Στην αναζήτηση εναλλακτικών τροφών, που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της μείωσης των αποθεμάτων τους μελλοντικά, οι ερευνητές έκανα μία απίστευτη διαπίστωση ως προς το τι θα μπορούσε να υποκαταστήσει τα ψάρια στο πιάτο μας.

Συγκεκριμένα, ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία πραγματοποίησαν έρευνα στα αρχεία αλιείας, ανά τον κόσμο και ανακάλυψαν ότι αλιεύθηκαν 92 είδη ψαριών που απειλούνται με εξαφάνιση και 11 είδη που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά απειλούμενα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακόμη και είδη που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης θα μπορούσαν να αλιευθούν νόμιμα και να σερβιριστούν στο μενού κάποιου εστιατορίου.

Ειδικά αναφορικά με τα ψαρικά που σερβίρονται στην Αυστραλία, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι τόσο βιώσιμα όσο θα ήθελαν να πιστεύουν οι καταναλωτές, σημειώνοντας ότι δεν συμβαδίζουν με πολλές από τις μεγάλες διεθνείς συμφωνίες διατήρησης που έχει υπογράψει η Αυστραλία για την προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοσυστημάτων. Τι προτείνουν λοιπόν ως εναλλακτική; Τις γνωστές μας τσούχτρες!

Όπως αναφέρουν, οι τσούχτρες είναι μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στα μενού των εστιατορίων, έναντι των ψαριών, για την προστασία ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Και για να μην εκπλήσσεστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μας λένε ότι μπορούμε και πρέπει να καταναλώνουμε τσούχτρες. Μάλιστα, 3 χρόνια πριν, όταν οι τσούχτρες είχαν κατακλύσει τον Κορινθιακό, Ιταλός θαλάσσιος βιολόγος δήλωνε ότι η μόνη λύση είναι να αρχίσουμε να τις τρώμε! Μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτούμε σοβαρά και να ψάξουμε για καμία ανάλογη συνταγή;

Δείτε επίσης:
Μετά το τεχνητό κρέας έρχεται και το τεχνητό ψάρι

Vegan μπριζόλες από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Επιστήμονες δημιούργησαν τυχαία υβρίδιο ψαριού

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr