Στο πιο σιωπηλό κομμάτι της Βαλαωρίτου, ο Γαλέριος ήταν το κλασικό, παππουδίστικο καφενείο της γειτονιάς. Στη νέα εκδοχή του πρέπει να έχεις μαζί σου τον Αϊ-Δημήτρη κι όλες μαζί τις βυζαντινές εκκλησιές της πόλης για να βρεις τραπέζι.

GALERIOS_214230

Τον λες τσιπουράδικο με μπάρα που θυμίζει λονδρέζικη παμπ, που δεν θα πει όχι και στο κοκτέιλ σου, τον λες χαλαρό και φασαριόζο, είτε έρχεται στο τσακίρ κέφι με τα λαϊκά του είτε παίζει τα πιο ερωτικά electro-remix της έντεχνης ελληνικής φάσης. Η 50s σερβάντα της μαμάς και οι πίνακες στις βαριές χρυσές κορνίζες αντιδιαστέλλονται με τα neon φώτα του μπαρ, ενώ τα ξύλινα τραπέζια του καφενέ είναι από άλλο ανέκδοτο.

Ο μαυροπίνακας θα σε ενημερώσει για τα πιάτα ημέρας, αλλά οι γνώστες έρχονται καρφωτοί για τον ζουμερό καβουρμά με αβγό, φρέσκια ρόκα και σαλτσούλα με λίγη ντομάτα, τις τηγανητές πατάτες με φρέσκο θυμάρι που βράζονται πρώτα, την υπέροχα ψημένη ταλιάτα, το βελούδινο συκώτι με μυρωδικά πάνω σε «χεράτο» πουρέ πατάτας, το χταπόδι με μους μελιτζάνας, τον ξηρό ανθότυρο της Κρήτης που περνά από τη σχάρα και «παντρεύεται» με μαρμελάδα ντομάτας, το λιαστό σκουμπρί «γούνα» στη σχάρα, τη σαλάτα με πορτοκάλι, φακές και καπνιστή πέρκα με κρεμμύδι.

GALERIOS_215438

Κυρίως, όμως, εδώ θα έρθεις να ξεφαντώσεις στη γράπα, να ανοίξεις την ψυχή και το γέλιο σου στην παρέλαση όλης της Θεσσαλονίκης του κέντρου, σαν ψυχοθεραπεία…

info
Απελλού 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 256778.