Είναι από τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα και ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς, ενώ συναγωνίζεται σε ποικιλία ξενώνων και πληρότητα Σαββατοκύριακου ακόμα και την Αράχωβα! Καταπράσινα λιβάδια (και χιονισμένες βουνοκορφές αν είσαι τυχερός), διαδρομές μέσα σε πυκνά δάση, πολλές δραστηριότητες και καλό φαγητό σε περιμένουν…

_MG_9889

Λίγο μετά το Ξυλόκαστρο συναντάς την ταμπέλα για Τρίκαλα. Ο δρόμος στρίβει δεξιά, περνάει κάτω από την Εθνική και αρχίζει σιγά σιγά η ανάβαση προς το όρος Ζήρεια. Στη διαδρομή, ήδη από χαμηλό υψόμετρο, κυριαρχεί το όμορφο τοπίο και το πράσινο των δέντρων, ενώ ο δρόμος περνάει μέσα από μικρά χωριουδάκια όπως η Ρίζα, η Πελλήνη, το Δένδρο, το Ρέθι. Στο τελευταίο, μάλιστα, και συγκεκριμένα στη θέση Καλλυγά, συναντάς και το κέντρο ελεύθερης ιππασίας: οργάνωση ορεινών δραστηριοτήτων και βόλτες στη φύση με γεροδεμένα άλογα για ενήλικες ή με χαριτωμένα πόνι για τα παιδιά.

_MG_9917

Τρεις καλοί λόγοι για να πάρεις τα βουνά
Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται ουσιαστικά από 3 συνοικίες -τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα και βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. Αντίστοιχα, συνιστώντας το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Χτίστηκαν γύρω στο 10ο αιώνα από τους πεδινούς Κορίνθιους, οι οποίοι πήραν τα βουνά κυνηγημένοι από επιδρομείς κι έφτιαξαν χωριά και μικρούς συνοικισμούς σ’ αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στη θέση του αρχαίου Μύσαιου. Όσο για την ονομασία Τρίκαλα, λένε ότι προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά!

Φτάνοντας στο κέντρο των Κάτω Τρικάλων βρίσκεσαι σε μια πέτρινη πλατεία με δύο αιωνόβια πλατάνια που μοιάζουν να τη φυλάνε και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες. Πέρασε από τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου (από το 1697) με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου και μην παραλείψεις μια επίσκεψη και στις μονοθάλαμες εκκλησίες Αγ. Ιωάννη, Αγ. Μακαρίου, Αγ. Ανδρέα, αλλά και στην Αγία Καθολική.

_MG_9972

Ανηφορίζοντας στα Μεσαία Τρίκαλα απολαμβάνεις την καταπληκτική, πανοραμική θέα προς τα βουνά της Κορινθίας! Πρόκειται για ένα οικισμό που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο και συνδυάζει αρμονικά παλιά και νέα σπίτια μαζί με όμορφους ξενώνες που σέβονται την αρχιτεκτονική της περιοχής. Αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη, του Αγ. Τρύφωνα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Μεσαία Τρίκαλα μπορείς να ξεκινήσεις και τις περιηγήσεις σου στη Ζήρεια, είτε οδικώς είτε ακολουθώντας πεζός τα ειδικά ορειβατικά και περιπατητικά μονοπάτια.

Τελευταία στη σειρά συναντάς τα Άνω Τρίκαλα ή “αρχοντομαχαλά”, όπως λέγονταν την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αποτελούσαν δε έδρα και ορμητήριο της ηρωικής οικογένειας των Νοταράδων, που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή το χωριό ήταν γεμάτο από ψηλούς πέτρινους πύργους με βαριές σιδερένιες πόρτες από τους οποίους, ωστόσο, σήμερα ελάχιστοι υπάρχουν για να θυμίζουν τα περασμένα μεγαλεία. Μπορείς, όμως, να θαυμάσεις τον Πύργο των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό των Δασαίων. Εκτός από τα αρχοντικά, πέρασε και από τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου με τις σπάνιες αγιογραφίες και τα μοναδικά εικονίσματα.

arxaia-feneos_361961288

Εκτός Τρικάλων εκδρομές
Ο φετινός χειμώνας μπορεί να μην υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος από άποψη χιονιού, αλλά αν είσαι τυχερός και πετύχεις χιονισμένα τα Τρίκαλα εκτός από το μαγευτικό τοπίο που απολαμβάνεις μπορείς να πας και για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Αλλά και κλειστές να βρεις τις πίστες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πας για ένα ζεστό ρόφημα ή κρασί στο σαλέ. Αν έχεις χρόνο και διάθεση, βάλε στο πρόγραμμα σου και μικρές εκδρομές στη γύρω περιοχή για να δεις την Αρχαία Φενεό, τη λίμνη Δόξας, που περιβάλλεται από ελατόδασος και το πανέμορφο χωριό Γκούρα, όπου και θα κάνεις μια στάση για καφέ στη μεγάλη πλατεία. Μην παραλείψεις, βέβαια, μια βόλτα και στο χωριά Καρυά όπου θα συναντήσεις το Καρυάτις Resort, στο οποίο στεγάζεται η ταβέρνα Νοστιμιές (τηλ. 27430 91000), ένα πολύ ωραίο και ζεστό χώρο με εμπνευσμένο μενού.

Γαστρονομικό οδοιπορικό x3

petrino

Κάτω Τρίκαλα
Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, κάνε μια στάση στο Πέτρινο (τηλ. 27430 91240). Εκεί δοκιμάζεις υπέροχη, στριφτή χειροποίητη τυρόπιτα, κόκορα χωριάτικο στο πήλινο και μια μεγάλη ποικιλία ψητών κρεατικών στη σχάρα, όπως πολύ καλά παϊδάκια.

Στο Χαγιάτι (τηλ. 27430 91221) πάλι, δοκιμάζεις τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος -το κιούπι (χοιρινό ξεκοκαλισμένο και ψημένο στο φούρνο μέσα σε πήλινο σκεύος), ενώ εντύπωση θα σου κάνει και το μοναδικό ψωμοτύρι. Παρήγγειλε και μια μερίδα κοντοσούβλι και δε θα χάσεις!

900meters

Ταυτόσημο με το υψόμετρο της περιοχής, το bar 900 meters (τηλ. 27430 91137) στα Κάτω Τρίκαλα είναι ένα και ένα για ένα διάλειμμα από το φαγητό. Εκεί θα πας για καφεδάκι ή τσάι και όσο προχωράει η νύχτα τα αλλάζεις με κρασί ή ποτό.

Μεσαία Τρίκαλα
Συνεχίζοντας για τα Μεσαία Τρίκαλα κάθισε στο Αγνάντι (τηλ. 27430 91100) για να δοκιμάσεις φοβερά κρέατα σούβλας. Μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι το σαββατοκύριακο, αλλά αξίζει να περιμένεις για να απολαύσεις τρυφερό γουρουνόπουλο, πεντανόστιμο αρνάκι και εκπληκτικό κοντοσούβλι.

Στο ξενοδοχείο Ηλιοβασίλεμα (τηλ. 27430 91470) φιλοξενείται η ομώνυμη ταβέρνα με “πειραγμένη” ελληνική κουζίνα: ξεκίνησε με πολύχρωμες δροσερές σαλάτες, ποικιλία ορεκτικών, ενώ για κυρίως προτίμησε κατσικάκι με πλιγούρι ή κοτόπουλο με ελιές, σταφίδες και πλούσια σάλτσα από βαλσαμικό.

pinakoti

Από τις πιο γνωστές ταβέρνες των Μεσαίων Τρικάλων είναι και η Πινακωτή (τηλ. 27430 91447), στην οποία δοκιμάζεις αγαπημένες γεύσεις, όπως μπουρμπούλι (σαν διασκευή του πολίτικου χουνκιάρ μπεγιερντί), χωριάτικο κόκορα καπαμά (μαγειρεμένο με ντομάτα και κονιάκ) και αγριογούρουνο στιφάδο ή κοκκινιστό.

_MG_9992

Στο Λίθινο (τηλ. 27430 91168) έκανα μια στάση για ένα γρήγορο καφέ, αλλά κατέληξα να μείνω για πολύ περισσότερο, αφού δεν κατόρθωσα να αντισταθώ στα υπέροχα γλυκά του. Μια από τις πιο όμορφες γωνιές της περιοχής, που θα κάνεις στέκι σου! Φεύγοντας από τα Μεσαία Τρίκαλα πέρασε από το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων (τηλ. 27430 91208) και “εξοπλίσου” με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λαχανικά τουρσί, λιαστές ντομάτες, χειροποίητα ζυμαρικά, κουλούρια και παξιμάδια.

_MG_9915

Άνω Τρίκαλα
Με ιστορία από το 1938 η ταβέρνα Στου Δεκλερή (τηλ. 27430 91358) είναι από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα γίδα βραστή, κόκορα με χυλοπίτες και χοιρινό λεμονάτο και μυρωδάτο.

Αν δεν πεινάς τόσο πολύ και θέλεις απλώς ένα μεζεδάκι, πέρασε από Της Αθανασίας (τηλ. 27430 91050). Τσίπουρο με μεζέ και ωραίες ποικιλίες, βαρύς γλυκός καφές, σουφλέ σοκολάτας και κορμός κάστανο που λιώνει στο στόμα…

Ακριβώς δίπλα, και το Βαρνεβό (τηλ. 27430 91222), που σε σερβίρει ζεστό τσιπουρόμελο για να κρατήσεις μακριά το κρύο και για γλυκό, γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα με παραδοσιακή συνταγή Τρικάλων ή το περιζήτητο καζάν ντιπί.