Στην Πάτμο, το Μοναστήρι σε ακολουθεί παντού. Μπερδεύεται επιβλητικά μεσαιωνικό στο βλέμμα σου, μαζί με το δαντελωτό, μοναδικό σχήμα του νησιού, τα πέτρινα τοπία που εναλλάσσονται με τις δροσερές, καταπράσινες συστάδες των κήπων, των μποστανιών και των κυπαρισσιών.

Ένα νησί που το περπατάς απ’ άκρη σ’ άκρη, χαίρεσαι τη μοναδική θέα του σε γαλήνιες ποδηλατάδες, απολαμβάνεις τις παραλίες του κάτω από τροφαντά αρμυρίκια με θέα στις μικρές ολούθε βραχονησίδες, εκεί όπου το Αιγαίο αποκαλύπτει την πιο παιχνιδιάρικη διάθεσή του.

patmos11

Αξίζει να δεις…
* Να ανέβεις νωρίς το πρωί στο Μοναστήρι και τη Σπηλιά της Αποκάλυψης, μετά να περιπλανηθείς στα σοκάκια μιας Χώρας μεσαιωνικής και μοναδικής, κομμάτι της Πολιτιστικής Kληρονομιάς της Unesco.
* Να κλείσεις όλο το νησί σε ένα βλέμμα από τα ψηλά του Προφήτη Ηλία.
* Να περπατήσεις το μονοπάτι ως την Ψιλή Άμμο, μια από τις πιο ανέγγιχτες, μαγικές παραλίες του Αιγαίου.
* Να δεις το ηλιοβασίλεμα από την παραλία στις Λεύκες, πλάι στον παραμυθένιο, αιγυπτιακού ρυθμού πύργο της οικογένειας Βάλβη.
* Η εκδρομή στο Λιβάδι των Καλογήρων, με το μικρό ψαρολίμανο, το Μετόχι με το παλιό εκκλησάκι, τους κήπους, τα γελάδια, το πέτρινο αλώνι και την καντίνα της κυρίας Κατερίνας, μια απόκοσμη βουτιά σε βιβλικά τοπία αλλοτινών εποχών.
* Να δεις τη Σκάλα και τη Χώρα από το Μελόι, την ώρα που ο ήλιος δύει, βάφοντας μαβί τον κόσμο.
* Να κάνεις την εκδρομή στο Μαράθι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς, στα πιο τιρκουάζ, εξωτικά νερά του Αιγαίου.
* Να ανέβεις στον βράχο της Πέτρας, στο Διακόφτι και να αγναντέψεις τη θαλασσινή γαλήνη από τη σπηλιά της Σκήτης.

Θα κολυμπήσεις…
* Στο επιβλητικό τοπίο του Λιγγίνου με τις δίδυμες παραλίες.
* Στο Λιβάδι του Γερανού, την πιο γραφική παραλία του νησιού.
* Στο Αγριολίβαδο και τον Κάμπο, που συνδυάζουν beach bars, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ με μια παλιά, ανέγγιχτη ομορφιά, που θυμίζει Ελλάδα του ’60.
* Στην ήμερη, ανέγγιχτη Βαγιά.

DORIAN-PATOINOS
Πατοίνος, το κρασί της Πάτμου

Τι να δοκιμάσεις…
* Τα πουγκιά, ψητά με άχνη ζάχαρη ή τηγανητά με σιρόπι, την πατινιά τυρόπιτα με το δυόσμο και υποβρύχιο με μαστίχα στον «Χάρη» στη Σκάλα (τηλ. 22470 33313).
* Να επισκεφτείς το Patoinos και να δοκιμάσεις το εξαιρετικό, λευκό κρασί του. 20 στρέμματα βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας που προσπαθεί να αναβιώσει τις παλιές ποικιλίες και το χαμένο οινοπαραγωγικό προφίλ του νησιού, κυρίως μια ξενάγηση-εμπειρία στην αγνή πλευρά της καλλιέργειας που σέβεται το οικοσύστημα, από τον Ελβετό οινολόγο Dorian Amar (Πέτρα, τηλ. 694 58 14 398).

patmos10
Πουγκιά Πάτμου από τον Χάρη

* Να ψωνίσεις τοπικά τυριά, Φωκιανό λιαστό κρασί, λικέρ, μέλι, ανθόνερο από νεράντζι, βιοδυναμικό ελαιόλαδο και όλα τα σπάνια προϊόντα των γύρω νησιών και της Ελλάδας, στο πανέμορφο «Νέκταρ», στη Σκάλα (τηλ. 22470 34337). Και να μοιραστείς μια παγωμένη ρακή με την Ειρήνη και τον Αλεσάντρο από την Κούβα!
* Τον εξαιρετικό εσπρέσο στο Coffee Me (τηλ. 22470 31164) στη Σκάλα και ένα φρέντο με ψητό μήλο, σοκολάτα και παγωτό στον ιστορικό «Αρίωνα», με την εκπληκτική σάλα (τηλ. 2247031595).

patmos3
Τα πιάτα ανθίζουν στις Πλειάδες

Τα καλύτερα τραπέζια!
Στην Πάτμο, το φαγητό είναι σχεδόν παντού, εξαιρετικό. Στα περισσότερα εστιατόρια θα δοκιμάσεις την απίστευτη νοστιμιά των άνυδρων ντόπιων λαχανικών από το μποστάνι της οικογένειας, το σπαρταριστό ψάρι, τη γεύση του άγριου κατσικιού αλλά και τις παλιές, τοπικές συνταγές όπως τη ρεβιθάδα με τις μελιτζάνες.

patmos
Ο Μπενέτος Ματθαίου στη Σάψιλα

Η δημιουργικότητα
* Ο Μπενέτος Ματθαίου είναι ο πρώτος που έφερε τη δημιουργικότητα στο νησί, το 1997. Το μποστάνι πάνω στο κύμα δίνει τα λαχανικά, οι ντόπιοι ψαράδες της ημέρας ψαριά, τα οικογενειακά κοπάδια το γάλα που ο Μπενέτος τυροποιεί σε μοναδικά τυριά που θα δοκιμάσεις στα σαγανάκια του. Πάνω στο κύμα και κάτω από το άγρυπνο μάτι της συζύγου και οικοδέσποινας Σούζαν, θα ξεκινήσεις με τα κοκτέιλ του Γ. Μελιανού, για να συνεχίσεις με αχινοσαλάτα, ντόπια φάβα με γαύρο μαρινάτο και καραμελωμένο κρεμμύδι, υπέροχο ντοματόρυζο, καρπάτσιο χταπόδι με κρίταμο, βλίτα στο φούρνο με τυρί και κρεμ μπρουλέ. (Σάψιλα, τηλ. 22470 33089)

patmos-anoigma1
Δειλινά στις Πλειάδες

* Ο Ε. Μποτρίνι επιμελείται το μενού στις Πλειάδες, όμως, η πολυτάλαντη, 22 μόλις ετών, αλλά με πλούσιο ήδη βιογραφικό σε δημιουργικά εστιατόρια, Χριστίνα Λεμπέση, μαγειρεύει το θαύμα που θα ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο Έκτορας. Δημιουργικότητα με ψυχή και αληθινή γεύση, από μια μαστόρισσα που θα τη θυμηθούμε στο μέλλον. Στα μπόνους, η παραμυθένια θέα που συνοδεύει το καρπάτσιο ξιφία με φράουλες, το σπαγγέτι α λα μαρινάρα, τον ξιφία-κοντοσούβλι που ψήνεται μπροστά σου πάνω σε αρωματικά βότανα του νησιού, τη σαλάτα αναφορά στην Πάτμο που σερβίρεται σε γλαστράκι, την κρέμα λεμόνι με μαρμελάδα ντομάτας και παγωτό από κατσικίσιο γάλα (Σάψιλα, τηλ. 22470 33034).

patmos9
Πρωινό στη βεράντα του Aktis

* Στο Apocalypsis του Aktis, ο Δ. Παμπόρης φεύγοντας άφησε πίσω του ψηλά το πήχη της τοπικής δημιουργικότητας. Στη θέση του, ο Χρήστος Ξεραξούδης μαγειρεύει μια ωραία πανδαισία με ντοματίνια, λάδι δυόσμου και κατίκι, ένα αλλιώτικο γιουβαρλάκι από black angus με ρύζι σούσι, ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, τζίντζερ, κρέμα τυριού με τρούφα και τραγανά φύλλα gyoza και αρνάκι σε κρούστα βοτάνων με ξινό τραχανά και μυζήθρα. (Γροίκος, τηλ. 22470 32800)

patmos8
Στην ψαροταβέρνα Λάμπη στην Πέτρα

Οι ταβέρνες
* Στην Ψαροταβέρνα του Λάμπη θα αράξεις στα τραπέζια πάνω στο κύμα στην παραλία με τα διάσημα βότσαλα και θα απολαύσεις ολόφρεσκο ψάρι, αστακό, κολοχτύπες, σπιτικός παστό κολιό, λαχανικά από το μποστάνι και οι πιο γλυκές μελιτζάνες ιμάμ ή στο πήλινο. Must, το φλαμπέ σαγανάκι, στην πιο διάσημη ψαροταβέρνα του νησιού. (τηλ. 22470 31490).
* Στο Πάνθεον θα βρεις τα διάσημα πατηνιώτικα ρεβίθια, ντολμαδάκι, χταπόδι στα κάρβουνα, χταποδοκεφτέδες και ρακή, στο πιο αυθεντικό, κυανόλευκο στέκι της Χώρας (τηλ. 22470 31226).

patmos6
Ο Παντελής στη βραχονησίδα Μαράθι

* Ο Παντελής είναι ο παράδεισος πάνω σε μια βραχονησίδα: ολοζώντανο ψάρι, ζαρζαβατικά και αβγά από τη Λέρο και τους Λειψούς, ονειρεμένο κοκκινιστό κατσικάκι από το Μακρονήσι, ξινομυζήθρα, σπιτικός παστός κολιός, χταποδόμπαλες, ντολμαδάκια, τραγανό κολοκυθάκι, ονειρεμένα γλυκά του κουταλιού και σέρβις που θα το ζήλευε το Σεν Ζερμαίν. (Μαράθι, τηλ. 22470 32609).

* Στον «Ταρσανά» στον Κάμπο θα βρεις φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά (τηλ. 22470 32159).

* Ο Πανάγος είναι ο βασιλιάς της κατσαρόλας: ρεβίθια με μελιτζάνες, κολοκυθανθοί, κουνέλι ριγανάτο, αρνάκι κοκκινιστό, ντόπιος κόκκορας στη γάστρα, κοτόπουλο κρασάτο αλλά και σκάροι τηγανητοί! (Πάνω Κάμπος, τηλ. 22470 31570)

patmos5
Το χταποδάκι είναι σταθερή αξία στα μεζεδοπωλεία…

* Στο Τσιπουράδικο, με τα πόδια στο κύμα, θα απολαύσεις τσιπουράκια και φρέσκο ψαράκι, φάβα με χταποδάκι, υπέροχο ντολμαδάκι, βραστή σαλάτα και σκορδαλιά, ανάλαφρο τηγάνι, λευκή γαριδομακαρονάδα και τη σουξέ σαλάτα του Παντελή – μαζί με το χαμόγελό του στο σέρβις (Σκάλα, τηλ. 22470 32803).

* Στο Τζιβαέρι θα πας για τη θέα και το μαγικό ντολμαδάκι του, αλλά θα βρεις και σπανακοκεφτέδες, ρεβιθάδα με μελιτζάνες, κακαβιά και ψητά της σχάρας (Σκάλα, τηλ. 22470 31170)

* Έχει και σούσι… Στη Mostra! (Σκάλα, τηλ. 22470 32610).

* Aπό τα χεράκια της κυρίας Ουρανίας, το καλύτερο κατσικάκι, κεφτέδες και μαγειρευτά, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, με το γαϊδουράκι να φέρνει κάθε μέρα τα λαχανικά από το μποστάνι του Διακόφτι. (στην ταβέρνα στην Ψιλή Άμμο).

* Στην καντίνα στο Λιβάδι των Καλογήρων, η κυρία Κατερίνα θα σου ψήσει χταποδάκι, λουκάνικο, σαλάτα με τα δικά της λαχανικά, αβγά με πατάτες. Η πιο πρωτόπλαστη, cult άποψη για μια ελληνικότητα.

patmos4
Πρωινό με θέα στο Vagia Cafe

Τα ωραιότερα πρωινά
* All time classic αλλά και must, το George’s Place στον Κάμπο! Ίδιο εδώ και 35 χρόνια, πάνω στο κύμα, με τις μαγικές τάρτες και κις του Γιώργου, την τονοσαλάτα με το τουρσί “στιμφοράδικο”, όπως λένε εδώ το ντόπιο σταμναγκάθι (τηλ. 2247 031881).
* Στο Vagia cafe με θέα από ψηλά στο πέλαγος, η Ευτυχία είναι ένα χαμόγελο αλλά και μια γλύκα από το πιο μαμαδίστικο γλυκό στο νησί. Στο πρωινό, η λεμονάδα είναι από τις λεμονιές της, τα αβγά από το κοτέτσι, τα λαχανικά στις φοβερές τάρτες της από τον κήπο, βερυκοκόπιτα και ροδακινόπιτα από τα δέντρα της, ντόπια ξινομυζήθρα, σπιτικές μαρμελάδες. Στο ηλιοβασίλεμα, ταιριάζει καλύτερα η ντοματόπιτα και η σοκολατόπιτα must! (Βαγιά, τηλ. 22470 31658).

Να μείνεις
* Στο κατάλευκο, ντιζάιν Aktis, εκεί όπου το παλιό κτίριο του Ξενία βρίσκει την ιδανική δεύτερη ευκαιρία του, κάτω από τα αρμυρίκια της ήμερης παραλίας του Γροίκου. www.patmosaktis.gr, τηλ. 22470 32800
* Στις Πλειάδες με τη μαγική θέα, εκεί όπου ο Χρήστος και η Ειρήνη Καμίτση έχουν χτίσει πέτρα-πέτρα με τα χέρια τους την αυθεντική Πάτμο σε υπέροχα, ανεξάρτητα σπίτια. www.patmospleiades.gr, τηλ. 2247033034

Φεστιβάλ
*Να έρθεις τον Ιούνιο, στο Φεστιβάλ Γεύσης της Πάτμου που διοργανώνει η εφημερίδα Πατμιακά Χρονικά και η Σμαράγδα Μουλιάτη, που μαζεύει παλιές νοικοκυρές και φαγητό από όλα τα Δωδεκάνησα, μαζί με τις ποδηλατοδρομίες-έμπνευση του Γ. Αμυρά. Ναι, το νησί λατρεύει το ποδήλατο!

Φωτογραφίες: Κώστας Αγριγιάννης

Δείτε επίσης
Η Ελένη Ψυχούλη ξανα-ερωτεύεται τα Χανιά!

Άνδρος: Η αρχοντική πλευρά των Κυκλάδων

Μήλος: Η γεύση της εξερεύνησης

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr