Μόλις μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες θα βρεις παντού κάτι νόστιμο και παραδοσιακό που αξίζει να δοκιμάσεις!

Το Μενοίκιο, ο Όρβηλος και το Παγγαίο, μια βελούδινη, καταπράσινη αγκαλιά από βοσκοτόπια με κουκλίστικες αγελάδες, ένας απέραντος, εύφορος κάμπος, κάπου πιο κει τα βουβάλια της Κερκίνης και το επιβλητικό Μπέλλες με τα σπήλαιά του, μια παράδοση πλούσια σε γεύσεις και σε μοναδικά προϊόντα. Ένα τοπίο ήμερο, κατευθείαν βγαλμένο από διαφήμιση γαλακτοκομικών, και ύστερα η πόλη, με το πανέμορφο παλιό κέντρο της. Τα πεζοδρομημένα δρομάκια γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, το Μπεζεστένι, η οθωμανική αγορά που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα “νόστιμα” μέρη να απολαύσεις ό,τι τραβάει η καρδιά σου.

DSC_1305
DSC_1323
Ο κ. Κώστας Ρούμπος στις επάλξεις από το πρωί (πάνω) και οι διάσημοι βουτυράτοι ακανέδες του (κάτω)

Ο διάσημος ακανές
Αν οι Σέρρες ήταν γλυκό, θα ήταν ακανές. Πρωτοξάδελφος του σαπουνέ χαλβά, ο ακανές κυκλοφορεί σε παχουλή μπουκίτσα πασπαλισμένος με άχνη ζάχαρη. Το όνομά του πιθανότατα προέρχεται από το τούρκικο «hakan» που σημαίνει πρίγκιπας, κάτι σαν «ο χαλβάς του πρίγκιπα» σε ελεύθερη απόδοση. Η οικογένεια Ρούμπου είναι ταυτισμένη με τον σερραϊκό ακανέ από το 1927, όταν ο Αριστείδης Ρούμπος άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο, μαθαίνοντας την τέχνη από Τούρκους μαστόρους, πουλώντας στην αρχή πλανόδια το γλυκό του στις πλατείες. Τρίτη γενιά σήμερα, η συνταγή παραμένει η ίδια, εξ ολοκλήρου καμωμένη με υλικά της σερραϊκής γης: νισεστέ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, καλό κατσικίσιο βούτυρο από το Σιδηρόκαστρο που δίνει όλη την αρωματική χάρη του ακανέ. Σε ένα κατάστημα-μουσείο, ο κύριος Κώστας που είναι πιο γλυκός και από τον ακανέ του, θα σε ξεναγήσει στο εργαστήρι του πρώτου ορόφου, όπου όλα στέκουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Να δεις το μείγμα να καραμελώνει γυρνώντας αργά στο παλιό καζάνι, τους ακανέδες να κρυώνουν στα βουτυρωμένα καλούπια τους. Όλη η οικογένεια στις επάλξεις από τις 5 το πρωί, φτιάχνει 100 κιλά ακανεδάκια τη μέρα, που αμέσως συσκευάζονται στην παλιά, υπέροχη συσκευασία τους. Κι αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει το «Λαϊλιά» της ετικέτας, έχει σχέση με το μαγικό δάσος με τα πεύκα και τις οξιές του Λαϊλιά, όπου το καλοκαίρι έφτιαχναν τον ακανέ με το ιδιαίτερο γλυκό νερό της πηγής του και τα αμύγδαλα της περιοχής. Το μυστικό του; Να τον γευτείς φρέσκο, με το βούτυρο να-σε-λιώνει σε κάθε μπουκιά.

Ρούμπος, πλ. Ελευθερίας, τηλ. 2321 023312

DSC_1405

DSC_1417
Στην κάβα της «Μαγείας» για σωστό λικέρ

Η κάβα της «Μαγείας»
Στο κέντρο της πόλης η κάβα της «Μαγείας» είναι μια μαγεία ή αλλιώς μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις. Στην ποτοποιεία των αδελφών Σπανού τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1908. Τα ξύλινα βαρέλια, το καζάνι, οι ζυγαριές, τα ξύλινα ράφια, κυρίως όμως εκείνο το άρωμα από όλα μαζί τα ποτά, θαρρείς, που φτιάχτηκαν εκεί μέσα. Εδώ θα ψωνίσεις το διάσημο ούζο τους, που φτιάχνεται ακόμη σε χάλκινο αποστακτήρα με ξυλοκάρβουνο στην ίδια παλιά, υπέροχη συσκευασία. Λεπτό άρωμα, φινετσάτη ποιότητα που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το ούζο. Μαζί του, όλα τα λικέρ που θυμόμαστε από το σερβάν της γιαγιάς, μπανάνα, μέντα, κεράσι και τριαντάφυλλο. Ρωτήστε αν υπάρχει η σερραϊκή ταντούρα, που γίνεται από κράνα και δεν έχει καμιά σχέση με την τεντούρα της Πάτρας.
Ποτοποιία Μπεσίρη-Σπανού, Ελ. Βενιζέλου 6, τηλ. 2321 022406

GIOTHS-XASAPIKO_1291
Μια στάση στον Γιώτη για καλό ντόπιο κρέας

Μια στάση για καλό κρέας
Οι Σέρρες είναι ταυτισμένες και με το λουκάνικο Τζουμαγιάς, με καταγωγή από την Ηράκλεια Σερρών. Χοιρινό κρέας από σπάλα από τον κάμπο των Σερρών, μπαχαρικά, ελληνικά βότανα, αρνίσιο έντερο, για ένα λεπτό μαγικό λουκανικάκι που ωριμάζει στον αέρα, χωρίς συντηρητικά, χημικά και θερμική διαδικασία. Μπαίνοντας στην πόλη, το κρεοπωλείο Γιώτης αξίζει μια στάση όχι μόνο για το ολόφρεσκο, καταπληκτικό του λουκάνικο και τα ντόπια κρέατα αλλά και για το μεράκι του Μιχάλη Χατζόπουλου. Με αγάπη για ό,τι παλιό, ο Μιχάλης έχει μεταμορφώσει το κρεοπωλείο του σε ένα μικρό μουσείο της παλιάς Ελλάδας.
Γιώτης, Πολυτεχνείου 12, τηλ. 2321 046636

Αν η όρεξή σου τραβάει κάτι γλυκό
Σε ένα κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο με πολλή θηλυκή διάθεση, η Άρτεμις Ζηδιανάκη φτιάχνει τα πιο σπιτικά, τα πιο αγνά γλυκά της πόλης αλλά και το δικό της παγωτό από βουβαλίσιο γάλα. Συνθέσεις με γλυκό, όπως τα καραμελωμένα μήλα με ρούμι, σταφίδες, καραμέλα και κανέλα, και από πάνω το εξαίσιο παγωτό βανίλια ή το φοντί σοκολάτας και το εκμέκ, που συσκευάζονται και σε κυπελάκι, να το απολαύσεις βολτάροντας.

Άρτεμις, Οπλαρχηγού Δούκα 7, τηλ. 2321 027720

DSC_1467

20170509_161944
Super μανιτάρια σοτέ με θυμάρι και πιπεριές τηγανητές με ξιδάκι στο Μελτέμι 

Θα φας καλά και παραδοσιακά
Η δυναμικότατη Κερασία Κόκκαλη έγινε γνωστή μαγειρεύοντας για 5 χρόνια στα τοπικά κανάλια, μέχρι που φέτος αποφάσισε να στεγάσει τη δική της, ελαφρώς δημιουργική και γενναιόδωρη άποψη για την παραδοσιακή κουζίνα, σε ένα δικό της μαγαζί. Στο «Μελτέμι» της, στο μαγικό, καταπράσινο προάστιο του Αϊ-Γιάννη, που οι Σερραίοι λατρεύουν για τις ταβέρνες του, θα συνδυάσεις το ντόπιο τσίπουρο με την εκπληκτική τοπική καταπράσινη πιπεριά, ψητή ή τηγανητή, σβησμένη με λίγο ξίδι. Και μόνο γι’ αυτήν αξίζει το ταξίδι. Αλλά η Κερασία ψήνει μοναδικά και όλα τα ντόπια κρέατα, φτιάχνει ψητή μελιτζάνα με καρύδι και τριμμένη φέτα, ριγκατόνι με καβουρμά, μανιτάρια σοτέ με θυμάρι και μαϊντανό, ολοτράγανες πατάτες, πιτάκια με σπιτικό φύλλο μέλι και σουσάμι, κασεροκροκέτες και ωραιότατη πατατοσαλάτα. Και ολόσωστο ραβανί με παγωτό για την πιο παραδοσιακή χώνεψη.
Το Μελτέμι της Κερασίας, Αϊ-Γιάννης, τηλ. 2321 308425

Δείτε επίσης
Η Αμοργός σε 10 στάσεις

Φθινοπωρινή απόδραση στη Μονεμβασιά