Αφήνοντας πίσω τη Σπιανάδα και στα 50 μέτρα από τη φωτισμένη Ανουντσιάτα, ανηφορίζει το στενάκι που οδηγεί στην ήρεμη πλατεία Σκαραμαγκά. Ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κτίριο της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας ξεπροβάλλει, φωτισμένο, το «Pomo d’Oro», το αστικά κομψό εστιατόριο του σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα.

Στη φιλόξενη σάλα του που πρόσφατα ανακαινίστηκε, οι βαθυπράσινοι τοίχοι και τα γκρίζα καθίσματα σε μεταφέρουν σε παλάτσο παλιών δεκαετιών. Εκεί, εκτός από τους -πολλούς είναι αλήθεια- ξένους επισκέπτες, θα δείτε και Κερκυραίους, που επιλέγουν ακόμα και το μικρό τραπέζι του μπαρ για ένα πλατό τυριών ή αλλαντικών, συνοδεία με το κρασί τους.

Η ταυτότητα της κουζίνας του Αριστοτέλη Μέγκουλα είναι σαφής. Χρησιμοποιεί προϊόντα της κερκυραϊκής γης και της θάλασσας του Ιονίου και εμπνέεται από τις συνταγές και τις μαγειρικές παραδόσεις του τόπου, ακόμα κι αν σε κάποιο φαγητό του δεν είναι αναγνωρίσιμο, σε πρώτη ανάγνωση, το τοπικό στοιχείο. Για παράδειγμα, στην κολοκυθόσουπα με μπισκ τα κορφιάτικα διαπιστευτήρια εντοπίζονται στο καυτερό της λάδι όσο και στο λάδι εσπεριδοειδών, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως αντίστιξη στους καβουρδισμένους κολοκυθόσπορούς της. Παρότι όλα τα πιάτα δεν είναι το ίδιο ντελικάτα, η βαθιά νοστιμιά τους λειτουργεί ως κοινός παρονομαστής.

Στο επόμενο, πιο comfort στάδιο, ένας κρόκος αυγού, σε χρυσαφένια κρούστα ψωμιού πάνω σε μια μικρή φωλιά από τηγανητό φιδέ, περιχυμένος με κρέμα Μετσοβόνε και τσιπς νούμπουλου προκαλεί επιφωνήματα απόλαυσης. Το πιο σκληροπυρηνικό -ως άκουσμα- ωμό σκουμπρί με κουνουπίδι, καμένο μαρούλι, μαύρες σταφίδες, κρέμα κουνουπίδι, αλλά και τουρσί κουνουπίδι αποδεικνύεται λεπτό και ισορροπημένο και δένει καλά με τον Αυγουστιάτη – Στη Ρίζα του Βουνού, του Κτήματος Γράμψα. Ακολουθεί ένα αλλιώτικο στιφάδο, με κάστανα και παστανάκα -έτσι λένε οι Κερκυραίοι το κοκκινόσαρκο σαλάχι/βατοτρυγόνα (Dasyatis pastinaca), με το οποίο φτιάχνουν και το μπουρδέτο τους-, του οποίου τα αρώματα των μπαχαρικών «ακούγονται», ένα-ένα, χωρίς να καλύπτουν την αίσθηση της θάλασσας. Ως κορύφωση εμφανίζεται μια μελωμένη προβατίνα μπρεζέ, με κροκέτα τραχανά, αυγολέμονο με αρμπαρόριζα, γιαούρτι με λάδι μυρωδικών και φρέσκο μαρούλι, «γιατί μια σαλάτα τη συνοδεύει, πάντα», όπως εξηγεί ο σεφ. Μιλώντας για εντοπιότητες, να αναφέρω πόσο καλά της ταίριαξε ο Κακοτρύγης της Pontiglio Winery, οινοποιημένος από τον Κερκυραίο οινολόγο Γιώργο Σγούρο.

Δεν έφτασα ποτέ στα επιδόρπια. Μια ελαφρά ψημένη γραβιέρα με μέλι Σεπτεμβρίου και «κηρήθρα» από καραμέλα μελιού λειτούργησε τέλεια ως φινάλε ενός δείπνου που θα θυμάμαι για καιρό. Η Μαρία Στρατάκου, στην υποδοχή και το σέρβις, προσθέτει τη ζεστασιά της οικοδέσποινας στον επαγγελματισμό της υπόλοιπης ομάδας. Κόστος: 30-35 ευρώ/άτομο.

info
Πλατεία Σκαραμαγκά 11, Κέρκυρα, τηλ. 26610 28680.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr