Kαναδοί στο Νιου Μπράνσγουικ του Νιου Τζέρσεϊ πριν μερικές μέρες έπιασαν έναν αστακό με ένα πολύ περίεργο χαρακτηριστικό: Είχε το logo της γνωστής εταιρίας αναψυκτικών Pepsi, τατουάζ πάνω στη δαγκάνα του. Η κοινή γνώμη όπως είναι φυσικό συγκλονίστηκε και τρομοκρατήθηκε για το μέγεθος που έχει πάρει η περιβαντολογική καταστροφή τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταλήξει πού οφείλεται αυτό το τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα με τον Independent, πολλοί ντόπιοι εικάζουν ότι ο εν λόγω αστακός ίσως μεγάλωσε δίπλα σε απορρίμματα και κουτάκια Pepsi ή πως ένα κομμάτι από τη συσκευασία του αναψυκτικού κόλλησε στο καρκινοειδές. “Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι”, είπε η Karissa Lindstrand, μέλος της αλιευτικής ομάδας. Πιστεύει πάντως πως η εικόνα είχε πολύ κακή ανάλυση για να προέρχεται από κουτάκι και ότι είναι πολύ μικρή για να είναι logo από κούτα. Κλείνει προς την άποψη ότι πρόκειται για εκτύπωση εικόνας. Και αυτή η εικασία πάντως απορρίφθηκε καθώς το χαρτί θα είχε διαλυθεί στο νερό. Το μυστήριο λοιπόν παραμένει άλυτο…

Ανεξάρτητα από αυτό, το περίεργο αυτό εύρημα αντικατοπτρίζει τις αυξημένες ανησυχίες των επιστημόνων και περιβαντολόγων σχετικά με τον όγκο των απορριμάτων που καταλήγει στους ωκεανούς. Μια μελέτη από τις αρχές του έτους βρήκε δυνητικά επικίνδυνη μικροπλαστική μόλυνση σε διάφορα οστρακοειδή μακριά από την ακτή του Βανκούβερ. Οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μεταξύ 5 και 13 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το 2050 οι θάλασσές μας θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών από ψάρια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι αυτό το συγκλονιστικό περιστατικό θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και τις μεγάλες εταιρείες σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών.