Εντυπωσιακό και ρουστίκ, με τη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς να συμπληρώνει την επιβλητική του ομορφιά, το βυζαντινό αρχοντικό «Kinsterna» είναι ένα λαογραφικό διαμάντι όπου η ελληνική παράδοση αναβιώνει με την αίγλη που της αρμόζει.

Στο αρχοντικό συνυπάρχουν αρμονικά ο μοντέρνος σχεδιασμός με το παραδοσιακό στοιχείο

Ορθώνεται μεγαλοπρεπές στην άκρη του κτήματος «Ιμπραήμ Μπέη», στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, 7 χλμ. ΝΔ της Μονεμβασιάς στη Νότια Πελοπόννησο, προσφέροντας με σεβασμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή μια εμπειρία χαλάρωσης και ουσιαστικής γνωριμίας με την τοπική παράδοση. Η οχυρωματική διάταξη του κτιρίου είναι σχήματος «Π» και στην εσωτερική αυλή δεσπόζει η μεγάλη στέρνα που αναδεικνύεται από είκοσι χτιστές κολόνες τοποθετημένες αμφίπλευρα. Σε αυτή την εντυπωσιακή δεξαμενή οφείλει το συγκρότημα και την επωνυμία του. Το αρχοντικό πήρε την τελική του μορφή μετά από διάφορες κατασκευαστικές φάσεις, ενώ η αποκατάσταση του παραδοσιακού αρχοντικού με σκοπό τη δημιουργία ενός boutique design hotel υψηλών προδιαγραφών ξεκίνησε την άνοιξη του 2006. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον χειμώνα του 2010 και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες των νέων ιδιοκτητών που επεδίωξαν και πέτυχαν την αρμονική συνύπαρξη του μοντέρνου σχεδιασμού με το παραδοσιακό στοιχείο.

Μεταξύ άλλων εδώ παράγουν και εξαιρετικό κρασί

Από τα πρώτα λεπτά που θα το επισκεφθείτε θα διαπιστώσετε ότι αξίζει κάθε χιλιόμετρο που διανύσατε γιατί εδώ όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται το καθιστά άνετα συγκρίσιμο με αντίστοιχα καταλύματα σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, ενώ η παρθένα, σχεδόν βουκολική ομορφιά της φύσης αποπνέει μια ήρεμη αύρα που από μόνη της αποτελεί σημαντικό λόγο επιστροφής. Όσο για τα δωμάτια και τις σουίτες, τις κατοικίες και τις δύο βίλες του, συνδυάζουν αρμονικά τον μοντέρνο σχεδιασμό με το παραδοσιακό ύφος του ιστορικού κτιρίου εξασφαλίζοντας μια άνετη διαμονή. Φανταστείτε τις πρώτες αχτίδες του ήλιου να λούζουν τον χώρο ανοίγοντας τα μεγάλα, ξύλινα παντζούρια και τη θέα του βουνού και των κατάφυτων εκτάσεων να σηματοδοτεί την αρχή της μέρας με ένα φλιτζάνι αχνιστό αρωματικό ελληνικό καφέ και ένα πρωινό 100% ελληνικό. Αυτό ωστόσο που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το πόσες δραστηριότητες μπορείτε να βάλετε στο πλάνο σας και σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο να γνωρίσετε την ψυχή του κτήματος, τους λόγους για τους οποίους η τελευταία του αρχόντισσα το αγάπησε τόσο και φυσικά να ζήσετε τη νέα του λαμπρή εποχή. Μην παραλείψετε να κάνετε πεζοπορία στους καταπράσινους λόφους, στις πλαγιές και τις ρεματιές που βρίσκονται πάνω από το κτήμα ή και προς τη θάλασσα, να κάνετε μια βόλτα στους κήπους του κτήματος με την αιγυπτιακή βασιλική άμαξα του 1900 ή με το γαϊδουράκι τους.

Η ποικιλία Αθηνολιά καλλιεργείται σε ιδιόκτητα στρέμματα 

«Οχυρό» αειφορίας
Το αρχοντικό φιλοξενείται σε ένα εύφορο κτήμα έκτασης 90 στρεμμάτων με αιωνόβιες ελιές, όπου κυριαρχεί η ποικιλία Αθηνολιά, εσπεριδοειδή -κυρίως τον παλιό πορτοκαλεώνα που παράγει τα φημισμένα πορτοκάλια της Μονεμβασιάς τα οποία θέλεις να ρουφήξεις μέχρι τελευταίας σταγόνας-, οπωροφόρα που βρίσκονταν στην περιοχή από τις αρχές του 19ου αιώνα, κυπαρίσσια, υπερμεγέθεις ευκάλυπτους, περιβόλια με κηπευτικά, καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά και βότανα που αξιοποιούνται σε μοναδικά νόστιμα πιάτα όπως το τσαΐτι (πίτα με λεπτό φύλλο, φρέσκο τυρί, φέτα και δέκα είδη τοπικών χόρτων). Αναζητήστε το λάδι αγριελιάς που παράγεται από ελιές άνω των 500 ετών, έχει πικρή και ελαφρώς πικάντικη γεύση και ταιριάζει υπέροχα ραντισμένο στο ζυμωτό ψωμί τους. Εμπειρία είναι και η δοκιμή των κρασιών από ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο, έκτασης 20 στρεμμάτων, αμπελώνα τους. Αρωματική Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και κυρίως το γοητευτικό Μαλβάζια με το πλούσιο, βελούδινο σώμα αναζητούν επίδοξους δοκιμαστές για μια οινική γνωριμία που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.


Τα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει ο σεφ του αρχοντικού, Γιώργος Χάψας, είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με το γαστρονομικό πλούτο της περιοχής

Ο σεφ του αρχοντικού Γιώργος Χάψας είναι από τους ανθρώπους που κάνει στην κουζίνα του «Kinsterna» τη δική του κατάθεση ψυχής και πρέπει να τον αναζητήσετε αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει με την ομάδα του θα επιλέξετε μόνοι σας φρέσκα υλικά, ανάλογα με την εποχή, και στη συνέχεια θα απολαύσετε τα φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που οι ίδιοι ετοιμάσατε. Αναζητήστε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως κρασί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, τσίπουρο, ψωμί, μαρμελάδες, και δοκιμάστε τα – είναι πραγματικά μοναδικά. Ωδή στην εντοπιότητα, εκτός από τα πιάτα που επιμελείται ο σεφ με την ομάδα του, αποτελεί και το αμιγώς ελληνικό πρωινό που ετοιμάζουν καθημερινά με περισσότερες από 90 επιλογές που, όπως μάς είπαν, θα εμπλουτιστούν.


Ψωμί φρεσκοψημένο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Φωτογραφίες: Ελευθερία Βασιλειάδη 

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις χειροποίητες πίτες, τα μαλακά παστέλια τους και τις χειροποίητες μαρμελάδες τους. Γευστική εμπειρία είναι και το φρεσκοψημένο χωριάτικο ψωμί τους, του οποίου τα μυστικά θα μάθετε από τη φουρνάρισσα του χωριού ζυμώνοντάς το μαζί της με τα χέρια. Στο τέλος της μέρας κρίνεται απαραίτητο ένα πέρασμα από την μπάρα για να απολαύσετε ένα custom made cocktail, προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας προτιμήσεις, με δυνατά τοπικά αρώματα, αποστάγματα, βερμούτ, σιρόπια, πουρέδες και πολλά άλλα υλικά που οι ίδιοι παράγουν. Και εδώ γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά άξια ειδικής αναφοράς, που εστιάζει στο τοπικό στοιχείο γι’ αυτό και θα επανέλθω. Όσοι αναζητούν την εντοπιότητα στα καλύτερά της μάλλον θα κάνουν το ίδιο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ