Ακολουθήσαμε οκτώ Θεσσαλονικείς στα στέκια τους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Πήγαμε μαζί τους για καφέ, γλυκό, brunch, γεύμα, ψώνια, δείπνο και ποτό και μάθαμε γιατί τα αγαπούν τόσο πολύ.

Επιμέλεια: Δώρα Δημήτρουλα
Φωτογραφίες: Βαβδινούδης Ν. – Δημητρίου Χ. / STUDIOVD.GR

Οι ντόπιοι, σε κάθε τόπο, έχουν τις δικές τους συνήθειες, τις σταθερές διαδρομές, τα στέκια που συναντούν φίλους, το δικό τους καφέ, τα εστιατόρια που αγαπούν. Έχουν με λίγα λόγια τη δική τους πόλη μέσα στην πόλη, συχνά κρυφή στα μάτια των ταξιδιωτών και σίγουρα αποκαλυπτική. Εμείς ακολουθήσαμε κατά πόδας οκτώ πρόσωπα και σας δίνουμε τις διευθύνσεις που επιλέγουν καθημερινά.


Η Χριστίνα Κάκκου στη Sugarela της

Χριστίνα Κάκκου, Ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου Sugarela
Sugarela. «Το εργαστήριο της πιο γλυκιάς κυρίας στην πόλη αποτελεί προορισμό ντόπιων και ξένων. Το γλυκό που αγαπώ αυτή την περίοδο είναι ένας συνδυασμός σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Έχει ως βάση ένα σαμπλέ αμυγδάλου και περιέχει μια στρώση μους σοκολάτας και μια στρώση μους κόκκινων φρούτων. Στο ενδιάμεσο υπάρχει ένα κουλί κόκκινων φρούτων και η επικάλυψη είναι ένα γυαλιστερό κόκκινο γλάσο. Γύρω-γύρω γαρνίρεται με αποξηραμένες νιφάδες φράουλας». Νικηφόρου Φωκά 12, τηλ.: 2310 308979.


Ο Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος προτιμά το Local για κάθε ώρα της ημέρας. 

Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος, Brand – PR manager
Local. «Για μένα είναι μια γωνιά της πόλης με ατμόσφαιρα ευρωπαϊκή, που αναδεικνύει μοναδικά τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις Ελλάδας και Μεσογείου, διατηρώντας παράλληλα τον local χαλαρό χαρακτήρα της πόλης. Αν και μικρό σε τετραγωνικά, χωράει τις διαθέσεις όλης της ημέρας, από καφέ και brunch μέχρι lunch break & dinner με cocktails». Παλαιών Πατρών Γερμανού 17, τηλ.: 2310 223307.


Το Ble είναι η σταθερή επιλογή της Κυριακής Σιδηροπούλου 

Κυριακή Σιδηροπούλου, Event planner – Dream maker
Blé. «Αγαπώ το κέντρο της πόλης, κινούμαι όλη μέρα με τα πόδια και επιλέγω πάντα διαδρομές χωρίς πολλά αυτοκίνητα, οπότε το Blé στο πλακόστρωτο κομμάτι της Αγίας Σοφίας είναι σίγουρο pitspot οποιαδήποτε ώρα της μέρας κι αν περάσω. Νωρίς για καφέ και κουλούρι, αργότερα για ελαφρύ γεύμα με ένα ποτήρι κρασί και τα μεσάνυχτα για το κλείσιμο μιας εξόδου στην υπέροχη Θεσσαλονίκη». Αγίας Σοφίας 19, τηλ.: 2310 279060.


Λιχουδιές από το Παντοπωλείο για τη Νάσια Ευθυμίου

Νάσια Ευθυμίου, Επικοινωνία, Creative copywriting
Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης. «Από τη στιγμή που διαβαίνω το κατώφλι, ξέρω ότι θα βρω και θα πάρω πολλά περισσότερα από όσα έχω στο μυαλό μου. Λιχουδιές του τόπου μας, από όλη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, «χαμογελούν» συνωμοτικά μεταξύ τους κάθε φορά που με αντικρίζουν γιατί γνωρίζουν την αδυναμία μου και ότι στο τέλος θα χάσω τη μάχη και θα πέσουν στο καλάθι μου. Ο κ. Γιώργος Σωτηριάδης, ιδιοκτήτης και άξιος συνεχιστής της ιστορίας που χάραξε ο πατέρας του με το delicatessen Κοσμάς, κρατάει τα ηνία της γαστριμαργικής ποικιλίας στην πόλη μας. Είναι ο δικός μου βασιλιάς γεύσεων και αναμνήσεων στην παραμυθένια Θεσσαλονίκη. ΥΓ.: Αγαπημένο σνακ, το ιταλικό κριτσίνι τυλιγμένο σε προσούτο που τρώω επιτόπου». Κομνηνών 12, τηλ.: 2310 244684.


Ταλιάτα και κρασί στο Νέο Γαλέριο η Αθηνά Πεντεφούντα

Αθηνά Πεντεφούντα. Αρχιτέκτονας, ιδιοκτήτρια του Beach Bird – Premium coast living
Νέος Γαλέριος. «Το ιστορικό καφενείο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε gourmet μεζεδοπωλείο στην καρδιά της πόλης και έχει να επιδείξει εξαιρετικά πιάτα, σούπερ μουσικές, καθώς και κάποιες από τις πιο ωραίες φυσιογνωμίες της πόλης. Αγαπώ όλα του τα πιάτα, αλλά ξεχωρίζω την ταλιάτα και σίγουρα τα μύδια στον ατμό. Αγαπώ το ρετρό χαλαρό περιβάλλον με τη μεγάλη μπάρα και τα φωτιστικά. Όμως αγαπώ και το μικρό στενό όπου βρίσκεται και επικοινωνεί με την πλατεία Ναυαρίνου. Πιο κέντρο δεν γίνεται». Απελλού 3, τηλ.: 2310 256778.


Στο Madame Coco για την ατμόσφαιρά του η Ελένη Στρατάκη

Ελένη Στρατάκη Serafini, Public Relations & Events specialist
Madame Coco. «Όπως είπε κάποιος, ένας εκλεκτός καφές με έναν καλό φίλο είναι η γεύση της ευτυχίας και χρόνος όμορφα ξοδεμένος. Στο καφέ – σοκολατερί, που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ξυπνάει μνήμες για τους παλιούς μιας πόλης που κάποτε ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών, αισθητικής, πολυτέλειας και καλού γούστου, απολαμβάνω τελευταία τον καφέ μου. Το Madame Coco έχει έμμεσες αναφορές στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης, όμως πατάει σταθερά στο παρόν, δίνει στίγμα πολυπολιτισμικό, είναι οικείο και ταυτόχρονα πολυτελές, με εξαιρετικά γλυκίσματα και πραλίνες. Θα μπορούσε να βρίσκεται στη Βιέννη ή στο Λονδίνο, όμως το απολαμβάνουμε στη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα». Γρηγ. Παλαμά 5, τηλ.: 2310 220032.


Για malts και κοκτέιλ στο Pikap η Αργυρώ Μπαράτα

Αργυρώ Μπαράτα, Διαχείριση πολιτιστικών έργων
Pikap. «Το αγαπώ γιατί αφήνει καθημερινά το στίγμα του στο σημερινό πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης, όπως αυτό εκφράζεται περιφερειακά της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου τα τελευταία χρόνια συνεχώς ξεπηδούν, ευχάριστα και αναπάντεχα, μικροχώροι εστίασης και πολιτισμού. Προσωπικά, μου αρέσουν οι καθαρές ώριμες γεύσεις, όπως ενός παλαιωμένου malt whisky, αλλά πού και πού θα ενδώσω σε ένα Spritz ή μια Paloma (tequila/pink grapefruite soda/lime). O κυριότερος λόγος όμως που επιστρέφω είναι η μουσική. Για να ακούσω μια ενδιαφέρουσα μπριγάδα από DJs της πόλης να παίζουν αυστηρά βινύλιο, να πετύχω ένα mini live radio show, να διαβάσω το fanzine τους, να ανέβω από την πίσω σκάλα στο μικρό κατάστημα του πρώτου ορόφου και να ψάξω για βινύλια». Ολύμπου 57, τηλ.: 2310 271499.


Ο Ευθύμης Κάλφας απολαμβάνει τα σουτζουκάκια του στο Ergon Agora

Ευθύμης Κάλφας, Δημοσιογράφος – Ραδιοφωνικός παραγωγός
Ergon Agora. «Εντάξει, ναι! Υπάρχουν πολλά μέρη για να δοκιμάσεις ωραία σουτζουκάκια στη Θεσσαλονίκη, αλλά θεωρώ ότι αν βρεθείς στην πόλη μας για λίγες μόνο ημέρες τότε αυτά δεν πρέπει να τα χάσεις. Είναι νόστιμα, είναι καλοψημένα, σερβίρονται με παρουσίαση που σίγουρα χορταίνει, μα πάνω απ’ όλα τα φέρνουν ζουμερά και σχεδόν πάνω στην ψησταριά. Ναι: Τα σουτζουκάκια στο Ergon Agora ετοιμάζονται πάντα με την ίδια τακτική, να μην μπορείς να τα βγάλεις από το μυαλό σου. Και τα καταφέρνουν». Π. Μελά 42, τηλ.: 2310 288008.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr