Η έννοια του fine dining ξεκινάει από τους ανθρώπους και καταλήγει σε αυτούς. Εννοώ πως τα καλά εστιατόρια τα χτίζουν οι άνθρωποι με το μυαλό τους και τα υποστηρίζουν με τη συνεχή φροντίδα τους. Όσο ωραίος και προσεγμένος κι αν είναι ένας χώρος, όσο φίνες κι αν είναι οι πορσελάνες του και άψογη η art de la table, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό, αν δεν υπάρχουν αληθινό μέλημα, έγνοια, νοιάξιμο, όλα θα δείχνουν απρόσωπα, σαν στημένα σκηνικά στη μέση ενός γαστρονομικού πουθενά.

Τις προάλλες είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω αυτή μου τη σκέψη κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στην Galazia Hytra (το αδελφάκι του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra), που στεγάζεται στο Summer Senses Luxury Resort, ένα ήσυχο και όμορφα σχεδιασμένο ξενοδοχείο πάνω από την παραλία του Λογαρά, στη Μάρπησσα της Πάρου, όπου επιμελείται το μενού ο σεφ Τάσος Μαντής.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο εστιατόριο μέχρι που φύγαμε είχα την αίσθηση πως για όλα υπήρχε κάποιος που φρόντιζε να δουλεύουν ρολόι. Στην κουζίνα, ο head chef Δημήτρης Βρατσίδης –πραγματικά πολύ καλό χέρι – με την ομάδα του έβγαζε τα πιάτα στην εντέλεια. Στην όμορφη βεράντα η αποτελεσματική ομάδα του σέρβις, που μας περιποιήθηκε διακριτικά. Και τέλος, η πανταχού παρούσα διευθύντρια του ξενοδοχείου Κική Πασσαρέα, άψογη επαγγελματίας και φιλόξενη οικοδέσποινα.

Η κουζίνα της Γαλάζιας Χύτρας είναι ελληνική, με πολλά έξυπνα «στρεψίματα». (Προσπαθώ να αποδώσω το αγγλικό twist, που δείχνει πως ο σεφ «περιστρέφει» τις κλασικές συνταγές κρατώντας τον αρχικό γευστικό τους χαρακτήρα.) Άλλοτε ανεβάζει το τονικό τους ύψος με όξινα στοιχεία, όπως στο ριγανάτο χταπόδι με τις λεμονάτες πατάτες, αγκινάρα τουρσί, πορτοκάλι και νεροκάρδαμο. Κι άλλοτε ρυθμίζει την ένταση με μια δίεση μυριστικών, όπως έκανε με την κακαβιά, όπου αρωμάτισε τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια της με σαφράν και βασιλικό, χωρίς να αλλοιώσει την εικόνα της.

Δοκιμάσαμε, βέβαια, και δικές του δημιουργίες, χωρίς προηγούμενο παράδοσης, όπως τις γαρίδες με χούμους από αβοκάντο, πιπεριές τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και πράσινες ελιές ή το ελληνικό μπλε καβούρι με το ιπποφαές και το καρότο σε ζύμωση, που με κέρδισαν με την «καλοκαιρινή» λεπτότητά τους, γιατί αποπνέουν Ελλάδα χωρίς να τη διατυμπανίζουν. Τα κυρίως, αν και πιο στιβαρά, διατηρούσαν τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα τους. Ξεχώρισα την «καλοδουλεμένη» μοσχαρίσια στηθοπλευρά με κρεμμυδάκια μαριναρισμένα με μαύρη μπίρα. Βρήκα πως το επιδόρπιο, κέικ λεμόνι με μπισκότο βανίλιας, παγωτό ελαιόλαδο και βασιλικό, ήταν το τέλειο αντάτζιο αποχαιρετισμού για το φινάλε μιας γλυκιάς βραδιά σε κυκλαδονήσι.

Info
Summer Senses Luxury Resort, Παραλία Πούντα, Μάρπησσα, Πάρος, τηλ. 2284 093000, καθημερινά 19.00-23.30, Κόστος: : 60-80€/άτομο

Δείτε επίσης:

Suntan Τήνος: Καφές, brunch και κοκτέιλ από τα ’80s

Μια και μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Mia’s στη Σαντορίνη

Ohja! Paros Oyster Bar: ελληνογαλλικό fine dining στη Νάουσα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr