Σάλο έχει προκαλέσει παγκοσμίως η είδηση ότι σε αιγυπτιακό τάφο 3.200 ετών ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί του κόσμου. Και αυτό γιατί άλλοι έχουν εντυπωσιαστεί από την ανακάλυψη, ενώ άλλοι φοβούνται την κατάρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τυρί είχε ταφεί μαζί με τον Φθαμές, ηγέτη της αρχαίας Μέμφιδας, του οποίου ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2010, αφότου είχε χαθεί κάτω από την άμμο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα βάζο με μία στερεοποιημένη υπόλευκη μάζα, καθώς και ένα καμβά που πιθανότατα κάλυπτε το βάζο ή είχε χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει το περιεχόμενό του. Οι επιστήμονες αφού διέλυσαν το δείγμα, καθάρισαν τα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά του και το ανέλυσαν με την μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας και τις σπεκτρομέτρησης. Τα πεπτίδια που ανιχνεύθηκαν με αυτές τις τεχνικές έδειξαν ότι το δείγμα προερχόταν από γαλακτοκομικό προϊόν, από αγελαδινό και πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. «Τα χαρακτηριστικά πάνω στον καμβά δείχνουν ότι το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν ήταν τυρί», ανέφεραν οι ερευνητές.

Άλλα πεπτίδια στο δείγμα αποκάλυψαν ότι ήταν μολυσμένο με το βακτήριο της βρουκέλας, το οποίο πιθανότατα ήταν αιτία για την μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, έπειτα από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών (βρουκέλωση). Εάν η προκαταρκτική ανάλυση της ομάδας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κατάνια επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την παλαιότερη βιομοριακή ένδειξη της ασθένειας.

Τα κακά νέα τώρα είναι ότι ο μύθος λέει πως απαγορεύεται να ανοίξεις τάφο Φαραώ. Εάν το κάνεις, θα σε ακολουθεί πολύ βαριά κατάρα για όλη σου τη ζωή ή -ακόμα χειρότερα- κινδυνεύεις να πεθάνεις. Πάρε για παράδειγμα τους αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με τον τάφο του Τουταγχαμών. Πολλοί μετά την είσοδό τους σε αυτόν πέθαναν από μυστήρια αίτια. Ο Τύπος της εποχής θεώρησε, ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από την κατάρα του Φαραώ Τουταγχαμών. Από αυτό το συμβάν εμπνεύστηκε η συγγραφέας Μέρι Κορέλι, και τον Μάρτιο του 1923, δημοσίευσε μια ιστορία που προειδοποιούσε ότι ήταν καταραμένοι, όσοι τόλμησαν να διαταράξουν τον αιώνιο ύπνο του Φαραώ.

Με άλλα λόγια μακριά από τους τάφους των Φαραώ και τα τυριά τους!