Στο παρελθόν, σάς έχουμε εξηγήσει ποιες κότες κάνουν καφέ και ποιες λευκά αβγά. Ξέρετε όμως για τις κότες που κάνουν πολύχρωμα;

Ο λόγος για τη ράτσα Araucana, που έχει κοκκινωπά φτερά, και συχνά κάνει μπλε πράσινα, ροζ ή ακόμη και λιλά αβγά, σύμφωνα με την ΜΚΟ, Aviculture Europe. Όταν βέβαια γράφουμε πως κάνει πολύχρωμα αβγά, μην φανταστείς πως μοιάζουν με εκείνα που βάφουμε το Πάσχα. Τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα και κινούνται στις παστέλ αποχρώσεις.

Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή οφείλει το όνομά της στους Ινδιάνους Αραουκάνα. Η ράτσα Araucana όπως την ξέρουμε σήμερα είναι ένα υβρίδιο δύο νότιοαμερικάνικων φυλών: της Collonca, που γεννά μπλε αβγά και της Quetro, που γεννά ροζ-καφετί αβγά.

Οι κότες Araucana είναι γενικά πουλιά μεσαίου μεγέθους με ή χωρίς ουρά και ένα ζευγάρι τούφες από πούπουλα σαν σκουλαρίκια κοντά στα αφτιά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, όπως είπαμε, είναι τα πρασινομπλέ (συνήθως) αβγά, τα οποία φημολογείται πως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.