Το Halloween πλησιάζει και σε όλον τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη ημέρα των νεκρών με τρομακτικά κοστούμια και κολοκύθες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το γιορτάζουμε με μασκαρέματα και πάρτι αλλά δεν έχουμε το κλασικό έθιμο που βγαίνουν τα παιδάκια κρατώντας καλαθάκια και μαζεύουν γλυκά και κεράσματα από τους περαστικούς.

Το έθιμο
Στο εξωτερικό τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου τα παιδάκια -φορώντας αποκριάτικες στολές- χτυπούν τις πόρτες της γειτονιάς κρατώντας ένα καλαθάκι σε σχήμα και χρώμα κολοκύθας και ρωτούν τον κόσμο: «Φάρσα ή Κέρασμα;». Ο κόσμος ανοίγει την πόρτα του, ακούει τη φράση και γεμίζει τα καλαθάκια των παιδιών γλυκά.

Υπάρχουν όμως και κάποια παιδάκια που κρατούν καλαθάκι με μπλε κολοκύθα. Είναι απλώς επειδή αποφάσισαν να ξεχωρίζουν; Η απάντηση είναι «όχι». Ο συμβολισμός αυτός είναι αρκετά καινούριος στη γιορτή του Halloween καθώς άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις το 2018. Πρόκειται για έναν τρόπο ευαισθητοποίησης απέναντι στα παιδιά με αυτισμό.

Γιατί είναι σημαντικό να κρατούν μπλε καλαθάκι;
Κάποια παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν να εκφραστούν καλά, μερικά δεν μιλούν καν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν δικαίωμα στο κέρασμα και στα γλυκίσματα, όπως τα υπόλοιπα παιδάκια. Αντιθέτως, όποιος τους ανοίξει την πόρτα και εκείνα δεν του μιλήσουν, τότε θα πρέπει να γεμίσουν το καλαθάκι τους κεράσματα, όπως κάνουν και στα υπόλοιπα παιδάκια που θα τους μιλήσουν κανονικά.

Κι αν κάποιο παιδί κρατά γαλαζοπράσινη κολοκύθα;
Αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει τις διατροφικές αλλεργίες. Αν δει κάποιος επομένως μια τέτοια κολοκύθα, τότε θα πρέπει να σκεφτεί ότι το παιδί που την κρατά μπορεί να έχει κάποια αλλεργία στη γλουτένη ή στους ξηρούς καρπούς. Για αυτές τις περιπτώσεις, κυκλοφορούν στο εμπόριο gluten-free κεράσματα για το Halloween.

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξεις σκαλιστή κολοκύθα για το Halloween!

Κολοκύθα η… παραμυθένια

Οι κολοκύθες του φθινοπώρου: Τα είδη, οι χρήσεις τους και μια συνταγή

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr