιατόριο κλείνει, ο ίδιος ζει στη Βραζιλία.

Η αρχή έγινε με μία επιλογή από την κατηγορία Umami. Μπισκότα γυλωμένης μανούρας (το παραδοσιακό τυρί της Σίφνου) και καπνιστής ρέγγας με εκπληκτική γεύση, που μας προδιέθεταν ευχάριστα για τη συνέχεια. Η μους λευκού ταραμά πάλι, γευστική και αέρινη σαν σαντιγί, γίνεται το ιδανικό άλειμμα για το ψωμί, για να συνοδεύσεις το κρασί σου όσο περιμένεις να σερβιριστούν τα πρώτα πιάτα.

Στα ωμά, το aguachile φαγκρί με πέστο κόλιανδρου και πικάντικη salsa ήταν άψογα κομμένο, με ευχάριστα καυτερή γεύση. Αν έπρεπε, όμως, να ξεχωρίσουμε μόνο ένα από τα πιάτα, αυτό θα ήταν σίγουρα το tiradito Ω3 με ποικιλία από ψάρι, γαρίδα, χτένι και αχινό, που μας κέρδισε αρχικά με την εικόνα του -μιας και μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα- και στη συνέχεια με τη νοστιμιά του. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο ζωμό του, που πραγματικά δεν πρέπει να αφήσεις στο πιάτο τελειώνοντας τα θαλασσινά.

Μιας και βρισκόμασταν στη Σίφνο, δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε και ένα πιάτο με ρεβίθια. Ψητό γαριδάκι Αιγαίου σερβιρισμένο πάνω σε tostada ρεβιθιού, με λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, σαν ένας πολύ γευστικός, θαλασσινός γύρος. Το γεύμα ολοκληρώθηκε με ένα άψογα χυλωμένο κριθαρότο καραβίδας, με κρόκο Κοζάνης και ούζο.

Η γενική εντύπωση που μας άφησε; Ένα καλοστημένο εστιατόριο, με κουζίνα άψογα εναρμονισμένη, γρήγορο και ευγενέστατο σέρβις και τιμές, που για τα δεδομένα της ποιότητας των υλικών και της νοστιμιάς των πιάτων, είναι απολύτως λογικές.

info
Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, τηλ: 22840 72014. Κόστος: €30-€35 / άτομο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr