Ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά, η βότκα, κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περίεργες εκδοχές. Μία ακόμα εκδοχή, που έχουμε ξαναδεί και θεωρούσαμε ότι ήταν μοναδική -αλλά μάλλον κάναμε λάθος- παρασκευάζεται από ορό γάλακτος.

O Δρ. Πολ Χιούτζες, βοηθός καθηγητή που εξειδικεύεται σε αποστάγματα στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μετά από πα
ρότρυνση ενός μαθητή που του πρότεινε να διερευνήσει το κομμάτι της χρήσης ορού γάλακτος για αυτό τον σκοπό, το έκανε πράξη. Ξεκίνησε λοιπόν να πειραματίζεται προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για εναλλακτική φιλική προς το περιβάλλον και μια ακόμα σημαντική πηγή εσόδων για τις γαλακτοβιομηχανίες, κάτι που τελικά κατάφερε. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, τον έχουν προσεγγίσει αρκετές επιχειρήσεις από τη χώρα για να μάθουν σχετικές λεπτομέρειες και να ξεκινήσουν την παραγωγή της δικής τους αποσταγμάτων από ορό γάλακτος. Για μεγάλες εταιρείες η αξιοποίηση του ορού γάλακτος και η μετατροπή του σε σκόνη πρωτεΐνης είναι δυνατή δεδομένου ότι διαθέτουν τον ανάλογου κόστους εξοπλισμό. Οι αντίστοιχες όμως, μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα οπότε ο ορός καταλήγει στα χωράφια. Μία από αυτές είναι TMK Creamery, οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής, που εφάρμοσαν τη νέα μέθοδο και δημιούργησαν ένα νέο προϊόν, τη βότκα Cowcohol, της οποίας μάλιστα η απήχηση στην αγορά ήταν απρόσμενα μεγάλη.

Τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση υποπροϊόντων – όπως στην περίπτωσή μας ο ορός γάλακτος- ή υπολειμμάτων είναι σημείο αναφοράς στο πλαίσιο ανακάλυψης εναλλακτικών βιώσιμων για το περιβάλλον. Σύντομα λοιπόν μάλλον αναμένεται να δούμε αρκετά ανάλογα παραδείγματα.

Δείτε επίσης

Κυκλοφορεί βότκα φτιαγμένη από τουλίπα και νερό

Ήξερες ότι υπάρχει βότκα φτιαγμένη 100% από γάλα αγελάδος;

Καινοτομία: Βότκα που παράγεται με CO2