Αν μου ζητούσαν μια λέξη συνώνυμη των Κυκλάδων, θα έλεγα Πάρος. Κι αν μου ζητούσαν μόνο μια εικόνα, το λιμανάκι της Νάουσας θα τους έδειχνα.

MARIO_0398

paros-stenakia

Λευκή σαν το μάρμαρό της, διάσπαρτη από εκκλησιές και ξωκλήσια και την Εκατονταπυλιανή καμάρι της, η Πάρος είναι περιτριγυρισμένη από το βαθύ μπλε του Αιγαίου και απείρου κάλους παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Έχει την Παροικιά λιμάνι της, που δεν θα σου γεμίζει το μάτι με την πρώτη αλλά, αν χωθείς στα καλντερίμια και τα δρομάκια της, δεν θα χορταίνεις να την περπατάς, τις Λεύκες, ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά, τη Νάουσα που, άμα πατήσεις μια φορά το πόδι σου, μετά μια ζωή θα τραγουδάς «και στη Νάουσα της Πάρου πάνε βγάλε με», τόσες κι άλλες ομορφιές…

krasia-parou

Τι να δοκιμάσεις ή να πάρεις μαζί σου
* Τοπικό κρασί, φυσικά, από τα τέσσερα Οινοποιεία του νησιού: Του Συνεταιρισμού (τηλ. 22840 22235), του Μωραΐτη (www.moraitiswines.gr), του Γιώργου Μωραΐτη, αλλά του οινοποιείου του Ν. Λουρίδη.

* Τη σούμα, από αποστάγματα σταφυλιού, που τη βρίσκεις να πωλείται σε όλο το νησί.

* Την καινούρια μπίρα 56 isles της Μικροζυθοποίας Πάρου, που πήρε το όνομά της από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων.

* Εξαιρετικά τοπικά τυριά (κρασοτύρι, γραβιέρα, κεφαλάκι Πάρου, σούρωμα όπως λένε την ξινομυζήθρα) από το Συνεταιρισμό στην Παροικιά (τηλ. 22840 22235).

FOURNOS-1

* Ψωμί και παξιμάδια, μια και η Πάρος έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή τους. Ο Νίκος Ραγκούσης στον Παλιό Φούρνο στην Παροικιά (τηλ. 22840 21573) παράγει περίπου 15 είδη ψωμιού, μεταξύ των οποίων και με προζύμι και με δίκοκκο σιτάρι.

zaxarompaklavas-parou

* Ζαχαρομπακλαβά με μπόλικα καρύδια και ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Πρόκειται για το ντόπιο γλυκό του νησιού με αμύγδαλο, τριμμένο παξιμάδι, μέλι, πορτοκάλι και κανέλα, αλλά και το καρυδάτο στο οποίο ισχύει το «όπου αμύγδαλο βάλτε καρύδι. Εκπληκτικό ζαχαρομπακλαβά φτιάχνει και ο Χαμηλοθώρης στη Νάουσα, ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία του νησιού (τηλ. 22840 51240).

* Κριθαροκουλούρες από τον Παραδοσιακό Φούρνο της Αγκαιριάς στην Αλυκή (τηλ. 22840 91378).

* Αλλαντικά από το Κρεοπωλείο του Αλιπράντη (περιφερειακός Νάουσας, τηλ. 22840 28595, 22840 51175). Εδώ θα βρεις παραδοσιακά χοιρινά λουκάνικα φρέσκα ή καπνιστά, πανσέτα καπνιστή, χοιρομέρι βραστό και καπνιστό.

Πού θα φας τα καλύτερα…

MARIO_0365

Στη Νάουσα
Στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας έχουν δέσει… καλές περιπτώσεις φαγητού. Θα ξεκινήσω από το Μario, τον υπέροχο Μάριο Τσαχπίνη δηλαδή, που δεν βάζει στο μαγαζί του παρά μόνο το καλύτερο. Εδώ βρίσκεις πολλές προτάσεις σε θαλασσινά και ψάρια, που ενισχύονται από την ντόπια παραγωγή από το αγρόκτημα του Μάριου με ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, καρότα, πατάτες, βλίτα και μυριστικά. Έχει καλύτερο ένας μάγειρας από την καλύτερη πρώτη ύλη; Ο Νίκος Γκούμπλιας είναι ο τυχερός σεφ που τα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και βγάζει από την κουζίνα του ονειρεμένη σαλάτα μόνο με ντοματάκια, παριανή ξινομυζήθρα και ντόπια κάππαρη, ανάλαφρα τηγανισμένα μπαρμπούνια, εξαιρετικό σουβλάκι γαρίδας με ντιπ αγριοράπανου, μαστιχωτό ψητό χταπόδι με μπούκοβο και σάλτσα κάππαρης, σαλάτα, αλλά και ωραίο αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα με παριανή γραβιέρα και μελωμένο κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες (τηλ. 22840 51047).

SIGI-IXTHIOS_20160502_152822

SIGI-IXTHIOS_20160502_163059

Στη Σιγή Ιχθύος του Γιάννη Ζουμή γεύτηκα την πιο γλυκιά ντομάτα με ξινομυζήθρα Νάξου και κάππαρη, υπέροχο χταποδάκι στα κάρβουνα, βελούδινη λακέρδα, ψητά λαχανικά λουκούμι, ένα αριστοτεχνικά ψημένο ψάρι και καλό σούσι. Μάλιστα, σούσι, καλά διαβάσατε. Ο Γιάννης έμαθε να το φτιάχνει στην Ταϊλάνδη όπου έφτασε για χάρη του και πήρε μαθήματα. Στο Σιγή Ιχθύος θα απολαύσεις επίσης την καλή ενέργεια του τόπου και των ανθρώπων του και ωραία σούμα (τηλ. 22840 52639).

MEDITERANEO_0419

Πάνω στη Μαρίνα της Νάουσας με θέα τις Κολυμπήθρες βρίσκεται το Mediterraneo. Εδώ δοκιμάζεις το καλύτερο ψητό χταπόδι από τα χέρια του Γιώργου Παρούση και εξαιρετικό γλυκοπικάντικο τουρσί λαχανικών αρωματισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο. Εκτός κι αν προτιμάς το χταπόδι σου μαγειρεμένο στο φούρνο με ρεβίθια… Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά, ριζότο με μελάνι σουπιάς και, φυσικά, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου (τηλ. 22840 53176).

Για αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα μαγειρεμένη όπως στα σπίτια των νοικοκυραίων πάλι, θα πας στην Κάππαρη (τηλ. 6986195204) και για δημιουργική ελληνική κουζίνα σε γενναίες μερίδες, στη Μαντζουράνα (τηλ. 2284052544). Για μπέργκερ τέλος, στο Mario Burger, το μικρό αδελφάκι του Mario restaurant (τηλ. 22840 52495).

Thea_03edited

Thea_06edited

Στην Πούντα
Στο λιμανάκι της Πούντας που φεύγουν τα καραβάκια για Αντίπαρο, ο Νίκος Κουρουμλής έχει φτιάξει τη Θέα, ένα εστιατόριο με έμφαση στο καλό κρασί και την πολίτικη κουζίνα. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πλιγούρι και γιαούρτι, το παλατιανό αρνάκι με βερίκοκα, το ατζέμ πιλάφι, τα παστουρμαδοπιτάκια και τα πολίτικα κεφτεδάκια που ζυμώνονται με πράσινο φιστίκι και τυλίγονται σε φύλλο πριν τηγανιστούν είναι κάποιοι μεζέδες και πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις. Οι οινόφιλοι εδώ θα βρουν τον παράδεισό τους με εκπληκτικές επιλογές ελληνικών κρασιών από την ψαγμένη κάβα του (τηλ. 22840 91220).

paros

paros2

Στον Πρόδρομο
Στο Καλλιτεχνικό Καφενείο “Τα Βόλτα”, που είναι ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι, θα πιείτε καφέ και σούμα το πρωί και αργότερα θα συνεχίσετε με παραδοσιακά παριανά πιάτα από ολόφρεσκα προϊόντα και από τα χεράκια της πάντα χαμογελαστής κυρίας Μαρίας Ραγκούση. Όσο για τα ψάρια και τα θαλασσινά, που θα βρείτε, είναι ό,τι βγάλει η ψαριά του κ. Αντώνη, του συζύγου της κυρίας Μαρίας (τηλ. 2284042033).

LEFKES-KAFENES_0457

Αξίζουν ακόμη:
* Siparos, στην Ξιφάρα προς Σάντα Μαρία, για δημιουργική ελληνική κουζίνα, τηλ. 22840 52785, 6955802800.
* Τράτα, στην Παροικιά, οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακό φαγητό, τηλ. 22840 24651.
* Θαλάμι, στον Αμπελά, παραδοσιακό ταβερνάκι, τηλ. 22840 53351.
* Κλαρίνος, στις Λεύκες, για ψητό κρέας, τηλ. 22840 41608.
* Χάλαρης, στο Πίσω Λιβάδι, τραπεζάκια πάνω στο κύμα και μεζέδες με αφορμή τη θάλασσα, τηλ. 22840 43257.
* Καφενείο της Μαριγώς, στις Λεύκες, για ελληνικό καφέ στη χόβολη, γλυκό κουταλιού και χαλβά σιμιγδαλένιο, τηλ. 22840 44014, 6979294511.

MARINA PAROSedited

Extra tip
Στo Bungalows Marina στη Νάουσα η διαμονή είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Σε μια ήσυχη γειτονιά, λίγα λεπτά από το κέντρο, απολαμβάνεις πραγματική φιλοξενία στις διακοπές σου, ηρεμία, καθαριότητα και ένα απλό αλλά αξέχαστο ελληνικό πρωινό με χειροποίητες μαρμελάδες.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr