Εσείς γνωρίζετε το μαγευτικό Κουτσουνάρι; Προσωπικά δεν είχα ιδέα πού βρίσκεται μέχρι την ημέρα που αποφάσισα να επισκεφτώ το εστιατόριο όπου η Κωνσταντίνα Βούλγαρη είναι υπεύθυνη τα τελευταία χρόνια.

Καλοκαίρι, ζέστη, από εκείνες τις ημέρες που λαχταράς μια βουτιά στη θάλασσα και η πορεία από την Ιεράπετρα μέχρι τον μικρό συνοικισμό καυτή. Με την άφιξή μας, ωστόσο, το Λιβυκό ήταν εκεί μπροστά μας και εμείς ανυπόμονοι. Κολυμπώντας είδαμε ότι τα τραπέζια του «Pelagos» είχαν πρόσβαση από την παραλία και το άγχος για το είδος της ενδυμασίας μάς έφυγε. Κατευθυνθήκαμε με σύνολα εξόχως εξοχικά -παρεό, βερμούδες, φορέματα- προς τα εκεί και ζητήσαμε τραπέζι. Μας δόθηκε το πρώτο που άδειασε, αφού καθαρίστηκε γρήγορα και διακριτικά.

Καθαρότητα είναι και η πρώτη λέξη που μου έρχεται στον νου σχετικά με την αισθητική και την αρχιτεκτονική του χώρου. Με δεδομένο άλλωστε ότι κάτω από τον σκληρό ήλιο τίποτε δεν μπορεί να μείνει κρυφό, οι μικρές λεπτομέρειες στη διακόσμηση του προσθέτουν πόντους. Μαζί, μια φιλόξενη αύρα που ενισχύεται από το καλό, γρήγορο και αποτελεσματικό σέρβις μάς προετοίμασαν για ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα.

Ξεκινώντας από το Αίγιο για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος – μηχανικός, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου δεν φανταζόταν ότι θα βρισκόταν στη θέση της καλύτερης νεαρής σεφ της Μεσογείου, στον διεθνή διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef 2018. Και είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε μέχρι τώρα. Για χρόνια στην κουζίνα με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και δουλεύοντας σε τριάστερα του εξωτερικού ή σε άλλα πιο διακριτικά, διαμόρφωσε τον δικό της αναγνωρίσιμο μαγειρικό χαρακτήρα. Ο οποίος βασίζεται σε τρεις αρχές: εξαιρετική τοπική πρώτη ύλη, σεβασμός στη χρήση της, ανάδειξη της γεύσης της.

Ο κατάλογος, ειδικά το μεσημέρι, προσφέρει λύσεις για τους λουομένους, όπως γρήγορα κρύα πιάτα και άλλα «παραθεριστικά», όπως καλαμαράκια, μπριζόλες και μπιφτέκια – και το κάνει πολύ καλά. Εμείς επιλέξαμε από τα αλλιώτικα, όπως η πιο νόστιμη δεν γίνεται δροσερή οσπριάδα, ένα κρητικό πιάτο που ανανεώθηκε με ωραία αρώματα και με τις φύτρες των οσπρίων. Το κατσικίσιο κότσι με τις ψητές πατάτες ήρθε άψογα ψημένο, με όλη τη γεύση που περιμένεις από αυτό. Τα χειροποίητα ζυμαρικά με θαλασσινά ήταν όπως ακριβώς τα ήθελα, ωραία βρασμένα και με την ιωδιούχα αύρα τους. Τα κεφτεδάκια με σητειακό ξύγαλο και τραγανά πιτάκια απευθύνονται στους λάτρεις του κεφτέ, όπως εμείς, και οι μικρές λεπτές τυροχορτόπιτες συνεχίζουν άξια την ιστορία του δασκάλου Μπαξεβάνη. Υπολογίζετε γύρω στα 25 ευρώ χωρίς ποτό, σε απόλυτο value for money.

info
Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Κρήτη, τηλ. 28420 61263. Κόστος: 25€ / άτομο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr