O Xρήστος Χατζηδιάκος, Μυτιληνιός, γλεντζές και μερακλής, είναι από μόνος του ένα κομμάτι της θεσσαλονικιώτικης νύχτας και μέρας. Πόσες και πόσες αξέχαστες νύχτες δεν του χρωστάμε, όταν χορτασμένοι από τσιπουρομεζέδες μετακομίζαμε για γλέντια ως το πρωί στη “Βεντέτα”, τη διάσημη μουσική και δεύτερο παιδί του;

agora

Ωστόσο, για μένα ο Χρήστος θα’ ναι πρωτίστως η “Αγορά” του. Στην καρδιά του Φραγκομαχαλά, πριν ακόμη γίνει η πιάτσα που είναι σήμερα, ο Χρήστος έφερε εδώ πρώτος τον μεζέ, σε μια άκρως γοητευτική, πλην έρημη τότε γειτονιά, που ακόμη μύριζε το οθωμανικό παρελθόν και το εβραϊκό και ευρωπαϊκό εμπορικό κλέος μιας πολύ παλιάς Θεσσαλονίκης. Στο πεζοδρόμιο, 20 χρόνια τώρα γίνεται προσκύνημα, το πρόσφατο διπλανό μπαράκι που βάζει στα όρθια ένα τσίπουρο με μεζέ -σας tapas bar- δίνει μια νέα πνοή στην παλιά, πιστή πελατεία. Πρώτη ύλη από τη Μυτιλήνη, μια μεγάλη κάβα αλλά κυρίως ουζο-τσιπουράκια και η γεύση του αυθεντικού μεζέ, όπως τον ταυτίσαμε όλοι εμείς οι «απέξω» με τη Θεσσαλονίκη.

agora-1

Αξέχαστη καπνιστή μελιτζάνα με μαϊντανό και μπόλικη μυζήθρα, οι διάσημοι κεφτέδες του που μοσχοβολούν μαϊντανό, τα αχνιστά όστρακα ή σε παραλλαγή με φρέσκο ψάρι-ένα ποίημα που μελώνει με το λάδι και την πατάτα, κολιός και αντζούγια Μυτιλήνης μαζί με τα πιο σπάνια τυριά του νησιού, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με φέτα και ανθότυρο που τηγανίζονται τραγανά σε κουρκούτι, βελούδινο σκουμπρί στη σχάρα. Το μεγάλο του ταλέντο, οι όλο άρωμα σουπιές με χόρτα και όλα τα σαγανάκια και τα αχνιστά του: γαλέος, γαύρος, πεσκανδρίτσα. Όνειρο ρέγγα με κρεμμύδι στα κάρβουνα και αβγά με παστουρμά για παραδοσιακό τελείωμα!

info
Αγορά, Καποδιστρίου 5, τηλ. 2310 532428

Δείτε επίσης
Κάτι νέο από την “όχθη” του Νέον στη Θεσσαλονίκη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr