Η τεχνολογία αναμένεται σταδιακά να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, αποθηκεύουμε και διαχειριζόμαστε το φαγητό όμως αναμένεται να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που τρώμε. Βρετανοί ερευνητές έδωσαν πρόσφατα μια πρόγευση του τι μπορεί να επακολουθήσει σε μερικά χρόνια.

Το TastyFloats, ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής» που δημιούργησαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού. Αυτή θεωρείται και το “πιάτο” ή το “ποτήρι” του μέλλοντος όμως με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται και τόσο πρακτική… Πιο συγκεκριμένα, εντάσσοντάς τη στη διαδικασία γευσιγνωσίας ξεχνάμε τον παραδοσιακό τρόπο δοκιμής φαγητού ή κρασιού δεδομένου ότι οι σταγόνες κρασιού ή οι μπουκιές “αιωρούνται” πριν φτάσουν στο στόμα μας.

Οι ερευνητές λανσάρουν το συγκεκριμένο προϊόν ως μια συσκευή που θα προσφέρει «νέες γαστρονομικές εμπειρίες» ενώ επισημαίνουν ότι οι αιωρούμενες τροφές έχουν πιο έντονες γεύσεις και είναι πιο ευχάριστες (π.χ. το πικρό γίνεται λιγότερο δυσάρεστο). Αυτό, όπως λένε, δίνει ένα καλό έναυσμα στους σεφ να πειραματιστούν. «Οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της μοριακής γαστρονομίας, που αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τροφής για να δημιουργήσει νέες γευστικές εμπειρίες. Επίσης, μερικοί κορυφαίοι σεφ ήδη παρουσιάζουν αιωρούμενα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του μαγνητισμού για να ανυψώσουν το πιάτο μάλλον, παρά το φαγητό.
Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι εφικτό να κάνουμε τις ίδιες τις μπουκιές και τις γουλιές να αιωρούνται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τσι Θανχ Βι του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Υπολογιστή-Ανθρώπου της Σχολής Μηχανικών και Πληροφορικής του Σάσεξ.

new-leviation-system

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων, που δημιουργούν ένα στατικό κύμα υπερήχων. Τα κύματα αυτά “χειραγωγούνται”με τέτοιο τρόπο, που δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, τα οποία παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα. Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού μπορεί όχι μόνο να αιωρείται μένοντας ακίνητη, αλλά να κινηθεί «μαγικά» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνη της να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο – π.χ. σε ένα ανοιχτό στόμα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης ώστε το φαγητό και το ποτό να παραδίδονται με συγκεκριμένη σειρά όπως π.χ. πρώτα μπουκιές τυριού και μετά γουλιές κρασιού, είτε ταυτόχρονα, π.χ. μαζί καφέ με γάλα. Βέβαια, μην φαντάζεστε μεγάλες και χορταστικές ποσότητες γιατί προς το παρόν το TastyFloats μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει μόνο μικρές ποσότητες στερεάς ή υγρής τροφής, κάτι που οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο προσεχές μέλλον θα αλλάξει.

Δείτε επίσης
Σε μερικά χρόνια το ψυγείο μας θα βγάζει περισσότερες selfies από εμάς

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr