Είναι το καλό φαγητό κριτήριο για τις διακοπές; Φυσικά και είναι! Εξάλλου, ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί πλέον διεθνή τάση και επιλογή χιλιάδων ταξιδιωτών, που επιθυμούν να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες με πιο προσωπικό και αυθεντικό τρόπο. Μέσα από τη μύηση του ταξιδιώτη στη γαστρονομική κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας περιοχής επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή προβολή του τόπου, ενώ ο ταξιδιώτης φεύγει με ένα δυνατό «πακέτο» μνήμης δια μέσω της γεύσης και της φιλοξενίας.

Ας δούμε, λοιπόν, τους 6 κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Ceoworld, φημίζονται για τα καλά τους πιάτα. Εννοείται, πως ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα…

Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκονται στη λίστα των best foodies πόλεων. Η  Σλοβενία φαίνεται να κατακτά τους επισκέπτες της με το διάσημο κέικ της- kremna rezina- και το περίφημο παραδοσιακό της ποτό, το Schnapp, που είναι ένα φρουτώδες λικέρ. Από την άλλη η γειτονική Βόρεια Μακεδονία προσφέρει ένα μείγμα βαλκανικής και μεσογειακής κουζίνας, ενώ προσφέρει επίσης ξεχωριστές επιλογές λαχανικών μαζί με πλούσιο κρασί!

Κremna rezina παραδοσιακό γλυκό της Σλοβενίας

Αναμενόμενο να είναι στη λίστα και η Ιταλία με τη μεγάλη γκάμα ζυμαρικών της, το Tiramisu, αλλά και την ποικιλία κρασιών της από την Τοσκάνη. Η Κροατία, από την άλλη, φημίζεται για τις τρούφες, το ελαιόλαδο και τις…μπριζόλες της, ενώ τέλος το Μαυροβούνιο είναι γεμάτο από παραδοσιακά εστιατόρια, που σερβίρουν τουρκικά σνακ, ιταλική κουζίνα και φανταστική ποιότητα μπύρας και κρασιού.

Όσον αφορά τη χώρα μας, δεν είναι διάσημη μόνο για το καλό της λάδι, αλλά και για τα φρέσκα λαχανικά, τη φέτα, τα καταπληκτικά ψάρια και τα άφθονα βότανα και μυρωδικά. «Μία κουζίνα με ιστορία 4.000 χρόνων, που θα απογειώσει τον ουρανίσκο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα και έχουν απόλυτο δίκιο!

Μαυροβούνιο

Σίγουρα, οι εθνικές συνταγές έχουν τη γοητεία τους και τα μυστικά τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, σού δίνουμε bonus πολλά θέματα για να ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις τις κουζίνες του κόσμου, αλλά και τη δυνατότητα να ταξιδέψεις μέσα από τη γεύση!