Είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για ν’ ανεβείτε στην Ήπειρο και να πάρετε τα βουνά; Πάντα είναι κατάλληλη η εποχή για να πάτε στην Ήπειρο θα σας απαντήσουμε, αφού η ομορφιά της φύσης είναι ανυπέρβλητη, οι διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε πολλές και τα πέτρινα χωριά παραμυθένια. Άλλωστε, το ταξίδι είναι πια εύκολο και γρήγορο χάρη στην Ιόνια οδό, που σου επιτρέπει σε τέσσερις ώρες να βρίσκεσαι στα Ιωάννινα. Ελάτε μαζί μας σε ένα γευστικό οδοιπορικό.


Ο δρόμος που ανεβαίνει στους Καλαρρύτες

Φαγητό…

Ιωάννινα
* Το μαγαζάκι που λέγαμε: Η πιο νέα άφιξη στην πόλη, με μαγείρισσα-ιδιοκτήτρια τη Μαρία Κλήμη. Μικρός κατάλογος και πολλά ημέρας, κουζίνα πιο ελληνική δεν γίνεται, από χέρι γυναικείο, σίγουρο και δοκιμασμένο, φρεσκαρισμένη και ανάλαφρη. Πλάι στα τείχη του κάστρου, με τραπεζάκια έξω. Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ. 2651 033106.


Λιμνίσιες καραβίδες στο ενυδρείο της ταβέρνας Πρόποδες στο νησάκι Ιωαννίνων

* Πρόποδες: Στη Νησάκι, στην πίσω πλευρά, ο Απόστολος Βαφειάδης ψαρεύει, η σύζυγος Ευγενία μαγειρεύει, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού, βατραχάκια, λιμνίσιες καραβίδες. Αν θέλετε ιδιαίτερα τοπικά πιάτα με καραβίδες, κάντε ένα τηλέφωνο πριν πάτε για να τα ετοιμάσουν. Δοκιμάστε καραβίδες με σκορδαλιά ή με χόρτα και κυπρίνους (γριβάδια) με κρεμμύδια. Δίπλα στο Μουσείο του Αλί Πασά, τηλ. 2651 081214.


Τα σιροπιαστά έχουν μακρά ιστορία στα Ιωάννινα και την τιμούν μέχρι σήμερα. 

* Φρόντζου Πολιτεία: Απίστευτη θέα, καλό φαγητό, επαγγελματικό σέρβις σε μια σταθερή αξία της πόλης, που στην κουζίνα της έχει έναν άνθρωπο που αγαπά τα τοπικά υλικά και τις γεύσεις και το δείχνει στα πιάτα του. Λόφος Αγίας Τριάδας, τηλ. 2651 021011.

* Χρύσανθος: Στην απέναντι πλευρά της λίμνης, η οικογένεια Μηλιώτη ψήνει κρέατα ντόπια και σερβίρει εμφιαλωμένα τοπικά κρασιά. Η μητέρα Αριστέα ανοίγει φύλλο, ψήνει πίτες και μαγειρεύει τοπικές νοστιμιές. Αμφιθέα, τηλ. 2651 081892.

Ζαγόρι


Οι πίτες της Βιργινίας στους Ασπραγγέλους είναι το πιο νόστιμο μυστικό των Γιαννιωτών που της παραγγέλνουν ολόκληρα ταψιά. Το μέγεθος της μερίδας το βλέπετε…

* Βιργινία: Οι καλύτερες πίτες στην εστίαση, τόσο καλές που οι Γιαννιώτες κάνουν παραγγελίες όταν ανεβαίνουν στα εξοχικά τους για τις μέρες που θα βρίσκονται εκεί. Γίγαντες με χόρτα, κοτόπουλο σαν μουσακάς, κρέατα ντόπια, γλυκά του ταψιού και μια Βιργινία γλύκα. Οι μερίδες της πίτας τεράστιες όσο δεν φαντάζεστε και η τιμή τους 5,5 ευρώ. Τραπέζια με θέα και ένα χωριό πανέμορφο. Ασπράγγελοι, τηλ. 2653 022628.


Ο Ναπολέων Ζαγκλης παράτησε την  Αθήνα και τις πολυεθνικές και επέστρεψε στους Καλαρρύτες, το χωριό του, για να αναβιώσει το καφενείο του παππού του.

Τζουμέρκα
* Ακανθος:
Το καφενείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη στους Καλαρρύτες είναι το σημείο συνάντησης των ντόπιων, ο τόπος που θα ανταλλάξουν νέα και ειδήσεις. Για τους ταξιδιώτες το πιο φιλόξενο μέρος, με φαγητό μαγειρεμένο από τον ίδιο, σε γνήσιες, βλάχικες συνταγές. Καλαρρύτικο αρνί με μακαρόνια, τυρόπιτες και χορτόπιτες, σαλάτες και ό,τι έχει η κουζίνα κάθε μέρα. Καλαρρύτες, τηλ. 2659061518, 6972265961.

* Στα Πράμαντα θα πάτε στον Μπούτζα (τηλ. 2659 061235) και στο Πέτρινο του Τσαμπούλα (τηλ. 2659 061332) να φάτε τα άπαντα της τοπικής κουζίνας, βασισμένα φυσικά στο αρνίσιο κρέας και τα ντόπια τυροκομικά. Αν σας αρέσει ο πατσάς, δοκιμάστε εδώ τον αρνίσιο, μαζί με κεφαλάκι και ποδαράκια.


Τα αδέρφια Ηφαιστίων και Στέργιος Παπαγεωργίου στον πετρόμυλό τους στο Μπουραζάνι.

Κόνιτσα
* Κτήμα Παπαγεωργίου: Στο Μπουραζάνι η οικογένεια Παπαγεωργίου έχει τα βιολογικά στάρια της, τον ιδιόκτητο πετρόμυλο και το εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών. Επισκεφθείτε τους, αξίζει να τους γνωρίσετε και να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους (τηλ. 93 4886938).

Διπαλίτσα
Δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία και την ομώνυμη μονή, το χωριό Μολυβδοσκέπαστο διαθέτει έναν μικρό ξενώνα με ταβέρνα – καφενείο, όπου θα περάσετε καλά. Αστραφτερά από καθαριότητα, ευγενέστατο το ζευγάρι των ιδιοκτητών, φαγάκι νόστιμο και τίμιο, εποχικό και τοπικό. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το αποστακτήριο του πολιτιστικού συλλόγου για να προμηθευτείτε τσίπουρο και γλυκά κουταλιού.

Διαμονή…

Ιωάννινα
* Τα ξενοδοχεία είναι πολλά και όλων των κατηγοριών. Το Du Lac, με θέα στη λίμνη και πρόσφατη ανακαίνιση, είναι το ξενοδοχείο που άλλαξε την έννοια της φιλοξενίας στην πόλη (Κ. Παπούλια & Ίκκου, Ιωάννινα, τηλ.: +30 26510 5910).

* Από τις νέες αφίξεις, το Lake Spirit, ένα μικρό μπουτίκ ξενοδοχείο με μόλις 10 δωμάτια σύγχρονης αισθητικής και πρωινό 100% γιαννιώτικο, είναι ιδανικό για εξορμήσεις με τα πόδια ή με αυτοκίνητο.


Καλαρρύτικο αρνί με μακαρόνια στον Ναπολέοντα

Τζουμέρκα
* Στους Καλαρρύτες, ο Ξενώνας του Ναπολέοντα, στην καρδιά του χωριού (τηλ. 2659 061518) στο πετρόχτιστο κτίριο, αλλά και αρκετοί ακόμη.

* Στα Πράμαντα, το Ξενείον του τραγουδιστή Γιώργου Μεράντζα (τηλ. 697 374 0901) διαθέτει ωραία δωμάτια, ησυχία, θέα, καλό φαγητό και αν είστε τυχεροί θα ακούσετε ερμηνείες ασύλληπτες από τον ιδιοκτήτη-τραγουδιστή. Αν μάλιστα συναντηθούν με τον Ναπολέοντα και ξεκινήσουν τα ηπειρώτικα θα ερωτευτείτε γη και ανθρώπους.

Μέτσοβο
* Το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ (τηλ. 2656 042505), δίπλα ακριβώς στο οινοποιείο και κοντά στην κεντρική πλατεία διακρίνεται από μια ήσυχη, καταπραϋντική ορεινή πολυτέλεια. Την κουζίνα του εστιατορίου έχει αναλάβει ο μισελενάτος Νίκος Καραθάνος και στο πρωινό θα βρείτε πίτες μετσοβίτικες και τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα.

Κόστος…
Οδικώς από Αθήνα τα διόδια ανά διαδρομή πλησιάζουν τα 45 (x2=90ευρώ) και φυσικά θα χρειαστείτε βενζίνη για 800 χλμ. (μετ’ επιστροφής).

Δείτε επίσης

QURIO: Το νέο project του Απόστολου Τραστέλη στο rooftop του Nikki Beach

5 λόγοι που μάς οδηγούν ξανά και ξανά στα Ιωάννινα

Το Ρόδι: Μια παραδοσιακή ταβέρνα στα ορεινά του Ηρακλείου