Η αγάπη των Βρετανών για τις παμπ αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά, μιας και μόλις αναγορεύτηκε σε ιστορικό μνημείο πρώτης κατηγορίας η πρώτη αγγλική παμπ.

Πρόκειται για την ιστορική Philarmonic Dining Rooms στο Λίβερπουλ, που ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες που έχουν περάσει από τα τραπέζια της, ήταν και οι Μπιτλς. Η «Phil», όπως αποκαλείται από τους κατοίκους του Λίβερπουλ, οικοδομήθηκε το 1898 από τον αρχιτέκτονα Ουόλτερ Τόμας, την επονομαζόμενη «χρυσή εποχή» της κατασκευής των παμπ. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η περίκομψη πέτρινη πρόσοψή της με τους διαφορετικούς όγκους και το πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό της.

Ο Τζον Λένον είχε πει κάποτε πως το χειρότερο πράγμα του να ανήκεις στους Μπιτλς είναι ότι «δεν μπορείς πια να πιεις ένα ποτήρι μπύρα στη Phil», ενώ ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είχε εκπλήξει τους θαμώνες της παμπ, όταν επιστρέφοντας στη γενέτειρά του το 2018 είχε πραγματοποιήσει μία αυτοσχέδια συναυλία εκεί.

Σημειώνεται, ότι η Philarmonic Dining Rooms είχε ήδη αναγορευθεί σε ιστορικό μνημείο δεύτερης κατηγορίας από το 1955, αλλά πλέον συγκαταλέγεται στα ιστορικά μνημεία πρώτης κατηγορίας, δίπλα σε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της χώρας, όπως για παράδειγμα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ