Στο εστιατόριο Feva, στην πόλη Castelfranco Veneto, στη βόρεια Ιταλία, ο σεφ Nicola Dinato προτείνει ένα πιάτο που ονομάζει «Aria Fritta», ελληνιστί «αέρας τηγανητός»!

Το «πιάτο» μοιάζει με σύννεφο και ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητή ταπιόκα, που τοποθετείται πάνω σε ένα αφράτο στρώμα από μαλλί της γριάς μαζί με μαγιονέζα από σόγια, μαύρο σουσάμι και kombu (είδος από φύκια). Σερβίρεται ως canapé και αποτελεί πιάτο ενός μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων τιτλοφορούμενο «Soul» (ψυχή). Φυσικά εδώ δεν κάνουμε λόγο για έναν σεφ που προσεγγίζει το φαγητό με τη συμβατική του έννοια αλλά ως μια μορφή εμπειρίας. Αν λάβουμε υπόψη τους μέντορες και τις ηχηρές συνεργασίες με διεθνούς φήμης επαγγελματίες (Alain Ducasse, Ferran Adria, Grant Achatz) που έχει στο ενεργητικό του, είναι κατανοητό (χωρίς βέβαια να έχουμε επισκεφθεί το εστιατόριο) ότι το δείπνο στο Feva είναι μάλλον μια εμπειρία που θα πρέπει ο επισκέπτης του να έχει ανοιχτό μυαλό για να εκτιμήσει γαστρονομικά. Σε απάντηση πάντως όσων έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο πιάτο, υπάλληλος του εστιατορίου σχολίασε ότι  ο τηγανητός αέρας προσφέρεται στους πελάτες δωρεάν.

Φωτογραφίες: Feva Restaurant, Trip Advisor

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr