Τα μεγάλα, ανοιχτά γραφεία αναμένεται στο προσεχές μέλλον να καταργηθούν καθώς θεωρείται ότι δεν προωθούν το ομαδικό κλίμα, όπως προορίζονταν, αλλά αποσπούν τη συγκέντρωση των εργαζομένων.

Η σημερινή εικόνα, λοιπόν, των εργασιακών χώρων αναμένεται να αλλάξει ριζικά καθώς τα μεγάλα, ανοιχτά γραφεία των εταιρειών αναμένεται να αντικατασταθούν από τα λεγόμενα «coffice», τα οποία θα είναι φορητά γραφεία σε καφετέριες.

open-office-space

Τα ανοιχτά γραφεία, είχαν ως στόχο την προώθηση του ομαδικού κλίματος και της συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζομένους, αλλά σύμφωνα με την την Dr Nicole Millard, ειδική στην στατιστική, την ανάλυση και την αναδυόμενη τεχνολογία, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι εργαζόμενοι, που μοιράζονται το γραφείο τους με τους συνεργάτες τους, εμφανίζουν έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς διακόπτεται με μεγάλη ευκολία η σκέψη τους. Τα συλλογικά γραφεία λοιπόν αναμένεται στο μέλλον να αντικατασταθούν με τα λεγόμενα «coffice», δηλαδή φορητά γραφεία σε καφετέριες, όπου ολιγομελείς ομάδες θα συνεργάζονται.

ImageHandler

Όπως υποστηρίζει η Millard: «Το πρόβλημα με τα ανοιχτά γραφεία είναι πως υπάρχουν για να τους βολεύουν όλους, αλλά στην πραγματικότητα δεν βολεύουν κανέναν. Αποσπάται η προσοχή μας κάθε τρία λεπτά. Μας παίρνει περίπου οκτώ με είκοσι λεπτά να επιστρέψουμε στην ροή της σκέψης μας. Επίσης τα e-mails. Λαμβάνουμε πάρα πολλά. Συσκέψεις, συνάδελφοι. Όλα αυτά μας αποσπούν την προσοχή». Η ίδια συμπληρώνει πως: «Έτσι, θα γίνουμε εργαζόμενοι “του σακιδίου”. Η τεχνολογία μας έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ που μπορούμε στην κυριολεξία να μεταφέρουμε το γραφείο μας σε ένα σακίδιο. Δεν είμαστε δεσμευμένοι, δεν χρειάζεται να έχουμε πλέον γραφείο».

Ωστόσο, η Dr Millard τόνισε πως τα γραφεία είναι σημαντικά για την κοινωνικοποίηση μας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας: «Αλλά η αλήθεια είναι ότι τρελαίνομαι λιγάκι, όταν είμαι στο σπίτι, οπότε νομίζω πως θα αρχίσουμε να αποδεχόμαστε το “coffice”. Χρειαζόμαστε καλό καφέ, σύνδεση με άλλα άτομα, κέικ, ασύρματο ίντερνετ. Χρειάζομαι παρέα. Το “coffice” μπορεί να είναι σε κάποια καφετέρια ή σε ξενοδοχείο».

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr