Μια αμιγώς ευρωπαϊκή πόλη στην καρδιά της Θεσσαλίας κάνει τη διαφορά με την κουλτούρα της, το ποτάμι της, τα ποδήλατα, το σεβασμό των αυτοκινήτων στους πεζούς και το καλό φαγητό!

DSCF0161

Είχα πολλά χρόνια να περιπλανηθώ στα Τρίκαλα και είχα ξεχάσει πόσο όμορφο είναι το κέντρο αλλά και η γύρω περιοχή. Θυμάμαι πως για πολλά χρόνια το μόνο που γνώριζα για τη συγκεκριμένη πόλη της Θεσσαλίας ήταν ότι «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά», ο οποίος λέγεται πως ήταν ένας μεγάλος -δεν ήξερα ότι υπάρχει κλίμακα- μάγκας μεταξύ 1900-1930, που γύριζε από εδώ και από εκεί, είχε πολλές γυναίκες και στενές επαφές με τον υπόκοσμο της εποχής. Άκρη για το ποιος ήταν ο Σακαφλιάς δεν έχει βγει επίσημα, όπως επίσημα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα τρία καλά της πόλης που της έχουν χαρίσει το όνομά της. Οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι τα γλυκά, το ποτάμι και τα κρέατα, ενώ οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν ότι είναι τα νερά, τα κρέατα και οι γυναίκες! Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν τους λείπει τίποτα. Και ποτάμι να διασχίζει την πόλη έχουν και ιστορικά γεφύρια και επίπεδη πόλη γεμάτη ποδηλάτες όλων των ηλικιών και ωραίο κόσμο έχουν και, αν βγεις και δυο βήματα προς τα έξω, θα σε πνίξει το τοπίο, τα όμορφα χωριά και το καλό φαγητό.

IMG_2003FET

2 στέκια για φαγητό και μεζεδάκια στα Τρίκαλα

Λαδοφάναρο
Μέσα στα Τρίκαλα ξεχωρίζει το Λαδοφάναρο τόσο για τους μεζέδες του όσο και για τη ζεστή ατμόσφαιρα και τις παλιές διαφημίσεις που το διακοσμούν.

Κάνιγγος 8 & Υψηλάντου, Τρίκαλα, τηλ. 24310 74610

Μεζεδοκαμώματα
Τα Μεζεδοκαμώματα έχει και αυτό τη δική του ιστορία στους μεζέδες. Δοκίμασε οποιοδήποτε από τα πιάτα με τα ευφάνταστα ονόματα όπως η σαλάτα δίχως όνομα, το αρχαίο έδεσμα, το σαγανάκι του πρίγκιπα και η φωλιά Πάντσο Βίλα.

Υψηλάντη 16-18 & Μπότσαρη, Τρίκαλα, τηλ. 24310 76741

Και 3 καλοί προορισμοί με νόστιμες προτάσεις στα πέριξ

Ελάτη

IMG_6902plast
Αφήνουμε πίσω μας τα Τρίκαλα και συνεχίζουμε για το γραφικό χωριουδάκι της Ελάτης. Γύρω από την όμορφη πλατεία της βρίσκεις πολλά μαγαζιά με καλό φαγητό στα οποία κυριαρχεί το κρέας.

Ευτυχία
Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα και η αντίληψη που έχει για το κρέας και το ψήσιμο γενικότερα ο κύριος Κώστας στην Ευτυχία. Αν ο ψήστης είναι και χασάπης μπορεί να κάνει την τέλεια μαγειρική αξιοποίηση όλων των κομματιών, ακόμα και των πιο δύσκολων που πολλοί αποφεύγουν να τα ψήσουν. Έτσι ο κ. Κώστας ψήνει με τέχνη όλα τα κομμάτια στους σωστούς χρόνους, ώστε να τα διατηρήσει ζουμερά και μαλακά. Στην Ευτυχία δοκιμάζεις σπληνάντερο παραδοσιακό, κοντοσούβλι χοιρινό και πρόβειο, κατσίκι γάστρας, μοσχάρι γιουβέτσι και αγριογούρουνο σε 8 διαφορετικές συνταγές. (τηλ. 24340 71290)

IMG_6883plast

Αρκουδότρυπα
Απέναντι ακριβώς, στην πάνω πλευρά της πλατείας, βρίσκεται η Αρκουδότρυπα. Πρόκειται για ένα μαγαζί που δε μοιάζει τόσο με παραδοσιακή ταβέρνα και στο οποίο κυριαρχεί το σκούρο ξύλο. Εκεί απολαμβάνεις υπέροχο βελούδινο τραχανά και γίδα βραστή που λιώνει στο στόμα με πεντανόστιμο ζουμάκι. Στις γιορτές εμφανίζεται στο μενού και αγριογούρουνο με άσπρη σάλτσα και μήλα, ζαρκάδι κοκκινιστό με δαμάσκηνα, ελάφι στιφάδο και για γλυκάκι γιαούρτι με ψητό κυδώνι! (τηλ. 24340 71155)

Δειπνοσοφιστής
Από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Ελάτης είναι ο Δειπνοσοφιστής (γνωστή και ως Καλαμαράς), που φημίζεται τόσο για το πλούσιο μενού με πολλές εναλλακτικές επιλογές όσο και για την πελώρια λίστα κρασιών από το κελάρι της ταβέρνας. Φιλέτο μοσχάρι σιγομαγειρεμένο με αγκινάρες και σος παρμεζάνας, τροποποιημένο χουνκιάρ με μοσχάρι και πουρέ μελιτζάνας, πικάνια σε ηφαιστειακή πέτρα αλλά και στρουθοκάμηλος-ζαρκάδι-αγριογούρουνο σε δημιουργικές συνταγές. (τηλ. 24340 71080)

IMG_6889plast

Κεχρί
Αν πάλι θέλεις απλά ένα γλυκάκι περιποιημένο με καφεδάκι ελληνικό και όχι μόνο, πέρασε από το Κεχρί. Ένας χώρος γεμάτος θαλπωρή, που θα σε γλυκάνει με ραβανί, καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, σοκολατόπιτα, cheesecake ή 15 ειδών γλυκά του κουταλιού για τους πιο παραδοσιακούς (τηλ. 24340 71341).

Περτούλι – Νεραϊδοχώρι

IMG_6925plast

Το Λημέρι του Βασίλη
Πρώτη στάση στο Λημέρι του Βασίλη, μια ταβέρνα με όλα τα προβλεπόμενα χειμερινά πιάτα. Πολλά ψητά της ώρας με must τα μπιφτέκια και τα παϊδάκια γάλακτος ή πρόβεια, λουκάνικο αγριογούρουνου, αρνάκι ή γουρουνόπουλο γάστρας, χειροποίητες πίτες, πολλών ειδών χορτοντοματοκεφτέδες και ποικιλία από γλυκά.

Περτούλι, τηλ. 24340 91200

Η Ταβέρνα του Παναγιώτη
Λίγο πιο ψηλά με θέα το ελατόδασος στο Περτούλι, η Ταβέρνα του Παναγιώτη σερβίρει μια επιλογή από καλομαγειρεμένα πιάτα όπως αγριογούρουνο στιφάδο, το φημισμένο λεμονάτο αρνάκι και πολύ καλά κρέατα της ώρας.

Περτούλι, τηλ. 24340 91000

Νιαβής
Τέλος, μια ξεχωριστή αναφορά στην ταβέρνα του Νιαβή στο Νεραϊδοχώρι. Χτισμένη σε μια μοναδική τοποθεσία με απεριόριστη θέα στο πράσινο, ο Νιαβής είναι ο ορισμός της μοντέρνας ελληνικής ταβέρνας, όχι με την έννοια της trendy διακόσμησης και των τιμών ούτε με τα πειραγμένα δημιουργικά πιάτα, αλλά απλά για την τιμιότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον πελάτη. Δοκίμασε κατσικάκι σιγοψημένο σε μαντεμένια γάστρα με τα κάρβουνα από πάνω όπως παλιά, ελαφάκι στιφάδο, αγριογούρουνο κοκκινιστό, σούπα μοσχαροκεφαλή, σούπα ξινού τραχανά με τυρί, οτιδήποτε της ώρας ψημένο τέλεια και όλα σε γιγάντιες μερίδες. Για το τέλος, ζουμερή και αφράτη πορτοκαλόπιτα και πανακότα ταψιού με σοκολάτα!

Νεραϊδοχώρι, τηλ. 24340 91201

Μετέωρα

IMG_2029FET
Φυσικά και στα γειτονικά Μετέωρα ευχαριστιέσαι κοντοσούβλι και ψητά σχάρας που συνοδεύεις με τοπικές ποικιλίες οίνων Π.Γ.Ε. Μετέωρα, όπως η Λημνιώνα, το Μπατίκι, η Ντεμπίνα, το Ζαλοβίτικο, το Βλάχικο και άλλες ελληνικές και ξένες που ευδοκιμούν στην περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθεις στο επισκέψιμο οινοποιείο Κτήμα Θεόπετρα (τηλ. 24310 85885) και το Οινόκτημα Τσίνα.

3 νοστιμιές των Τρικάλων που αξίζει να πάρεις και για το σπίτι

IMG_6863plast

«Μπουλογιώργης» – 1 και κάτι
Τη δική του ιστορία στα Τρίκαλα αλλά και τις γειτονικές πόλεις στις οποίες εξαπλώθηκε σιγά σιγά, έχει γράψει ο “Μπουλογιώργης” που φημίζεται για το χαλβά Φαρσάλων που φτιάχνει στα καταστήματα 1 και κάτι! (πήρε το όνομα από τους πελάτες του μαγαζιού που ζητούσαν 1 κιλό και κάτι για να φάνε αυτό το κάτι στο δρόμο του γυρισμού). Τραγανός απέξω και μαλακός στο εσωτερικό, φτιαγμένος με ζάχαρη, νερό, νισεστέ και πρόβειο βούτυρο, είναι ένα γλύκισμα απλό αλλά πεντανόστιμο.

Λ. Κατσώνη 38 (Αγ. Μονή), Τρίκαλα, τηλ. 24310 38172

Κλιάφας
Μια και έχω μια αδυναμία στα τοπικά αναψυκτικά δεν μπορώ να μην αναφέρω και τα αναψυκτικά Κλιάφας που ξεκίνησαν να παράγονται το 1926 παρακαλώ, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία γεμάτη ευρεσιτεχνίες και βραβεία. Δοκίμασε λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα σε αναψυκτικό αλλά και τους χυμούς της εταιρείας.

3χλμ Τρικάλων – Λαρίσης, Τρίκαλα τηλ. 24310 23771

Διβάνης
Στα Τρίκαλα εδρεύει και ο Διβάνης, διάσημος για τα γαλακτοκομικά του και ειδικά για το βούτυρο, τη φέτα, το κασέρι Π.Ο.Π. και το ημίσκληρο τυρί που φτιάχνει σε κανονική και light εκδοχή. (τηλ. 24310 84142)

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr