Επισκεπτόμαστε την ομορφότερη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και ανακαλύπτουμε τα πιο νόστιμα σημεία του νησιού, για ψώνια και φαγητό.

syros

Το πιο ευρωπαϊκό από τα Κυκλαδονήσια κρατά ακόμα την αριστοκρατική χάρη του που μπλέκει Kαπουτσίνους, Iησουίτες, Σμυρνιούς, Υδραίους και Μικρασιάτες, καθολικούς και ορθόδοξους, στη μεγαλύτερή τους ακμή, όταν ανάμεσα σε δύο λόφους έχτισαν το πρώτο εμπορικό λιμάνι της νεότερης Ελλάδας. Η ανάπλαση της παραλίας, τα παλιά αρχοντικά που ολοένα χρωματίζονται στο φως των ανακαινίσεων, μια ζωντανή αγορά που ισορροπεί ανάμεσα στην πρωτοπορία και την κλασική κομψότητα, κάνουν τη Σύρο έναν ηλιόλουστο προορισμό για όλον το χρόνο, που θα σε βάλει στον πειρασμό «Μήπως να μείνω για πάντα εδώ;».

Ψώνια με γεύση από Ελλάδα

20160416_110938
Στου Πρέκα το παραδοσιακό μπακάλικο

* Ο Κώστας Πρέκας (Χίου 4, τηλ. 22810 87556) είναι σκαπανέας και πρωτεργάτης στο χώρο του ελληνικού τοπικού προϊόντος. Στο διάσημο μπακάλικό του, από το 1993, στεγάζει όλα τα προϊόντα του νησιού και στο κτίριο μιας παλιάς κλωστοϋφαντουργίας παράγει και τυποποιεί παλιές συνταγές του τόπου, που ξαναβρίσκουν εδώ μια δεύτερη, παγκόσμια ευκαιρία. Ένας απίστευτος πολτός συριανού μάραθου που φημίζεται για την έντασή του, πολτός κρίταμου, λιαστής ντομάτας και κάππαρη είναι το υπέροχο μικρό τίποτα ενός μαγαζιού που χρειάζεται ένα ολόκληρο τεύχος για να περιγράψεις τους θησαυρούς του. Σωστό γαστρονομικό μουσείο της Σύρου αλλά και της Ελλάδας, αλλά και τα βιβλία με συνταγές του Κώστα για να αξιοποιήσεις παραδοσιακά τις αγορές σου.

* Πάνω στο λιμάνι, το καινούριο παντοπωλείο του Νίκου Ρούσσου και της Κατερίνας Νομικού (Εθν. Αντιστάσεως 18, τηλ. 22810 80100) συγκεντρώνει τα καλύτερα της Σύρου, των Κυκλάδων και της ευρύτερης Ελλάδας. Παράδοση και νέα μικρή παραγωγή, βιολογικά προϊόντα, μπίρες και τσίπουρα, όλα ευανάγνωστα στα ευρύχωρα ράφια. Ξεχωρίσαμε τις αυθεντικές παστελαριές, τις σησαμομπουκιές, τις αγνές μπάρες, τα λουκούμια, τα τυριά και τα βιολογικά βότανα της Σύρου, τον μαστιχοκαφέ της Χίου, τη γυλωμένη μανούρα της Σίφνου, τον χαλβά-κοκ με σοκολάτα του Βόλου, τα αμυγδαλωτά της Τήνου, τα «τσιμπητά» ανθοτυροπιτάκια-μπουκίτσες της, το φρέσκο βούτυρο της Νάξου, τις σάλτσες Simply Greek και την προθυμία του Νίκου να σε ξεναγήσει στους θησαυρούς του.

* Στη γραφική παλιά αγορά, ο Νικήτας Δαλέζιος στο Αθηναϊκόν (Χίου 2, τηλ. 22810 88080) φτιάχνει το νοστιμότερο συριανό λουκάνικο, σε ό,τι μέγεθος το παραγγείλεις, και την πιο αρωματική συριανή λούτζα, που προσωπικά βρίσκω άκρως νοστιμότερη και τρυφερή από τη μυκονιάτισσα, διάσημη αδελφή της.

* Ωραιότατη λούτζα κάνει και ο Χαράλαμπος Δαλέζιος στο Σαλιμπάκι και τη δίνει έτοιμη, ψιλοκομμένη σαν τσιγαρόχαρτο, καθώς, όπως και στον παστουρμά, η νοστιμιά του εν λόγω αλλαντικού έγκειται στο -λεπτότατο- κόψιμο. Έχει και ωραίο ντόπιο λουκάνικο και αρνάκι και κατσικάκι από τη Νάξο.

* Στην αγορά, επίσης, στον Βαγγέλη Τζώρτζη (Ηρώων Πολυτεχνείου 8, τηλ. 22810 80050), θα βρείτε την πιο σπαρταριστή ποικιλία από ολόφρεσκο ψάρι: αστακό, λούτσους, καβούρια, σκορπίνες και πετρόψαρα.

μειντανι-1
Στο Μεϊντάνι για κρητικά προϊόντα

* Στη Σύρο δεν θα σου λείψει τίποτα αλλά, αν νοστάλγησες κάτι το αυθεντικά κρητικό, θα έρθεις στο Μεϊντάνι (τηλ. 22810 80503) για ρακή, παξιμάδι, μέλι, βότανα, σπάνια τυριά και αλλαντικά και όλα τα κρητικά καλούδια ή να μπεις απλά για να πάρεις στο χέρι ένα κυπελλάκι με αγνό γιαούρτι και βέρο θυμαρίσιο μέλι.

Τα νόστιμα τραπέζια της Ερμούπολης
Το Καστρί: Κι ενώ άλλοι γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί έχουν μείνει στο γλυκό κουταλιού και τη μαρμελάδα, μια ομάδα Συριανές με αρχηγό τη δυναμική Άννα Δαρζέντα, δίνουν γροθιά στην κρίση με ένα έξυπνο εστιατόριο που μαγειρεύει και όλα τα catering του νησιού. Γεμιστά, ιμάμ, χάντρες με πράσο, μπακαλιάρος πλακί, μοσχαράκι ριγανάτο, κουλουράκια και γλυκά όπως θα τα μαγείρευε η μαμά σου με τις φίλες της παρέα. Οι κρατήσεις γίνονται από την προηγουμένη. Μόλις μυρίσει μεσημέρι και γεμιστά που βγαίνουν από το φούρνο, περιμένουν απέξω σε ουρές τουρίστες και εργαζόμενοι και μαμάδες που δεν πρόλαβαν να βάλουν τσουκάλι στη φωτιά. (Πάρου 13, τηλ. 22810 83140).

20160414_231901
Ένα από τα νόστιμα πιάτα του Πρίμα Πλώρα

Πλώρα Πρίμα: Αν δεν θες να το κουνήσεις από την περαντζάδα του λιμανιού και η γεύση σου λαχταρά μια κλασική, παραδοσιακή ψαροκατάσταση, η Πλώρα θα σου κάνει τη χάρη. Σε χαρούμενο ντεκόρ και στα χρώματα της κυανόλευκης θα βρεις ένα παλαιωμένο, βουτυράτο Σαν Μιχάλη που θα ταιριάξει με τα ζεστά ραδίκια, το φρυγανισμένο ψωμάκι και το παγωμένο τσίπουρο. Ο μεζές συνεχίζει θαλασσινός, με τραγανές μπουκίτσες γαλέου και σκορδαλιά, αχνιστό σαλάχι, γούνα στα κάρβουνα με ριγανίτσα, ολόφρεσκα φιλετάκια ξιφία στη σχάρα πάνω σε μια κρέμα φάβας με την κάππαρη και το κρεμμυδάκι της, μαστιχωτό χταπόδι στη σχάρα και αληθινές, τραγανές ολόχρυσες τηγανητές πατάτες με ρίγανη.(Ρ. Πέτρου 20, τηλ. 22810 80900).

20160416_121121
Ο Νίκος Ψιλόπουλος από το “Μάραθο”.

Σνακ με ανησυχίες: Ο Νίκος Ψιλόπουλος, πρώην δραστήριος διαφημιστής, αποφάσισε να στεγάσει την κουζίνα του προσωπικού του ρεπερτορίου σε ένα μαγαζί με βιολογικές και gluten free ανησυχίες. Θα ψωνίσεις το σκέτο μέλι συριανό bio ντοματίνι, βιολογικά λαχανικά, σοκολάτες, παστέλι και μπάρες, κυρίως, όμως, θα κάνεις μια στάση στη γραφική περαντζάδα του για μια φοκάτσια με γραβιέρα Νάξου, ένα πεϊνιρλί με ντομάτα και βασιλικό, μια λαδένια, μια πίτσα ή μια πίτα, όλα με αλάδωτο χειροποίητο ζυμάρι, αλλά και μπρουσκέτες με ψωμί από αλεύρι ζέας και γλυκά χωρίς ενοχές ή θα πιεις ένα υγιεινό smoothie, χυμό λαχανικών ή κεφίρ. Μάραθος. (Δ. Βικέλα 3, τηλ. 22810 88866)

1525173_787883397993070_8830896349489202541_n
Ο κήπος του ΜΑΖΙ

Μαζί: Ελληνική δημιουργική κουζίνα από τον Άλκη Κουρή μέσα σε έναν κήπο παραδεισένιο. (Λεωτσάκου 2, τηλ. 22810 88811)

Περί τίνος: Ελληνική δημιουργική κουζίνα από τον Δημήτρη Πλυτά με θέα λιμάνι. (Παραλία Ερμούπολης, τηλ. 22810 85000)

Και τα νόστιμα τραπέζια της εξοχής

20160416_164439
2 Τζιτζίκια στ’ αρμιρίκια

2 τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια: Με θέα το ηλιοβασίλεμα στο Κίνι, τα 2 τζιτζίκια τραγουδούν το πιο νόστιμο θαλασσινό τραγούδι, μαγειρεύοντας το ιδανικό φαγητό για μια νησιώτικη ψαροταβέρνα, κάτι που πρωτίστως θα διαπιστώσεις στην υποδειγματική, ολοζώντανη χωριάτικη με την κάππαρη και τα καπαρόφυλλα. Η Κατερίνα θα σε φροντίσει και ο Γιάννης Καΐρης μαγειρεύει στα εντός τη δική του, πεντανόστιμη θαλασσινή κουζίνα. Βελούδινη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, μαστιχωτό χταπόδι, συριανή λούζα και ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο αλάδωτο, τραγανό τηγάνι, όπως θα το δοκιμάσεις στο γαύρο, στο καλαμάρι ή στους αρωματικούς, γεμάτους φρέσκα μυρωδικά ντοματοκεφτέδες. Ζωντανή, ζουμερή σαρδέλα στα κάρβουνα με μαϊντανό και ονειρεμένες σουπιές με έντονο, συριανό μάραθο και λίγη ντοματούλα. Από τα γύρω τραπέζια ζήλεψα τη χρυσή, τραγανή τηγανητή πατάτα και τη μελωμένη «φακελωμένη» φέτα. Για τους κρεατοφάγους έχει από κεφτεδάκι μέχρι γουρουνόπουλο στο φούρνο και κοκκινιστό. Στο τέλος, θα κεραστείς δροσερό λεμονογλυκάκι με τριμμένο μπισκότο και ρακόμελο. (Κίνι, τηλ. 22810 71151)

20160417_144623
Η χωριάτικη αλλιώς στο “Ηλιοβασίλεμα”

Ηλιοβασίλεμα: Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι το γαστρονομικό εστιατόριο του νησιού, αυτό που θα επιλέξεις για μια ψαγμένη θαλασσινή εμπειρία που βαστά γερά -και χορταστικά- τα πόδια της στη γη. Ο Κώστας Μπουγιούρης έχει το μαγαζί, έχει την τεχνική που μελετά τους χειμώνες σε γνωστά εστιατόρια της επικράτειας, κυρίως, όμως, έχει την αίσθηση της πιο βαθιάς νοστιμιάς. Βελούδινη μους ταραμά με αβγά χελιδονόψαρου παρέα με ντόπια κάππαρη στο φίνο λαδάκι της, ολόκληρο μαριναρισμένο μπαρμπούνι με κρούστα από ψιλό, τραγανό αβγό ψαριού, όσο πρέπει λεμονάτο, τα φασολάκια κάνουν μια μαγική σαλάτα με ξύγαλο και πετιμέζι, η συριανή μαραθόπιτα μεταμορφώνεται σε έναν χειροποίητο, τραγανό φάκελο ζύμης για να γεμίσει με ολοζώντανα πράσινα μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι και γροθοτύρι του νησιού. Το καπνιστό χέλι σερβίρεται λεμονάτο πάνω σε ένα στρώμα από φίνα φρέσκα φύκια και ένα άψογα ψημένο ψάρι σερβιρισμένο με τραγανή, φρέσκια αλμύρα πριν τελειώσεις με μια λέμον πάι και ένα πλούσιο προφιτερόλ. Γεύσεις ξεκάθαρες, ευανάγνωστες, που τηρούν την υπόσχεσή τους, η θαλασσινή κουζίνα ανανεωμένη όπως ακριβώς θα την ονειρευόμασταν. (Γαλησσάς, τηλ. 22810 43325)

Μην παραλείψετε επίσης
* Αλλού Γυαλού: Ελληνική δημιουργική κουζίνα από τη Λίνα Φουρνιστάκη, αγκαλιά με τη θάλασσα. (Κίνι, τηλ. 22810 71196)
* Τhe ONO concept: Αν θέλεις να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στην παραλία σαν βασιλιάς με καφέ, ποτό, φαγητό, burger, sushi, shopping και υπηρεσίες ομορφιάς και χαλάρωσης. (Aγκαθωπές, τηλ. 6938565865)

Γλυκιά Σύρος
* Στο νησί του λουκουμιού και της χαλβαδόπιτας, λουκούμια υπάρχουν πολλά (Μαυράκης, Λειβαδάρας, Συκουτρής, Κανακάρης). Στο εργαστήριο Ξαγοράρη θα δεις και πώς γίνονται. Αξίζει! Τα νοστιμότερα, όμως, βλέπε ανθολούκουμα, υποβρύχιο με μαστίχα και χαλβαδόπιτες, τα έχει η Μ. Δεναξά (στο λιμάνι), ενώ η βιοτεχνία Κορρέ τα φτιάχνει χειροποίητα -ακόμη και τη συσκευασία- με τα πιο αγνά υλικά.

20160417_134733_001
Για καλιτσούνια και μαστιχάκια στου Αθυμαρίτη

* Ο Αθυμαρίτης, από το 1924 είναι ταυτισμένος με το συριανό, παραδοσιακό γλυκό με αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη άχνη. Ο τοπικός «Τερκενλής», με την έννοια ότι από δω θα ψωνίσεις το γλυκό «μαστιχάκι» πεσκέσι επιστρέφοντας, σου επιφυλάσσει, ωστόσο, και άλλες γλυκές εκπλήξεις κατευθείαν από την αστική παράδοση του ’60: κουβανέζα με γκανάς και κερασάκι τυλιγμένο σε παντεσπάνι, το τρίγουστο που είναι πάστα αμυγδάλου με αληθινή πραλίνα και κερασάκι, όλο τυλιγμένο σε λευκή ή σοκολάτα γάλακτος αλλά και τη σφολιάτσα, την τοπική σιροπιαστή σπεσιαλιτέ με ζύμη τάρτας στη βάση, αλεσμένο σουσάμι και αμύγδαλο και από πάνω φύλλο κρούστας. Σπιτικό παγωτό και αμυγδαλωτό μέσα σε φύλλο μπακλαβά με σιρόπι και ζάχαρη άχνη. (Κέας 2, τηλ. 22810 82261)

* Δοκιμάστε το αυθεντικό, σπιτικό παγωτό καϊμάκι με ντόπιο γάλα του κυρίου Χρήστου Παυλίδη και το σάμαλι αλλά και τα σαμπλέ του. (Πρώιου Σταματίου 40, τηλ. 22810 43545)

* Στο λουκουμάδικο του Κορρέ θα σταθείς για την αυθεντική αύρα της δεκαετίας του ’60 αλλά και για να ψωνίσεις λουκούμι συριανό και χαλβαδόπιτα, που φτιάχνεται με τον ίδιο παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο από το 1962. (Χίου 29, Πλ. Δημαρχείου, τηλ. 22810 86239)

20160416_113545
Στου Στέλλα για λουκουμάδες

* Από το 1952 και στο ισόγειο του Δημαρχείου, ο Στέλλας είναι ένα μουσειακό ζαχαροπλαστείο που θυμίζει το καφέ Greco της Ρώμης. Θα σε ταξιδέψει στο σικάτο «άλλοτε», τότε που ο απλός λαός δεν επιτρεπόταν να περάσει από τα αριστοκρατικά «ψηλά» της πιο διάσημης πλατείας του νησιού. Ακόμη κι αν είσαι μαλωμένος με τη ζάχαρη, θα περάσεις για μια φωτογραφία, έναν καφέ ή θα υποκύψεις στους λουκουμάδες -με τρύπα- που βγαίνουν ζεστοί κάθε βράδυ, την παραδοσιακή σφολιάτσα και το γαλακτομπούρεκό του. (Τηλ. 22810 88301).

20160416_123900
Στο “Μελίκρατον”

* Μελίκρατον: Από την Πάτρα και με φούρναρη πατέρα, ο Βασίλης και η Νίκη Θεοδωροπούλου, που διαθέτει ένα βαρύτατο βιογραφικό chef patissier δυσανάλογο με την ηλικία της από τη Γαλλία στο Fresh, στο Φύσις αλλά και τον παραδοσιακό Αθυμαρίτη-, υιοθετούν τη Σύρο και ένα μαγαζί δύο βήματα από το λιμάνι και στήνουν την πιο γκλαμ patisserie του νησιού, σε ευρωπαϊκό ντεκόρ και ασπρόμαυρη αισθητική. Ανάμεσα στα μπιζού-σάντουιτς, την τούρτα χαλβά με σουσάμι, την bitter σοκολατένια μους, τα γεμιστά μπριοσάκια, τις κρέμες και το παγωτό με στέβια, το mont-blanc, τα νέας γενιάς φινετσάτα κοκ και τα εκλέρ, τα μακαρόν και το σπιτικό παγωτό με βανίλια Μαδαγασκάρης, θα περάσεις πολλή ώρα διχασμένος ανάμεσα σε ένα κλασικό τσουρέκι ή μια τάρτα με κρέμα σοκολάτας και κροκάν. Πηγαίνοντας για την παραλία, από δω θα ψωνίσεις ένα γκουρμέ σνακ για μετά τις βουτιές, ένα σάντουιτς κοτόπουλο με κάρυ ή με ομελέτα και παρμεζάνα, αλλά και με σολομό σε μαϊντανοσαλάτα. (Ε. Βενιζέλου 3, τηλ. 22810 80075)

20160416_124617
Στο “Ζάχαρη κι αλάτι”

* Ζάχαρη κι αλάτι: Με παράδοση στο συριανό λουκούμι από το 1923, ο Θοδωρής Λειβαδάρας και η οικογένειά του αγνοούν την κρίση και επεκτείνονται στα βασικά της ζωής, τη Ζάχαρη και το Αλάτι, σε ένα ιστορικό κτίριο της αγοράς. Από 35 διαφορετικά λουκούμια μέχρι super foods και από χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες μέχρι το πιο βελούδινο, κρεμώδες ιταλικό μαντολάτο με σοκολάτα και χίλιες άλλες γεύσεις, εδώ τα χρώματα που θυμίζουν παραμυθόσπιτο μπλέκονται με τα αρώματα και τις γεύσεις, στο πιο χαρούμενο μαγαζί της αγοράς. Ξεχωρίσαμε τα σκαλτσουνάκια, τα αμυγδαλωτά, το τσουρέκι με ταχίνι, τις μαλακές χειροποίητες μπάρες με καρύδι, βερίκοκο και μέλι, τις σουσαμόπιτες, τις τραγανές σησαμομπουκιές με φιστικοβούτυρο. (Πρώιου Σταματίου 15, τηλ. 22810 76585)

Αξίζουν!

11151065_1439397726355721_4928651025214900048_n
* Ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα, σαν ακρόπρωρο στο πιο κεντρικό σημείο του λιμανιού και μια ανακαίνιση βγαλμένη από τις κομψές στιγμές του ιταλικού ντιζάιν, σε ένα από τα πιο φιλόξενα, οικογενειακά ξενοδοχεία του νησιού, που ξέρει επίσης από καλό ιταλικό καφέ. Δέος: Η στιγμή που το πλοίο φτάνει στο λιμάνι μπαίνοντας μεγαλειώδες, για να αράξει κατευθείαν πάνω στο κρεβάτι σου. www.diogenishotel.com

* Πηγαίνεις για ένα αντηλιακό και αίφνης βυθίζεσαι σε ένα μεσαιωνικό αλχημείο, με τον κύριο Κωβαίο να σε ξεναγεί στη βιβλιοθήκη, στα παλιά σύνεργα, τα απείραχτα-κομψοτεχνήματα ξύλινα ράφια με τα φάρμακα του 1837. Ένα φαρμακείο μοναδικό μουσείο. (Νίκος Κωβαίος, Πρώιου Σταματίου 57, τηλ. 22810 82421)

* Το Οινοπνευματωπολείον Κριτσίνη, με παράδοση από το 1917, αξίζει για το ντεκόρ που αντέχει στον χρόνο, με τον μαρμάρινο, σκαλιστό πάγκο, το παλιό ξύλινο ρολόι, τα βραβεία των παλαιότερων μεγαλείων στους τοίχους. Εδώ, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, δοκιμάστε τη Φάμπρικα (Μονεμβασιά και Λευκή Κουντούρα) και το Σαν τα Μάραθα (Ασύρτικο), τα δύο ντόπια κρασιά του Νίκου Χατζάκη από το Οινοποιείο Σύρου.

* Το healthy ή το jenga breakfast στο Barola του Bαγγέλη Περρή ή, αλλιώς, εκεί που πίνει καφέ όλο το νησί. Στον τοίχο θα θαυμάσεις το καλλιτεχνικό ταλέντο στην τζάζι τοιχογραφία του Βαγγέλη, καθώς θα πίνεις το κοκτέιλ σου στο μπαρ, τσιμπολογώντας νάτσος, φαλάφελ, κεσαντίγιες και τα διάσημα μπεργκεράκια του. (Π. Ράλλη 40, Λιμάνι)

Μην ξεχάσετε να πάρετε φεύγοντας: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες και τυρί Σαν Μιχάλη…

Must do
Κάντε βόλτα στα γραφικά σοκάκια, θαυμάστε τα όμορφα αρχοντικά και, φυσικά, το θέατρο Απόλλων, το στολίδι του νησιού, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.