Σαν πας στην Καλαμάτα και ’ρθεις με το καλό, δεν θα φέρεις πια πίσω μόνο μαντήλι καλαματιανό. Το ιστορικό κέντρο ανακαινίζεται, ζωντανεύει και γίνεται hot προορισμός για τα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής!

ikonomakos2

Για αλλαντικά
Από το 1995, ο Οικονομάκος (Ιθώμης 12, τηλ. 27210 28718) είναι το πρώτο όνομα στο λουκάνικο και το παστό φρέσκο και ζεστό! Ντόπιο χοιρινό καπνισμένο με φασκόμηλο και σκίνο Ταΰγετου, χωρίς συντηρητικά, θα το βρεις στο υπέροχο μαγαζί της οικογένειας μαζί με μέλι, ελιές, τυριά, τουρσιά και άλλα καλαματιανά προϊόντα.

katsigeras2

Ο Σπύρος Κατσίρας (Κεντρική Αγορά, τηλ. 27210 21987) θα μπορούσε να είναι κούκλος-σταρ του σινεμά αλλά προτιμά να μιλά με τα άλογα και τα ζαρκάδια και να ζει στη φάρμα του στο βουνό. Φτιάχνει κι αυτός φρέσκο, ζεστό, πορτοκαλένιο παστό, λουκάνικα με πορτοκάλι, πράσο ή σκόρδο και πουλά όλα τα ντόπια κρέατα και κυνήγια.

Φρέσκο παστό θα βρεις και στον Σχινά (Κεντρική Αγορά, τηλ. 27210 22869), με παράδοση από το 1938, ο οποίος φτιάχνει και μοσχαρίσιο λουκάνικο αλλά και λουκάνικο χοιρινό βραστό με πράσο, με πορτοκάλι ή με λιαστή ντομάτα.

bahar

Η νέα τοπική παραγωγή της Μεσσηνίας
Θα τα χάσεις με το πόσα νέα προϊόντα μπορεί να παράγει μια περιοχή που την ήξερες μόνο για το λάδι και τα σύκα της. Πρωτοποριακές, πανέμορφες συσκευασίες, όλη η γκάμα των τοπικών λαδιών, του κρασιού, του σύκου, του μελιού, των ζυμαρικών, των γλυκών αλλά και αφράλα και σουτζούκος από σταφύλι και διαφορετικά “υποβρύχια”.

liquidstore2

Αυτή τη γκάμα προϊόντων, με μεγαλύτερη έμφαση στο κρασί, το ντόπιο τσίπουρο και το λικέρ αλλά και μια τεράστια ποικιλία σε σύκα και σπιτικά γλυκά, βρίσκεις στο Liquid Store (Υπαπαντής 17, τηλ. 2721 600750).

Για γλυκά
Η Χρυσάνθη (Γερμανού 18 & Ιθώμης, πλ. Όθωνος, τηλ. 2721 403100) είναι Κρητικιά που κρατάει την παράδοσή της αλλά βλέπει και όλες τις εκπομπές μαγειρικής και ξεκλέβει “νέα” κόλπα. Όλη η Καλαμάτα ορκίζεται στην καρυδόπιτά της αλλά και στα σπιτικά πιταρούδια της, την κολοκυθόπιτα, την κοτόπιτα, τη χορτόπιτα, το τσουρέκι και το ραβανί της. Στο μια σταλιά εργαστήρι-μαγαζί της, όλα γίνονται από τα χεράκια της, μπροστά σου, σε μικρές μαμαδίστικες ποσότητες. Κι αυτή θα σε κερδίσει με την προσωπικότητα, το χαμόγελο, το ρακόμελο, τα κουλουράκια και το σοκολατένιο τσουρεκάκι της. Με καμάρι φωτογραφίζεται με το μυστικό της: “Όλα εδώ γίνονται με το παλιό, λιωμένο πρόβειο βούτυρο που χρησιμοποιούσε και η γιαγιά μου”. Με καταγωγή από το Μελιγαλά, στο Μέλι-Γάλα (Αθηνών 109, τηλ. 27210 28542) θα έρθεις για τα διάσημα πουράκια του γεμιστά με πραλίνα ή με επικάλυψη σοκολάτας, αλλά και για το ζεστό γαλακτομπούρεκο και για το υπέροχο σύκο με επικάλυψη σοκολάτα.

grafeas3

Για ψωμί και λαλάγγια
Όλοι οι φούρνοι της Καλαμάτας ψήνουν ψωμί σε ξυλόφουρνο. Ο Φραγγέας (Πλ. Όθωνος 6, τηλ. 27210 25106) είναι η κλασική αξία του κέντρου, με έναν ξυλόφουρνο-κόσμημα που ψήνει εδώ και 40 χρόνια ένα πεντανόστιμο, προζυμένιο καρβέλι αλλά και υπέροχα, σπιτικά, φρέσκα λαλάγγια και σταφιδόψωμο.

Για μπαχαρικά και βότανα
Στον μπαχαρένιο παράδεισο της Γιώτας (Αιπύτου 20, τηλ. 27210 62576) χωράει όλη η Μεσσηνία: Τα ντόπια φιστίκια, η ρίγανη του Ταϋγέτου και η μέντα της Μάνης, τα σύκα του συνεταιρισμού, τα όσπρια όλης της Ελλάδας, λαλάγγια και τοπικά βουτήματα, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και σούπερ τροφές.

kapetan-apostolis

Για φρέσκο ψάρι και γαύρο μαρινάτο
Από τον Καπετάν Αποστόλη (Κεντρική Αγορά, τηλ. 27210 88426), μπορεί σαν ταξιδιώτης να μη βολεύει να ψωνίσεις φρέσκο ψάρι, αξίζει, όμως, να πάρεις τον μαρινάτο γαύρο που ετοιμάζουν κάθε πρωί σε ταπεράκι.

madinia2

Για γαλακτοκομικά
Από ντόπιο τσίπουρο μέχρι χωριάτικα αβγά, σπιτικές πίτες, παστό και όλα τα μεσσηνιακά προϊόντα της νέας τοπικής παραγωγής, όλα θα τα βρεις στη Μαντινεία (Υπαπαντής 31, τηλ. 27210 22144). Κυρίως, όμως, θα πας για τα γαλακτοκομικά της δικής της παραγωγής, γιαούρτι ταψιού, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, βούτυρο γάλακτος, αγελαδινό γιαούρτι τσανάκας, μανουρομυζήθρα αλλά και εξαιρετική κρέμα καραμελέ φούρνου και ρυζόγαλο.

diakoumis2

Ο μπαμπάς Διακουμής (Κεντρική Αγορά, τηλ. 27650 22292) ξεκίνησε το 1963 το οικογενειακό τυροκομείο στο Κοπανάκι. Στο κατάστημα της κεντρικής αγοράς, οι γιοι του θα σου δώσουν να δοκιμάσεις την ιδιαίτερη, σε τεράστια μπάλα, μυζήθρα, τη σφέλα, το σαγανάκι, τη φέτα και τη γραβιέρα τους.

Από το τυροκομείο της στην Εύα, η Ιθώμη (Κεντρική Αγορά, τηλ. 27210 81655) φέρνει στην κεντρική αγορά το εξαιρετικό της βούτυρο, γιαούρτι, σφέλα και μυζήθρα. Σε όλα τα σούπερ-μάρκετ θα βρεις τα ντόπια τυριά της Τυροκομικής Μεσσήνης που ξεκίνησε πριν 60 χρόνια με μια συνταγή για φέτα της γιαγιάς, για να μεγαλώσει σε μια υπερσύγχρονη βιομηχανία που κάνει ωραία φέτα, σφέλα, γραβιέρα, μυζήθρα και γίδινο τυρί.

laiki5

Στη λαϊκή της Τετάρτης και του Σαββάτου
Λάτρης της λαϊκής, την έχω επισκεφθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτή, όμως, στη σκεπαστή αγορά της πόλης, δεν συγκρίνεται με καμία. Πολλοί μικροί παραγωγοί με αγνά προϊόντα αλλά και είδη μοναδικά, όπως η ματσολιά, η ελιά μαμούθ, τα φρέσκα φραγκόσυκα, η ποικιλία ντομάτας καρδιά του βούβαλου, τα βότανα του Ταϋγέτου, η ντόπια ροζ ποικιλία σκόρδου και τα σκουρούχια, φρούτα του βουνού με υπέροχη γεύση, που κάνουν καλό στο έντερο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr