Στην Ιαπωνία, ένας κήπος ζεν χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση του μυαλού. Πλέον είναι και πηγή απόλαυσης, στη νέα βρώσιμη μορφή του.

Σε περίπτωση που δεν έχει τύχει να δείτε ξανά, ένας μικρός κήπος ζεν, που θα μπορούσε να μπει στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε ένα γραφείο, αποτελείται συνήθως από μία επιφάνεια που πάνω υπάρχει άμμος και μικρές πετρούλες σαν βράχοι. Επίσης συνοδεύεται από ένα είδος μικρής τσουγκράνας και το σκεπτικό έχει ως εξής, χρησιμοποιώντας την τσουγκράνα κάποιος αλλάζει θέση στους βράχους και κάνει σχέδια στην άμμο και αυτό τον βοηθάει να αποβάλει το στρες και να χαλαρώσει.

Στη βρώσιμη μορφή του τώρα, ο κήπος ζεν δεν είναι άλλο από το δημιούργημα δύο Ιαπώνων καλλιτεχνών, που έφτιαξαν ένα ξεχωριστό επιδόρπιο, που μιμείται σε στυλ τον μικρό αυτό κήπο. Το «Shinan-ji Temple Rock Garden» των Tomonori Saito και Shohei Sawada δεν είναι παρά ένας δίσκος όπου πάνω φιλοξενούνται γλυκίσματα σε σχήμα βράχων και φύλλων, ενώ τη θέση της άμμου έχει πάει μια στρώση ζάχαρης. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να «παίξει» με το γλυκό του, να κάνει σχέδια στη ζάχαρη με τη μικρή τσουγκράνα για να χαλαρώσει και όταν έχει φτάσει σε επίπεδο ζεν να απολαύσει και τα γλυκάκια του!

Δείτε επίσης:
Τα πιο περίεργα και χαριτωμένα ιαπωνικά γλυκά

Τι είναι το «χαβιάρι» από λάιμ;

6 πιάτα που δεν θα ήθελες να δεις ποτέ στο τραπέζι σου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr